Ma, psiholoski moment, definitivno, kad bolje razmislis, skuzis da malo veca cijena = malo veci kvalitet = malo vise svjetla = malo manje zezancije s mjenjanjem cijevi...
iako, ja sam 15w aquastarke i groluxice uzimao po 30-40kn komad, a 18w su bile nekih 45kn ako se ne varam.... zadnje sam uzeo 30w aquastarku za 65kn, tako da mi ovo "100kn" na prvi pogled djeluje "skupo", iako kad razmislis, uopce to nije neka razlika, posebice kad pogledas vijek trajanja, dok spalim jednu t5, promjenit cu barem 3 t8, a onda sam u biti skuplje prosao.
Nego, malo ot, ali posto generalno pricamo o t5, mozda se i uklopi ovo pitanje. Kod t8 cijevi imamo one 640,765,860 i slicne oznake. jasno je sto znace, medjutim, nesto mi nije jasno.
Konkretno, osram 13w T5 cijev, oznaka 640. Dakle, index 6, 4000 kelvina, zar ne? U usporedbi sa T8 cijevi, 640 samo od 18w (dakle, ista stvar sto se indexa i temperature boje tice) - ok, t5 je jaca, ima vise lumena i sve stima, medjutim "boja" svjetla uopce nije ista? T8 640 je zuta, radi se o philips cijevi. Ali bas ono, odvratno zuta. T5 je plavkasta?? odnosno, bijela, vuce na plavkastu nijansu. U cemu je vic, dali su te oznake iste i na t5 i na t8, ili je zbog neceg drugog kod ove t5 boja svjetlosti razlicita? Zasto je razlicita ako pricamo o istom indexu i istoj temperaturi svjetla?