Kolovoz 07, 2025, 14:21:17 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Colisa lalia / chuna - koja su vaša mišljenja?  (Posjeta: 3750 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Puffy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
Colisa lalia / chuna - koja su vaša mišljenja?
« u: Prosinac 03, 2011, 21:34:18 poslijepodne »
Pozdrav svima.

S razborama sam u akvariju, prikazanom niže, prezadovoljan. Prekrasne jatne ribice, miroljubive i jako vesele.
Ali, boja i ona točka na i nesumnjivo nedostaju :(

Obzirom imam gusto zasađeni 60-litraš, ugodnu mistično-tamniju atmosferu i puno puno površinskoga bilja - odličan izvor boje i dodatnog pojačavanja atmosfere :D vidim upravo u Colisama laliama ili Colisama chunama...

Zanima me, koja su vaša mišljenja i koji su dojmovi u vas kada je u pitanju ova ribica?
Colisa lalia (kao izbor No.1) ili Colisa chuna? Zašto?

Kako bi se slagala s razborama?
Je li gusto zasađeni akvarij od 60 litar adobar i adekvatan smještaj za njih?
U kojem bi se omjeru (m/ž) uopće trebale držati? - govorim o najmanjem broju koji mi je potreban da se one ugodno osjećaju s pripadnicima svoje vrste.

Dakle, svi koji ju imaju ili su je imali - guknite :D  :zagrljaj:

FILIP (Valpovo)

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
Odg: Colisa lalia / chuna - koja su vaša mišljenja?
« Odgovori #1 u: Prosinac 03, 2011, 22:52:40 poslijepodne »
Nisam imala ni jednu ni drugu, al sam se bila pripremala za chune jer mi je trebala upadljiva riba pri vrhu ili gornjoj sredini akvarija (i onda se zaljubila u skalare... ah, ciklid je ipak ciklid).
  Chunama dajem glas jer su malene i nisu agresivne te manje pljuju po lampama, a drže se u paru il' 2 cure na dečka.
60 L bi trebalo biti ok za njih al' bi laliama bilo preknap.

Imaš još i manju varijantu koja možda nije toliko lijepa i zove se Colisa pumila.

Offline Linnark

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Prosinac 03, 2011, 23:31:11 poslijepodne »
Imaš još i manju varijantu koja možda nije toliko lijepa i zove se Colisa pumila.
To su ove??? www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Trichopsis&species=pumila

Zar ih ima kupiti kod nas???!?!

Moj glas ide Chunama. Manje su i cine ni se pogodnije za taj setup. Mada ne znam kakve su sto se drzanja tice. Lalie su po meni jako osjetljive ribice. Mada su mi ljepse od Chuna, to su jedine ribice sa kojima nisam imao srece.

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #3 u: Prosinac 04, 2011, 00:30:13 prijepodne »
Hvala vam na odgovoru.

Da, Iris, i mislio sam da idem na chune ipak i to na omjer, 2 ženke i 1 muški..

Vidjet ću ima li ih "moj izvor" i svakako uzeti - boja mi treba, boja...

FILIP (Valpovo)

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #4 u: Prosinac 04, 2011, 00:31:04 prijepodne »
I da, što se pljuvakanja tiče, iznad akvarija 90% površine prekriva stakleni pokrov, a i rasvjeta je viseća - dakle, brizi nema mjesta :)
FILIP (Valpovo)

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Prosinac 04, 2011, 09:19:37 prijepodne »
U akvariju od 120 L imam 11 Rasbora i 4 Colise Lalie (2M+2Ž).
Kombinacija riba je savršena (azijski biotop).
Colise se redovito mrijeste u zajedničkom akvariju.
Ništa od mrijestova jer se Rasbore (barakude, kako ih je šogor prozvao) svaki put goste ikrom (dok su M+Ž u transu).

Za tvoj akvarij bi išao 1 par ili eventualno 1M + 2Ž Colisa Lalia.
Ako se odlučiš na Colise Chune budi oprezan jer nisu toliko raširene, i vrlo često su u lošem stanju (naročito u PET centru).
Colisa Lalie su ipak raširenije i mogu ti reći da su zbilja prekrasne ribe, i imaju ono što akvaristi cijene "vlastitu osobnost" (poput ciklida).
Budi oprezan o stanju riba jer su vrlo često Colise općenito u lošem stanju u akvashopovima. Ne drže ih u adekvatnim uvjetima. Ali to je već druga priča.
Sretno!

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 04, 2011, 10:21:38 prijepodne »
Colise iz Azije dolaze zaražene virusom u shopove pa bi bilo dobro pitati odakle je uvoz. Takve ribe nisu zarazne za druge stanovnike koji nisu guramiji i to je bila glavna stvar oko koje sam se predomišljala u vezi nabavke chuna... Bedasto mi je bilo nabaviti ribicu koja bu u mom akvariju živa tek nekoliko mjeseci. Ni po čem drugom nisu posebno zahtjevne, al da, imaju prekrasan i specifičan karakter.  :up:

DGD is apparently caused by a virus, so antibiotics do not help. DGD is practically ubiquitous in shipments of Dwarf Gouramis from Southeast Asia. One scientific study found almost 1 in 4 Dwarf Gouramis were infected with it. It is also EXTREMELY contagious, and as soon as one fish dies, the disease WILL spread, so that the entire batch of fish will be infected. For this reason, I personally recommend people NEVER buy Dwarf Gouramis from anywhere other than a local breeder. Truly, it just isn't worth it.

Ovo bi objasnilo zakaj neki nisu imali sreće s ovim krasnim dvodihalicama...  -?

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #7 u: Prosinac 04, 2011, 11:33:31 prijepodne »
Prilikom mog zadnjeg posjeta Pet centru - stvarno sam vidio da su chune pune, rekao bih čak, velveta - parazita nalik ich-u, nalik zlatnoj prašini (sitniji je). Valjda nisam pogriješio...
Uglavnom, chune onda ne bih - rađe bih pokušao s 2 ženke i 1 dečkom laliama - nekako je više ziher, ako su chune tako riskantne za kupnju i držanje.

Također je i meni glupo imati ribu par mjeseci u akvariju i onda da tek tako ugine... Slažem se...

Vidjet ćemo, za sad ostaje ovako kako je. :)
FILIP (Valpovo)

Offline Linnark

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Prosinac 04, 2011, 11:41:53 prijepodne »
Colise iz Azije dolaze zaražene virusom u shopove pa bi bilo dobro pitati odakle je uvoz. Takve ribe nisu zarazne za druge stanovnike koji nisu guramiji i to je bila glavna stvar oko koje sam se predomišljala u vezi nabavke chuna... Bedasto mi je bilo nabaviti ribicu koja bu u mom akvariju živa tek nekoliko mjeseci. Ni po čem drugom nisu posebno zahtjevne, al da, imaju prekrasan i specifičan karakter.  :up:

DGD is apparently caused by a virus, so antibiotics do not help. DGD is practically ubiquitous in shipments of Dwarf Gouramis from Southeast Asia. One scientific study found almost 1 in 4 Dwarf Gouramis were infected with it. It is also EXTREMELY contagious, and as soon as one fish dies, the disease WILL spread, so that the entire batch of fish will be infected. For this reason, I personally recommend people NEVER buy Dwarf Gouramis from anywhere other than a local breeder. Truly, it just isn't worth it.

Ovo bi objasnilo zakaj neki nisu imali sreće s ovim krasnim dvodihalicama...  -?
Definitivno bi objasnilo. Ali eto ja ih osim u shopovima nisam vidio da netko prodaje malce... Ako ih netko ima neka se javi!!! :)
Prilikom mog zadnjeg posjeta Pet centru - stvarno sam vidio da su chune pune, rekao bih čak, velveta - parazita nalik ich-u, nalik zlatnoj prašini (sitniji je). Valjda nisam pogriješio...
Uglavnom, chune onda ne bih - rađe bih pokušao s 2 ženke i 1 dečkom laliama - nekako je više ziher, ako su chune tako riskantne za kupnju i držanje.
Ja UVIJEK kad kupujem ribu u pet shopu ni ne razmisljam da je riba u potpunosti zdrava ma kako god ona izgledala. A i uvijek ima neka riba u groznome stanju u svakom akvariju u pet shopu, pa sada. To je oduvijek rizik na vlastitu ruku bio. Zalosno ali istinito.

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 04, 2011, 13:33:48 poslijepodne »

Također je i meni glupo imati ribu par mjeseci u akvariju i onda da tek tako ugine... Slažem se...

Vidjet ćemo, za sad ostaje ovako kako je. :)

Sasvim ti je svejedno koja je Colisa u pitanju (lalia ili chuna, ili veći guramiji).. SVI mogu imati virus, pa s tim imati oslabljen imunitet i biti podložni parazitima i bakterijskim oboljenjima (taj virus napada bijele stanice, nešto kao riblja sida)...
  Treba samo tražiti domaći mrijest ili uvoz koji nije iz Azije, npr. češki su ok.
Čitala sam na nekoliko stranih foruma da se ribe namjerno u Aziji zaražava neizlječivim bolestima (virus je idealan) tako da imaju ograničen vijek i ti moraš stalno kupovati nove ribe.. Ili im se pak oštećuje imunitet ubacivanjem hipermangana i slične kemije - tako riba ne razvija imunitet jer odrasta u prečistoj vodi i kasnije obolijeva u stabilnom i zdravom akvariju, u kojem uvijek ima bakterija i plijesni, čak i parazita poput icha što je normalno i neizbježno, sirotog hobista koji si čupa kosu što je krivo napravio.

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 04, 2011, 13:40:22 poslijepodne »

Ja UVIJEK kad kupujem ribu u pet shopu ni ne razmisljam da je riba u potpunosti zdrava ma kako god ona izgledala. A i uvijek ima neka riba u groznome stanju u svakom akvariju u pet shopu, pa sada. To je oduvijek rizik na vlastitu ruku bio. Zalosno ali istinito.

Tako i većina razmišlja, a to i je tak' kad nemaš izbora a imaš pik na određenu vrstu...
Zato postoje preventivne kupke u soli i češnjaku, karantena i sl., dobra raznovrsna prehrana i paziti na kvalitetu vode pa bar možemo mirnije spavati.
 Kupila sam nekoliko riba koje su bile "na rubu": s oštećenim perajama, brkovima... Al' sve je to naraslo i zaraslo normalno u roku od nekoliko tjedana. Treba samo imati puno strpljenja i volje.
 Ima i puno oprečnih informacija i nekih stvari koje se kose sa zdravom logikom.. 
Sad da okrenem ovu svu silnu brigu oko bolesti malo na veselje- Brada mi je neki dan rekao zanimljivu stvar  :D - "kako riba koja spava na leđima može biti osjetljiva?" (mislio je na botie).  :D

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #11 u: Prosinac 04, 2011, 14:16:18 poslijepodne »
Ahaaaa, tako.

No, dobro, mislim da moj izvor nabavlja ribe iz Češke, još ću provjeriti.
FILIP (Valpovo)

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
« Odgovori #12 u: Prosinac 04, 2011, 14:20:25 poslijepodne »
Jel mogu s colisama pelvicachromis taeniatusi? oni se zadržavaju u donjem djelu a colise u gornjem tak da si nebi smjeli smetati  -? akvarij je 100l

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #13 u: Prosinac 04, 2011, 14:37:27 poslijepodne »
filozof jen...  :zagrljaj: :heart:

meni su lalie ljepše, dalje ne znam ništa...  :-[
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Linnark

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Prosinac 04, 2011, 14:45:25 poslijepodne »
Zato postoje preventivne kupke u soli i češnjaku, karantena i sl., dobra raznovrsna prehrana i paziti na kvalitetu vode pa bar možemo mirnije spavati.
 Kupila sam nekoliko riba koje su bile "na rubu": s oštećenim perajama, brkovima... Al' sve je to naraslo i zaraslo normalno u roku od nekoliko tjedana. Treba samo imati puno strpljenja i volje.
(Nazalost) Poznata situacija. Ali jedino sa laliama srece nikad nije bilo. Bojim ih se vise i uzet...

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #15 u: Prosinac 04, 2011, 17:35:35 poslijepodne »
filozof jen...  :zagrljaj: :heart:

meni su lalie ljepše, dalje ne znam ništa...  :-[

:zagrljaj: :heart:
FILIP (Valpovo)

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #16 u: Siječanj 12, 2012, 15:22:13 poslijepodne »
Nabavio sam ribice u Pet shop Terrarumu u Donjem Miholjcu - što reći, tko god može, kome je god blizu, neka ode - sve ribe su mi od tamo i jednostavno su zdrave, vesele i odlične.
Same pohvale... :klap:

Dakle, nabavio sam 1 mužjaka i 2 ženke Colise lalie.

Stigle su jučer oko 8h ujutro.
Od podneva, mužjak neprestano napuhuje gnijezdo u kutu akvarija, a ispod napuhnoća, neprestano stavlja alge, mahovinu, komade biljaka koji su otpali i vodenu leću.
Ženke mu ponekad (jedna češće) prilaze, a on ih agresivno tjera oko sebe.

Prekrasne je boje (slika dolje, blic je malo iskrivio realnost, u stvarnosti su crvena boja i plava boja glave puno intezivnije!)

FILIP (Valpovo)

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #17 u: Siječanj 24, 2012, 14:42:22 poslijepodne »
Lijepe ribice . :)