Prije par tjedana sam u
ovoj temi spomenuo tegle kroz koje protjece voda. Nedavno sam malo ponovio taj sustav pa evo kako je ispalo.
Poslije bioloske filtracije u akvariju sa kornjacama ostaje dosta spojeva koje u prirodi trose biljke i alge. S obzirom da je određeno bilje koje djelomicno raste izvan vode cak i uspjesnije u trosenju tih spojeva od vodenog, ovo je jako dobar i jeftin nacin na koji se moze poboljsati filtracija koja je kod vodenih kornjaca uvijek problem.
Moje tegle (dimenzije oko 30x10x10 cm) su smjestene u visokom "terarijskom" poklopcu akvaterarija za crvenouhe kornjace par cm iznad razine vode. Na sljedecoj slici mozete vidjeti sustav bez podloge i bilja. U izlaz iz vanjskog filtera je utaknuta stara cijevcica za zrak tako da dio vode iz filtera ide u tegle. Smeđe crte na poklopcu iza tegli je unisten lak od korijenja puzavca iz starog postava:

Voda iz tegli otjece kroz cijev instaliranu kroz dno tegle pomocu uvodnice. Cijev je zbog nacina na koje su objesene tegle ukosena i dovoljno je dugacka da ulazi ispod razine vode u akvariju. Na taj nacin je postignuto potpuno besumno protjecanje vode kroz tegle s cime sam u prijasnjem postavu gdje se voda slijevala po staznjoj strani tegli imao problema:

Na T nastavke koji raspoređuju vodu po teglama su dodane cijevcice koje sprijecavaju kapanje vode i odvode vodu na dno tegle kako cirkulacija ne bi bila samo povrsinska:

I na kraju u tegle je dodana podloga i posađeno bilje. Prije sam stavljao obican sljunak, no ovog puta sam odlucio eksperimentirati i dodao sam zeolit. Ideja je da zeolit u tegli zadrzava otpadne spojeve kako bi ih biljke mogle bolje iskoristiti. Za sada se u teglama nalazi puzavac (Scindapsus aureus), te Lucky bamboo (Dracaena sanderiana). Sa njima vec nekoliko godina imam dobre rezultate, jednom kad se razrastu i puzavac krene rasti po cijelom poklopcu znatno ce mi produziti intervale među promjenama vode. Treba naglasiti da su te biljke otrovne i da kornjace ne smiju doci do njih i pojesti ih. U mom postavu ih kornjace ne mogu dosegnuti.
Tegle bi se mogle u nesto obuci i napraviti npr. imitaciju kamena da to sve skupa na nesto izgleda, ali moje zivine sve potrgaju pa moram biti zadovoljan samo sa golom plastikom kojoj ne mogu nista.

Vise slika i detaljniji opis izrade mozete naci u originalnoj temi:
LINK