Srpanj 18, 2025, 14:00:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kamenje iz pet shopa  (Posjeta: 1718 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline minpin

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
kamenje iz pet shopa
« u: Listopad 19, 2005, 20:20:00 poslijepodne »

Pozdrav

Nova sam ovdje stoga nemojte zamjeriti ako sam pitanje postavila na krivom mjestu; kamenje zapravo ne spada u opremu, ribe ili uradi sam. No dobro moje pitanje (komentar) je sljedeće: zašto kamenje koje sam kupila (promjer 2 cm, bijele boje) na odjelu akvarija, koje mi se činilo prebijelo pa sam ga bacila u posudu sa octom tek tako da vidim što se događa i gle šumi kao šumeći kalcij ili cedevita, otpušta bijela zrnca. I tako sam zabrinuta ja , jer toga kao ne bi trebalo biti u kvarcnog kamena koje se prodaje u pet shopu nazvalka dućan da bi mi odgovorili da je to normalno i da su to ZMAZANOĆE i BOJA?! da samo što kamen počinje lagano ličiti na krupnu sol i dreče se na mene što ga ja uopće testiram i da voda nije kisela kao ocat. A kao da mi voda već i onako nije pretvrda i ne, ne držim ciklide. U svakom slučaju ja to ne stavljam u akvarij, ako me neko ne uvjeri u suprotno.

Offline Neon

• Punopravni član
    • www.atfreeforum.com/hope/
kamenje iz pet shopa
« Odgovori #1 u: Listopad 19, 2005, 20:47:00 poslijepodne »

nemoj stavitEdited by: Neon
Hrvatska/Split/
Funniest movie ever

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
kamenje iz pet shopa
« Odgovori #2 u: Listopad 19, 2005, 22:04:00 poslijepodne »

moram reci da se slazem sa tobom minipini..jer bi kvarcno kamenje trebalo biti neutralno..

opett imas ljudi koje stavljaju i morsko kamenje i pijesak u akv..i kazu da je sve uredu sa njihovim ribama..a nemaju ciklide..

koje ribe imas..
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
kamenje iz pet shopa
« Odgovori #3 u: Listopad 19, 2005, 22:13:00 poslijepodne »
Ovak', nemoj to stavljati u akvarij i općenito ne kupuj kamenje po pet shopovima. Zašto? Zato što je to bacanje para kada u okolici kao i u samom srcu Zagreba (ako si iz ZG-a, no to vrijedi za bilo koje mjesto u HR) možeš pronaći prekrasnog i neškodljivog kamenja za ribe. Oboružaj se Ph- ili octom, obuj dobre tenisice i ne samo da ćeš uštedjeti koju kunu nego ćeš udahnuti malo zraka a sigurno ćeš donijeti daleko bolje i ljepše kamenje nego što ga prodaju u dućanima.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Fenix

• Punopravni član
kamenje iz pet shopa
« Odgovori #4 u: Listopad 19, 2005, 22:44:00 poslijepodne »
nemoj si to stavljti u akvarij odi u pet shop i trazi povrat novaca mislim sramote za takav centar!!

joj najjace mi je ono "...boja"??!!!

slazem se sa maxom imas odlicnog kamenja na sljemenu

Zagreb/Malešnica

Offline minpin

• Punopravni član
kamenje iz pet shopa
« Odgovori #5 u: Listopad 20, 2005, 10:50:00 prijepodne »

hvala na brzom odgovoru. prvo bubica imam jedan akvarij sa hladnovodnim ribama koje je donedavno nastanjivao najljepši bristolski šubunkin (sa punp plave boje) i kojeg sam tri puta liječila od nečega što ni vet nije znao? iako smo koristili mikroskop i pregled. No ja sam fotlkala prilično dobrih slika tako da ću ih staviti u rubriku za boleštine jer iako sam utrošila sate pred svim mogućim slikama (od cista, sporozoe do septikemije) niš je nije moglo spasiti zadnji put. (ni antibiotik, med hrana ili sol...).Drugi akvarij nakon nekoliko godina ignoriranja tropskih pokušavam vretiti u velikom stilu za svoju sobu i ugodno spavanje uz pumpicu, da ne govorimo o beneficijama ovlaživanja zraka...

Nisam stavila ono kamenje nego ga gledam kada će se rastopiti pa im namjeravam posmrtne ostatke pokazati. jer oni mene znaju i ne mogu me samo tako muljati.

Offline Profa

• Punopravni član
kamenje iz pet shopa
« Odgovori #6 u: Listopad 20, 2005, 21:48:00 poslijepodne »

Društvo,dignuli se puno prašine ni oko čega. Ako se radi o hladnovodnim ribama u vodovodnoj vodi, a pričamo o vapnenačkom kamenu, ne vidim u čemu je problem??? Vapnenački kamen jedino i isključivo ne smije ići u akvarije gdje je pH recimo 6, a kH 4 zato što će u tim uvjetima zbilja i doći do njegovog otapanja. No međutim, ako se radi o akvariju s vodovodnom vodom kojoj je pH 8.5, a kH oko 20, onda sigurno NEĆE doći do opatanja takvog kamena. Nadalje, to što je kamen kupljen u nekom zoo shopu, ne znači automatski da je kvarcni. Postoji u ponudi kamenje koje je vapnenačko i ono koje nije. Ciklidašiobično kupuju vapnenačko kamenje koje najčešće dolazi u vidu tzv. Juranona. Zašto? Zato što se ciklidi, isto kao i hladnovodne ribe, drže u bazičnoj i tvrdoj vodiu kojoj se (još jednom) takav kamen ne otapa. Uglavnom, ako se imaju hladnovodne ribe, zbilja je besmisleno opterečivati se time dali kamen je ili nije vapnenačkog tipa.

Mali savjet; nemoj se ići žaliti u dućan u kojem si kupila taj kamen, jer ako prodavač zna pa makar i vrlo malo o akvaristici, ne budeš se dobro provela. A da je priča o boji smiješna, je.

Evo linka od prije par dana na istu temu:

https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=10158&P N=1

Edited by: Profa
Novi Zagreb

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
kamenje iz pet shopa
« Odgovori #7 u: Listopad 20, 2005, 23:58:00 poslijepodne »

da je taj prodavac to tako objasnio ..ali nije , s obzirom da se vatao za neke zamaznoce na kamenu..i to isto govori samo za sebe..

posto se gore spominje kvarcni kamen kojeg je doticna i trazila taj je trebala i dobiti, odnosno biti upitana od prodavaca za koji joj Ph treba, pa taman da ga doma drzi za ukras ( jer ga je i mogla stavit u vodu sa pH 4).

inace slazem se sa tobom..
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline minpin

• Punopravni član
kamenje iz pet shopa
« Odgovori #8 u: Listopad 21, 2005, 08:43:00 prijepodne »
Da, sve ja to znam, što se tiče hladnih, no rekla sam joj i već se više puta raspitivala o stvarima za tropski akvarij jer želim u drugom akvariju držati colise sa pripadajućom florom i dodacima. osim toga i nakon ispiranja sa običnom vodom ovaj kamen mi se pomalo mrvio poput bijelog pijeska. Samo za informaciju oni koji su bili u octu prestali su reagirati, površine i teksture su kao brusni papir sa povećim talogom. Bolje spriječiti nego liječiti. Zhvaljujem se na pomoći, ipak će kamenje naći topli dom u podnožju avokada koji mi je niknuo iz koštice.

Offline Sheep

• Punopravni član
kamenje iz pet shopa
« Odgovori #9 u: Listopad 21, 2005, 19:42:00 poslijepodne »
a "brate"-na Profesora se odnosi, ako KUPIM kamen u trgovini(nije mi još palo na pamet) za akvarij, nema šta šuštat pod octom, a kamoli da mi prodavač kaže da je to prljavština.
minpin- ma žali se, off course. i nemoj više kupovat kamenje
5 sezona u par dana,viva Torrent
Zadar

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
kamenje iz pet shopa
« Odgovori #10 u: Listopad 21, 2005, 20:06:00 poslijepodne »
Vi'te kak' Sheep to upečatljivo pojasni ... ... nema da šušti i gotovo, inače kamen vu glavu
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.