Kolovoz 10, 2025, 05:27:22 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Otocinclus affinis - to be, or not to be  (Posjeta: 2063 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Otocinclus affinis - to be, or not to be
« u: Studeni 21, 2011, 00:56:52 prijepodne »
Otocinclus affinis

Kupovao sam otocincluse u 3 navrata, svaki put pod imenom otocinclus affinis, ono što sam u međuvremenu zaključio jest to da imam 2 vrste otocinclusa od kojih zapravo niti jedan nije affinis. Znam da je tu i tamo netko znao spomenuti ovaj "problem" ali čini mi se da to do sada nije bilo detaljnije komentirano, pa molim sve one koji o tome znaju više da mi pomognu odrediti koje ja zapravo otocincluse imam.

Imam 2 "velika" otocinclusa i 4 "mala", razlika u veličini je ogromna, a affinis zapravo niti ne može narasti tako velik kao što su npr. ta 2 velika (barem 40 mm). Druga velika razlika je u crnoj mrlji koja se nalazi uz rep, kod mojih velikih otocinclusa je ta mrlja (ili točka) velika a kod ovih malih dosta manja tj. uža. I na kraju, šare na repu su kod velikih otocinclusa vrlo izražene dok kod ovih manjih otocinclusa je rep proziran uz manji tamni obrub s unutrašnje strane repa (strana prema već spomenutoj crnoj mrlji). Ove manje otocincluse sam kupio u Zagrebu u lipnju ove godine, a ove veće otocincluse sam kupio prošli mjesec i koliko vidim još ih ima.

Dolje na fotografijama se mogu vidjeti moji otocinclusi, posebno se na prvoj fotki vide te šare na repu i crna mrlja kod velikog otocinclusa (slikano s bočne strane). Ove male otocincluse nisam uspio slikati kako treba pa ću kasnije, kad ih budem imao, dodati i njihove bolje fotografije. Ali zato je vrlo uočljiva razlika u veličini između jednih i drugih...

Koliko sam do sada pročitao, ima dosta "krivih" fotki affinisa na internetu, a prava fotka bi navodno bila ova na stranicama Planetcatfish-a:
http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=1083

A ostali otocinclusi se mogu vidjeti na ovom linku: http://www.planetcatfish.com/catelog/genus.php?genus_id=49

Osobno sumnjam da imam vittatuse ili vestituse (ovi manji) te možda mariae (ovi veći)... ali tko će ga sad znati kad su svi toliko slični! :-[

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Otocinclus affinis - to be, or not to be
« Odgovori #1 u: Studeni 21, 2011, 01:26:17 prijepodne »

Davno sam ih pokušao identificirati, imao sam dvije vrlo slične vrste, i na kraju sam odustao i naprosto samo uživao u njima. Na netu su vrlo zbunjujuće slike pa neznam koliko ima smisla da sa zamaraš s time..nek to biolozi rade...iako te razumijem da te interesira. ;)

Offline rain

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 66
« Odgovori #2 u: Studeni 21, 2011, 18:33:12 poslijepodne »
Kod mene ista stvar-imam od prije dvojicu manjih,sa prozirnim repom i malom točkicom,a nedavno sam kupila dvojicu ovakvih kao tvoji-duži su,veća je točka i prugasti rep.I baš se ne druže puno.Ali svi šljakaju non-stop.
OT-odnesel si mi ispred nosa habrosuse >:(
kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!

Offline Dreamer

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Otocinclus affinis - ponasanje otocinclusa
« Odgovori #3 u: Studeni 23, 2011, 23:26:40 poslijepodne »
Imam otocinclusa oko godinu dana, zadnjih nekoliko dana sam primjetio cudno ponasanje zaleti se na povsinu i uhvati mjehuric zraka i onda zaroni na dno i stoji neko vrijeme na listu ili dnu. I onda ponovno izleti iz vode na tren uhvati mjehuric zraka i opet dolje na list. Tako se ponasao nekad davno, zatim dugo vremena nista i sada nakon godinu dana opet. Također poceo se je i skrivati, zavrsio je u filteru od kuda sam ga jucer jedva izvukao.

Zanima me je li to njihovo normalno ponasanje ili imam neki problem. Takodjer vidim da se zadnja 2 dana zakacio na pozadinu onako u okomitom stilu kako se zalijepe za staklo i tako stoji tik uz povrsinu vode i povremeno izleti po zrak???

U cemu bi mogao biti problem. Ostale ribe su potpuno OK. Inace danas sam mu ubacio komad tikvice, zakvacio se je na nju jeo neko vrijeme a veceras ga opet vidim zakvacenog na pozadini uz samu povrsinu vode. Je li to izletanje po mjehuric zraka normalno ponasanje za otocincluse?

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Studeni 25, 2011, 13:39:04 poslijepodne »
Kod mene ista stvar-imam od prije dvojicu manjih,sa prozirnim repom i malom točkicom,a nedavno sam kupila dvojicu ovakvih kao tvoji-duži su,veća je točka i prugasti rep.I baš se ne druže puno.Ali svi šljakaju non-stop.
OT-odnesel si mi ispred nosa habrosuse >:(

To je to, ista stvar... ja sam ove svoje manje kupovao negdje u 6. mj., a ove veće u 11. mj. ove godine... Meni su i jedni i drugi OK, ali bih u manjem akvarijumu radije imao manje otocincluse a u većem bi mi i ovi veći bili OK.

Habrosuse? Ja? Pa ja sam uzeo samo 3 habrosusa. :-[ A sinkec 5, a delbi čak 8!? :)
Ali problem nije u nama, nego u tome što ih je, na žalost, jako malo stiglo ovaj put, navodno samo 20-25 komada, zato su tako brzo i prodani!

Offline rain

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 66
« Odgovori #5 u: Studeni 25, 2011, 15:38:09 poslijepodne »
A valjda budu idući put više naručili.Htjela sam kojeg Delbievog popaliti-neuspješno.
Dreamer,baš sam promatrala svoje otiće kad sam pročitala za ovog tvog.Nisam primijetila da idu po zrak.Po danu vise na staklu ili se njišu na listu u donjoj polovini akvarija,a ranom zorom jurcaju i natjeravaju se.Skoro nikad nisu jako blizu dna ni površine.
kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!