Evo nekoliko mojih iskustava s filtracijom i protokom vode u biljnim akvarijima.
VANJSKI FILTER
Za akvarij ukupne zapremine 475 litara koristim 1 vanjski (kanister) filter protoka oko 700-1000 litara / sat. Ovaj protok ovisi o nečistoćama koje se nakupljaju radom filtera, pa je redovito održavanje preduvjet navedenog protoka. Iako estetski nije baš adekvatno, ali s ciljem što lakšeg i redovitog održavanja na usisnu cijev filtera uvijek postavljam manji komad sintetske vate učvršćene gumenim gumicama. Ovaj dio mijenjam ovisno o njegovoj boji koja je jasni intikator nakupljenih nečistoća. Promjenu radim uglavnom jednom tjedno prilikom promjene dijela akvarijske vode. Trošak je minimalan jer se sintetska vata prodaje povoljno.
Kod materijala koji se koriste za filtraciju nisam pretjerano eksperimentirao, ali uglavnom to su 'tvornički' materijali: spužve različite teksture koje su u filteru posložene od krupnijih do sitnijih, te keramički valjčići koji su navodno dobri za uzgoj poželjnih akvarijskih bakterija.
PROTOK VODE
Ovdje bih kao generalno pravilo naveo da akvaristi uglavnom podcjenjuju važnost protoka vode i da uglavnom imaju neadekvatan protok. Naglašavam da nije samo količina vode koja je bitna kod protoka, već i usmjeravanje protočnosti. Generalno je pravilo iz mog iskustva da što više voda kola to bolje za akvarij. Naravno, nećemo ugraditi vodene pumpe koje će ometati biljni i životinjski svijet. Ja koristim (opet, akvarij 475 l) osim filtera kojeg sam opisao, dva manja filtera čija je svrha uguravanja vode u cijevi zajedno s DIY CO2. Otapanje je izvanredno, a dopunjavam protok vode s dva izljeva u akvarij. Oni su razmješteni tako da stvaraju protok tamo gdje je nakon uključenja filtera on najmanji. uz ovo sam ugradio još jednu vodenu pumpu bez ikakve filtarcije tako da je njen protok onoliki koliko je tvornički navedeno (500 l / h) i ona je zapravo najsnažnija karika u cijelom lancu. Od ugradnje primjetio sam ZNAČAJANO MANJE rasta algi! Nutrijenti se ravnomjerno raspršuju i dostupni su biljkama, bakterije bolje 'rade' jer se kisik koji proizvode biljke bolje topi u vodi i lakše postaje dostupan bakterijama i fauni.
ZAKLJUČNO
Veliki protok vode pogonjen s nekoliko različitih izvora
Čist i uredan filterJaka i zdrava kolonija poželjnih
bakterijaRedovite tjedne
promjene vode (40-50% tjedno)
Potpuni nedostatak
varijacija u temperaturi vode (posebno prilikom parcijalnog mijenjanja vode)
Uklanjanje
klora i vodenog taloga prije unosa nove vode u akvarij
Srednja do jaka rasvjeta + CO2 + gnojiva + odlična i hranjiva podloga = sve ovo zajedno preduvjet je zdravog akvarija
Posebna napomena: akvarij nije statična zajednica pa redovito održavanje i čišćenje filtera i cijevi osiguravaju početne parametre u kontinuitetu, a često se događa upravo suprotno - akvaristi neredovitim održavanjem dopuštaju 'ZAGUŠENJE' akvarija i smanjenje protoka vode što uskoro rezultira raznim problemima, najčešće povezanim s outbreakom algi.
Microsor(i)um