Kolovoz 09, 2025, 09:37:15 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesne ribe! POMOC !  (Posjeta: 872 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline boris01

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Bolesne ribe! POMOC !
« u: Studeni 17, 2011, 20:40:20 poslijepodne »
Ovako kupio sam curi akvarij od 55 litara i u njemu su mi se namrijestili i gupij i švertovi i ima još podosta riba..oko 40 malih i sad me zanima što su malo malo bolesne. Voda se mjenja redovito, sve je zaciklirano kako treba temperatura oko 24-25 i sve štima ali zanima me zašto su joj coridorasi otišli i ribe svako malo oboljevaju? dali je zbog velikog broja riba ili cega, hvala na pomoci!

Nitko ništa ne zna :( !!!
« Zadnja izmjena: Studeni 17, 2011, 21:25:29 poslijepodne od boris01 »

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Bolesne ribe! POMOC !
« Odgovori #1 u: Studeni 17, 2011, 21:47:41 poslijepodne »
kako održavaš akvarij?kakav filter imaš?
jel se usisava dno akvarija kod izmjene vode?kako se voda priprema?
na dnu bude najviše smeča i plinova, koridorasi zato prvi stradaju..
ajd ispuni ovaj upitnik štp detaljnije pa ćemo ti moći pomoći detaljnije

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Offline boris01

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Studeni 17, 2011, 21:55:57 poslijepodne »
pa ne usisavam bas a kazes da bi to trebalo svakom izmjenom vodee?  
imam vitakraftov set sa filterom i svime a sad koji je filter ne znam, ugl orginal je sve u setu!  Vodu pripremam tak da  ju ostavim cijeli tjedan da stoji do sljedeceg mjenjanja  da klor ishlapi i to!
Ugl najviše ima stradaju prvo peraje, pudu bijelkaste i budu cudne a kadnije ribe pocnu mrsavit i plivaju ko mlohave!
« Zadnja izmjena: Studeni 17, 2011, 22:05:57 poslijepodne od boris01 »

Offline koraljka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Studeni 18, 2011, 08:27:05 prijepodne »
Voda koja stoji tjedan dana je za baciti , 24 sata ti je dosta, il si kupi sretstvo za pripremu vode i bok, u ostalom velika večina velikih akvarija se toči direktno iz pipe, ispravite me ako sam u krivu.Ribe su ti možda kilave i zato kaj su takve genetike radi, gusto međusobno križanje.Probaj redovno mjenjanje vode+FFM+vitamini na hranu+raznovrsna prehrana, što ih bolje i raznovrsnije hraniš imaju jači imunitet, ali vjerovatno je stvar u vodi.

Offline Narayan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #4 u: Studeni 18, 2011, 08:53:53 prijepodne »
Obavezno usisavaj podlogu. Imaš puno riba za 55 litara.

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #5 u: Studeni 18, 2011, 09:07:55 prijepodne »
Dno moraš usisavati, svi drekeci i sva hrana koja nije pojedena se dolje talože i počnu se raspadati i trunuti i dolazi do povečavanja amonijaka,nitrita i nitrata i ribice ti se počnu trovati time..
glavni tvoj problem je loša kvaliteta vode uslijed nepravilnog održavanja i premalog filtera,a posljedica je bakterijsko raspadanje peraja riba, uginuće ribica,prvo onih koje obitavaju pri dnu akvarija, a kasnije i ostalih stanovnika.

tjedno se mijenja 30% vode u akvariju, ta voda bi trebala odstajati 24sata, ne tjedan dana (u tjedan dana se ta voda pokvari!),i manje od 24 sata je dovoljno, ali koristi neko sredstvo za pripremu vode, aquatan,aquasafe,FFM ili slično...
kod izmjene vode, usisavaj smeće sa dna akvarija, dakle crijevo u ruke zaroni do dna, i prstom čačkaj po podlozi i usisavaj smeće koje se diže!
filter ti ej originalni i vjerojatno je neki maleni i nikakvi, njega peri isto svaki tjedan na način da samo spužvu/e užmićeš par puta u vodi koju si predhodno izvadio iz akvarija.

e sad, da bi popravio kvalitetu vode i pojačao imunitet ribama preporučam ti da sad zamjenis barem 50% vode dobro usisaj podlogu,pribavi FFM i nakon izmjene vode ulij duplu dozu(dobro ga promučkaj prije)
isto tako pribavi vitamine (sera fishtamin ili jbl atvitol) te drugi dan ulij duplu dozu vitamina,treći dan napravi ponovno izmjenu barem 30% vode (opet pripremljene naravno) te ponovi duplu dozu ffm-a,pa sljedeći dan vitamine

ako ribice nisu u toliko lošem stanju,uz čistu vodu i redovito održavanje,oporavit će se.. ja bih prvo popravio kvalitetu vode u akvariju,kasnije bih tek išao na liječenje ako bude potrebe,obzirom da lijekovi opterećuju filtraciju i ponovo kvare kvalitetu same vode...

ribice hrani pomalo i raznovrsno, kupi im barem 2-3 vrste hrane pa rotiraj,danas malo ove,sutra malo one i tako dalje...

uzmi si vremena i pročitaj si ovaj priručnik,jednostavan je i sve osnove su ti tu
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

sretno!