Pozdrav svim forumašima.
Zbog obaveza ne stignem pisati pa uglavnom povremeno samo na brzinu pročitam novosti na forumu. Evo, trenutno sam uhvatio vremena da otvorim ovu nadam se interesantnu temu.
Često se susrećem s problemom koji vjerojatno imaju i ostali akvaristi, a to je priprema vode za zamjenu. Hoćemo li zajedničkim umnim snagama izmisliti uređaj za pročišćavanje vode? Vjerojatno bi se dalo riješiti nešto u DIY tehnici, jeftino i praktično?
Meni na pamet pada ideja da se koriste one PE cijevi za kanalizaciju koje su već korišćene za vanjske filtre, neki kanisteri i neki powerhead koji vodu procirkulira kroz filtar par puta. recimo, kupiti one T komade sa revizijskim oknom. Između postaviti raznu filtraciju poput nekih granula, aktivni ugalj, možda i uložak za brittu, prolaz ispod UV lampe (ja npr. imam jendu osramovu za izradu PCB-a.). Dakle u svaki "separator" u vidu T člana staviti jednu filtraciju, između ih pregraditi nemom ,mrežicom ili sl. dodati doer za aquatan i sl. i sve u krug sa nekom bačvom, zapravo dvije bačve (kanistra) povezati crijevima i nekim powerheadom.
Staviti timer i to malo automatizirati. Tako da 30-40 litara vode par sati provrti kroz taj filtar i pripremi je za uporabu. Ili i manju količinu, ovisi tko koliko treba.
Što kažete ?
Hajde, kad su ljudi izmislili onu jednostavnu hranilicu, zašto ne bismo izmislili i ovo ?