Srpanj 19, 2025, 11:16:01 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: agresivne vrste a nisu ciklidi...  (Posjeta: 3685 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline marac_komarac

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
agresivne vrste a nisu ciklidi...
« u: Listopad 17, 2005, 01:15:00 prijepodne »

Bok svima, posebno dragovoljcima koji su se potrudili oko ove stranice i foruma

Dakle moje iskustvo (10-ak godina) mi kaže slijedeče: od riba koje sam imao tokom godina najgori za ostale stanovnike(razne tetre,barbusi, skalari)bili su bikolor, poslje njega fox a nije se ni ajmoner ustručavao da maltretira sve ostale ribe koje bi se približile doljnjoj polovici akvarija.

BAŠ svi predstavnici ovih vrsta (bilo ih je nekoliko od svakog navedenog-ali uvijek solo) su pokazivali netrpeljivost prema drugim mirniji ribama u raznim kombinacijama. Ovdije ne govorim o bezazlenom natjeravanju nego o sustavnom maltretiranju do iznemoglosti.

Mislim da sam im osigurao sve preduvjete za normalan život (ak. 120l, bilje, skrovišta,pazio na kompatibilnost vrsta), ali jednostavno su uvijek željeli biti sami u akvariju. Bete su uvijek bili ko curice prema njima.

Mislim da bi trebalo više obratiti pažnju novijim akvaristima na neke vrste riba i njihovo ponašanje (kao što su gore navedene), a ne samo ih automatski preporučivati kao npr.:"super jede alge" i sl.

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #1 u: Listopad 17, 2005, 07:23:00 prijepodne »
Citat: marac_komarac
Mislim da bi trebalo više obratiti pažnju novijim akvaristima na neke vrste riba i njihovo ponašanje (kao što su gore navedene), a ne samo ih automatski preporučivati kao npr.:"super jede alge" i sl.

Složio bih se s ovom tvrdnjom, no opet postoji ono famozno "ali", naime, ima dosta akvarista koji s tim vrstama riba imaju sasvim drugačija iskustva, tj. mnogo bolja.Istina, činjenica je da te ribe koje si nabrojao generalno ne spadaju u "fino odgojene", no isto tako niti ne spadaju u ultimativno "neodgojene" ... možda Bikolor, no i to zna varirati.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline marac_komarac

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 17, 2005, 13:25:00 poslijepodne »

Je, tak je kak veliš. No, htio sam podijeliti moje zapažanje o ponašanju ovih riba koje spadaju u kategoriju najdostupnijih u pet shopovima gdje sigurno nećeš ćut: "80% je vjerojatno da će vaš novi bikolor poubijati ostale ribice". Mislim da bi putem ovo foruma trebalo isticati i najmanju vjerojatnost da će neke vrste riba maltretirati ostale stanovnike. Ne mislim da bi ih se trebalo stavljati na neke crne liste. Mislimda bi bilo dobro više pripremati ljudena to da im niti uz najpomnije odabrane sustanare akvarij možda neće izgledati idilično.Naravno ima ljudi, vidim na ovom forumu - i previše koji jednostavno eliminirajucijela jata riba iz dosade pa šta je onda jedna ili dvije koje se neće ponašat pristojno. No, moje poimanje akvaristike, a nadam se da ima još pokoji takav , je takvo da kada kupim ribicu želim da ona u potpunosti dosegne svoj maximum i životni vijek (ma koštala ona i 0kn). A to možda neće moći uz neke druge vrste. Ovo pišem zbog onih koji ne žele mjenjati ljubimce jednom dnevno. I, naravno,zanimaju me tuđa iskustva u pogledu agresivnijih vrsta (ili onih koje će to postati).

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 17, 2005, 14:16:00 poslijepodne »

Bikolor zna biti divlji, ali tom svojom agresijom steti samo sebi jer se zna okomiti na ancistrusa koji ima cekinje po ledjima pa biklor nakon tucnjave izgleda kao ocerupana kokos do te mjere da mu se vidi bijelo meso ispod iscupanih ljuski. Naravno brzo se oporavlja pa rane zacijele bez posljedica.

No ljetos sam nabavio malog muskog crnog molija i kad sam ga stavio u aq kraj drugog muzjaka sa dvije zenke mali je doslovce razbio velikog. Ja tako nesto nisam vidio ni kod bikolora. Mali je takvom zestinom grizao velikog dok mu nije odgrizao komad koze i mesa na dnu ledja!! Velikog sam morao izdvojiti do oporavka. A obicni mali crni moliji. Kasnije sam napravio neku roshadu u akvariju pa se situacija smirila.

A barbusi isto znaju biti divlji samo se oni ne tuku s drugim ribama vec se medjusobno "ljube" ustima, a prema drugim ribamam pokazuju neprijateljstvo tek ukoliko su gladni, pa prozdirusve sto im stave u usta.

Skalari su takodjer izazivaci nereda i izjelice.

A najmiroljubivije ribe u povijesti mog akvarija su corydorasi! To su pravi mali kucni ljubimci. Izgledaju ko mali zeceki kad njuskaju po dnu.
Zagreb

Offline XoFoX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
    • Zminj24 web site
« Odgovori #4 u: Listopad 17, 2005, 15:12:00 poslijepodne »
Citat: korni

A barbusi isto znaju biti divlji samo se oni ne tuku s drugim ribama vec se medjusobno "ljube" ustima, a prema drugim ribamam pokazuju neprijateljstvo tek ukoliko su gladni, pa prozdirusve sto im stave u usta.

Skalari su takodjer izazivaci nereda i izjelice.

Što si mislio sa ovim Skalarima?? Da su slični kao barbusi(tj. da se tuku međusobno) ili nešto drugo??

U budućnosti mislim u akvarij stavit barbuse i još neku drugu vrstu(možda skalare ili diskuse) ali neznam dali bi oni bili kompatibilni jedni sa drugima..

Oprostite ako narušavam temu...
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline Muza

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 17, 2005, 17:38:00 poslijepodne »
Imao sam problema s ajmonerima, i to sto su stariji to vise maltretiraju sustanare.
Zagreb

Offline Double_g2000

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 18, 2005, 10:43:00 prijepodne »
ja imam i ajmonere i bikolora i skalare i betu i svi žive u slozi

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 18, 2005, 10:55:00 prijepodne »
A ko kaže,da su ciklidi agresivci,odnosno agresivne ribe?

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 18, 2005, 13:58:00 poslijepodne »

barbusi bi dobro isli sa skalarima. ja sam imao tu kombinaciju, ali pored takve druzine ne prezivljava nijedan gupi ili neonka.

skalari su mirni, mirni, a onda kad nanjuse dobru klopu pretvaraju se u predatore prve kategorije. meni lice na pirane iz filmova kad nasrcu na komad mesa. jako brzo love hranu koja se krece. idu cak i na prst kad su jako gladni.
Zagreb

Offline Prow

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 18, 2005, 15:11:00 poslijepodne »

Citat: korni
barbusi bi dobro isli sa skalarima.

Na temelju svog iskustva, kazem nikako..

Zg

Offline Moris Popovic

• Punopravni član
    • http://www.2advanced.com
« Odgovori #10 u: Listopad 18, 2005, 15:41:00 poslijepodne »
Ja mislim da je ribe najbolje "mjesati po prirodnom sastavu" tj. onako kako zive u prirodi, puno puta vidim da npr. ljudi stavljaju malawi ciklide sa nigrosima pa se cude o rascerupanim perajama.. To je moje misljenje i uvjek preporucam svima tako da naprave prirodno staniste. Iako neke ribe npr. moji diskusi, neki se vole "lubiti" prilicno jako, mislim da to ovisi o karakteru pojedinca.
TORINO/ITALIJA
Svaki auto je lijep ali Ferrari je Ferrari

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #11 u: Listopad 18, 2005, 18:44:00 poslijepodne »

imam jednog bikolora..ogroman..prekrasan..i ne dira niti jednu drugu ribu..neonke,razne tetre..ramirezi..itd..itd..Tako da su to predrasude..imam i ajmonera ..i on je dosta miroljubiv..eventualno sijamac njega malo potera..ali nista strasno..

Mislim ak su ribe u tanku zadovoljne uvijetima..i ne maltretira ih se previse da ove vrste koje si naveo mogu ici u zajednicki tank bez problema.." bikolora nikako..
ZG,Vrapče

Offline Krajten

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 18, 2005, 18:44:00 poslijepodne »
2 bikolora nikako..sam thio reci
ZG,Vrapče

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 18, 2005, 19:23:00 poslijepodne »

Citat: krajten
imam jednog bikolora..ogroman..prekrasan..i ne dira niti jednu drugu ribu..neonke,razne tetre..ramirezi..itd..itd..

Tako da su to predrasude

teske rijeci. nemoj tako.

nije predrasuda kad svaki tjedan moram odvajati bikolora na trodnevni oporavak u posebni akvarij nakon krvave tucnjave s ancistrusima.

i tako to vec mjesecima odkad je usao u akvarij.zbog njega sam mijenjao i postavu akvarija i neke ribe sam izbacio... a ne mogu imati samog bikolora u akvariju... azapravo to je tako zanimljiva riba...
Zagreb

Offline Neon

• Punopravni član
    • www.atfreeforum.com/hope/
« Odgovori #14 u: Listopad 18, 2005, 21:51:00 poslijepodne »
slazem se vrlo je zanimljiv ali meni lovi ribe nalik na njega nista drugo ne dira
Hrvatska/Split/
Funniest movie ever

Offline Krajten

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 18, 2005, 22:22:00 poslijepodne »
eto ne znam..ja kazem iz vlastitog iskustva..nisam htio upotrebiti 'teske rijeci' ..dok su bila dva, nisu mirovala dok nije ostao samo jedan..a sad je ovaj ko bubica..ne znam ..mozda se moj opametio..pa je sad dobar
ZG,Vrapče

Offline Damir1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #16 u: Listopad 18, 2005, 22:39:00 poslijepodne »
Pa pirana je ultra-mega agresivac,a nije ciklid!!

Da je ubacit jednu piranu i jednog oskara iste veličine,........baš me zanima tko bi pobijedio???

Iz Dioklecijanovog grada!

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 19, 2005, 00:09:00 prijepodne »

Citat: krajten
dok su bila dva, nisu mirovala dok nije ostao samo jedan..a sad je ovaj ko bubica..ne znam ..mozda se moj opametio..pa je sad dobar

mozda je ovaj koji ti je ostao zensko. cuo sam da karakter ovisi i o spolu. a cuo sam i da izmedju riba istog legla postoje velike razlike u karakteru, tako da dva brata mogu biti posve razlicita ponasanja. navodno kod kupovine bikolora treba birati one mirne, naizgled neaktivne islabasne ribice, a ne zivahne, jer su upravo ovi zivi kasnije izvori problema.
Zagreb

Offline Neon

• Punopravni član
    • www.atfreeforum.com/hope/
« Odgovori #18 u: Listopad 19, 2005, 08:45:00 prijepodne »
mozda al ipak kad netko dode kupit bicolora kupi najzivahnijeg jel nema pojma o njima i onda nastaju problemi a kad mu se preporuci mirniji on kaze da je taj mirni mozda bolestan
Hrvatska/Split/
Funniest movie ever

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 19, 2005, 13:22:00 poslijepodne »
zato sluzi forum da se podijele dobra i losa iskustva medju ljudima!
Zagreb