Srpanj 27, 2025, 22:01:25 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: sta mislite o ovome?  (Posjeta: 2226 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mrbeanzg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
sta mislite o ovome?
« u: Studeni 12, 2011, 12:48:24 poslijepodne »
Pozdrav svima.evo nakon poduzeg izbivanja i nazalost rasprodaje starog akvarija odlucio sam se za novi pocetak al sad malo ozbiljnije,recimo.
zanima me vase misljenje o sljedecoj stvari.
mislio sam uzet cayman 60 pro te probat slozit neki dutch setup.u njega smjestit mozda 10 neonki i to bi bilo to.pa me zanima iz vaseg iskustva dal je to moguce napravit sa org opremom ili je potrebno nesto od dodatne opreme,mozda zemlja umjesto gotovih supstrata,gdje nabavit biljke itd itd

hvala svima jos jednom na odgovorima i nadam se da cu uskoro imat tako nest u stanu

pozdrav

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
Odg: sta mislite o ovome?
« Odgovori #1 u: Studeni 13, 2011, 15:00:22 poslijepodne »
Zar nitko nema nista rec o caymanu?? Ok nema ni veze jer sam se odlucio uzet JUWEL Rio 125. E sad jel u njemu ok orginal oprema ili bi preporucili nesto drugo? mozda neki dodaci da se moze lijepo ubiljit akvarij?

Offline Extibo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 13, 2011, 23:10:44 poslijepodne »
Pitanje je zelis li biljni ili "normalni" akvarij?

Treba ti naravno CO2 boca i ako ti se da namakati zemlju za cvijece jedno 2-3 tj. da se zemlja "stvrdne" te da ne pliva po akvariju ili jednostavno kupi vec pripremljenu u pet shopu.
Ja mijenjam oko 1,2 kg Tetra complete substrata (zapakiranog) i jedno 3,7kg 1tj koristenog istog substrata za neonke, zebrice, i galaxy rasbore pa ako treba javi.
« Zadnja izmjena: Studeni 13, 2011, 23:15:59 poslijepodne od Extibo »

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 17, 2011, 13:33:32 poslijepodne »
Hvala na odgovoru.za sada sam jos u planiranju tako da mi nista jos netreba.kad cu ic u nabavku se javim :D . Znaci RIO 125 je dosta kvalitetan akvarij?mislim oprema u njemu?

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #4 u: Studeni 17, 2011, 13:39:53 poslijepodne »
Bolje ti je sad malo više uložiti, skupljati potrebne stvari i puno čitati. Najvažnija stvar u akvaristici je STRPLJENJE. ;)

Nikako nisam za gotove akvarije jer nakon nekoliko mjeseci UVIJEK treba nešto mijenjati a mijenjanje uvijek ispadne skuplje kad sve zbrojiš na papir na kraju godine!
Napravi sam stalak, daj radit staklo po mjeri debljine koje hoćeš, i ako trebaš pojačanja, biraj boju silikona, odaberi TIP poklopca, napravi ga sam, sam složi rasvjetu, biraj među filterima.. To ti je puno bolje, mada je više posla od kupovine skupa gotovih komponenti. Bit ćeš puno zadovoljniji jer si svaku stvar birao SAM. ;)

Podloga: uvijek je DIY bolja od kupovne radi trajnosti, kvalitete, hranjivosti. Imaš jako puno rasprava na temu debljine sveukupne podloge, debljine i vrste hranjivog dijelog podloge te načina njegove pripreme tu na forumu, te inih recepata.  :up:

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 17, 2011, 15:16:24 poslijepodne »
Procitao sam prirucnik od pocetka do kraja.imao sam vec akvarij tako da znam neke stvari vec od prije.Znam da je DIY akvarij i sve najbolje jer znas da si sve slozio i ponosis se s tim ali kad zivis u malom stanu u zgradi onda tesko objasnis susjedima zasto namaces zemlju u velikoj kanti vode u haustoru :D :D . Nazalost malo je prostora ostalo za akvarij, mislim po curi nebi nista ostalo ali ajde dogovor je pao tako da nema vise nikakvih promjena oko velicine ili nedaj boze jos nekih cijevi za vodu :D :D . Hvala ti na odgovoru

Offline Buba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #6 u: Studeni 19, 2011, 17:00:18 poslijepodne »
Pitanje je zelis li biljni ili "normalni" akvarij?

Treba ti naravno CO2 boca i ako ti se da namakati zemlju za cvijece jedno 2-3 tj. da se zemlja "stvrdne" te da ne pliva po akvariju ili jednostavno kupi vec pripremljenu u pet shopu.
Ja mijenjam oko 1,2 kg Tetra complete substrata (zapakiranog) i jedno 3,7kg 1tj koristenog istog substrata za neonke, zebrice, i galaxy rasbore pa ako treba javi.

Ne bih se u potpunosti složio da je potrebna CO2 boca, jer je tekući CO2 dovoljan za početak naročito ako u akvariju bude nezahjevnije bilje što se tiče svjetla i gnojiva. CO2 u boci je idealno rješenje, sa manje gnjavaže ali je skuplja verzija.
Zagreb

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 19, 2011, 17:34:16 poslijepodne »
Procitao sam prirucnik od pocetka do kraja.imao sam vec akvarij tako da znam neke stvari vec od prije.Znam da je DIY akvarij i sve najbolje jer znas da si sve slozio i ponosis se s tim ali kad zivis u malom stanu u zgradi onda tesko objasnis susjedima zasto namaces zemlju u velikoj kanti vode u haustoru :D :D . Nazalost malo je prostora ostalo za akvarij, mislim po curi nebi nista ostalo ali ajde dogovor je pao tako da nema vise nikakvih promjena oko velicine ili nedaj boze jos nekih cijevi za vodu :D :D . Hvala ti na odgovoru

Čuj, zemlju nisam namakala za zadnja 2 akvarija.. Razlika između namakane i nemakane - pa, nema je.. Iskreno.. ;) Suhu sam ju stavila, pomiješanu s vulkanitom (sitnim), tresetom (drugo je tajni recept, hihihi)  i rastegnula na 1 cm do stakla, zalila sa suhim šljunkom taj prazni cm i preko u debljini 3-4 cm (kako gdje), nalila vode i vozi miško!

Samo sam na početku češće mijenjala vodu u akvariju. Bolje mi je bilo to neg se igrat' u blatu k'o da imam 3 godine.  :D

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 19, 2011, 17:45:09 poslijepodne »
A CO2 boca: boca od Pan-a il' prigodnog Ožujskog Božićnog (koje nije nekaj ove godine, al' da ne idem u OT...), izbušiš rupicu na čepu mrvu užu od cijevi za zračnu pumpu, vrh cijevi odrežeš ukoso, provučeš kliještima kroz rupicu (da je sve jako jako usko i nategnuto i izbjegneš ljepila i silikone), i na kraj cijevi staviš difuzor po želji: filter za cigarete uguraš u cjevčicu/ ljestve (Nutrafin, Wave, kakvegod..) onu JBL spiralu/ spojiš na pumpu il' filter na raznosi po akvariju... 100 varijanti ovisno o raspoloživom materijalu i volji.

Ovo je bila najjednostavnije verzija, bez dodatne boce (koju osobno ne koristim jer ne vidim potrebu za njom i kompliciranjem):
Tako imam u biljnom od 100 L, sve normalno perla i raste...
A za male je bolja fora s bočicama od boje za kosu jer se cijev samo našarafi (privici):

(po staklenom difuzoru se vidi koliki to tlak može napraviti bez trunčice ljepila..)

Mada su bočice minijaturne, ista je smjesa k'o za veliku i jednako dugo traje.

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 20, 2011, 09:23:14 prijepodne »
ovaj lijevi difuzor. gdje se tako nesto da nabaviti?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Studeni 20, 2011, 09:27:55 prijepodne »
Vili, Belugo...

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 20, 2011, 13:34:01 poslijepodne »

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #13 u: Studeni 20, 2011, 15:40:45 poslijepodne »

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 20, 2011, 20:21:03 poslijepodne »
Najgore sta nisam ni ja  :D . a probat kupit pa se nadat da ce DIY co2 to potjerat :D