Svibanj 07, 2025, 01:09:43 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Hrana za gmaza  (Posjeta: 1868 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline mile110

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 33
  • OJEA
Hrana za gmaza
« u: Studeni 10, 2011, 16:19:47 poslijepodne »
svi pisu od uzgoju zive hrane da je jefitnija ali ljudi jel ima netko da prodaje i muske i zenske (crvcke, zohare)
a ne samo muske i neke istrosene zenke
kolko ja zna kad se zohari izlegnu i crvci da je omjer musko : zenskih 50:50 a ne 95:5
jel ima tko da mi proda zivu hranu a da ne gleda spol svakome zoharu ili cvrcku?

« Zadnja izmjena: Studeni 10, 2011, 16:26:31 poslijepodne od GROF »

Offline tomzZy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Odg: Hrana za gmaza
« Odgovori #1 u: Studeni 10, 2011, 21:20:12 poslijepodne »
ma hjoj ubuduce da znas uvjek trazi zohare 2-3 presvlacenja do odraslog pa ti niko nece moci dati vise muskih nego zenskih...  :up:

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Studeni 10, 2011, 22:03:42 poslijepodne »
Lateri ne žive toliko dugo, kod mene je smjena generacija (tj.odumiranje) svaka 3-4 mjeseca! A teško je u velikoj koloniji pratiti koje su 'svježe' odrasle jedinke.... Ili poslušaj tomzZyjev savjet ili prijeđi na dubije, oni puno dulje žive  ;)
« Zadnja izmjena: Studeni 10, 2011, 22:06:45 poslijepodne od acidorange »

Offline zigzag

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Studeni 11, 2011, 13:08:44 poslijepodne »
Da lupim tu pitanje u svezi hrane....imao sam tarantule i najjednostavnije mi je bilo kupiti hranu u ribolovnom dućanu.Živi crvi kutija 5kn živili su po 3-4 tjedna ostale sam pobacal,tj puno njih ali nisam imao brige uvjek sam imao hrane.Sad pitanje,dal je to zdravo za tarantule,guštere...prodavači su rekli da je sve prirdno,pauci nikad nisu imali nekih problema nit im je nekaj smetalo.

Offline kija88

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #4 u: Studeni 11, 2011, 14:13:18 poslijepodne »
crvi za ribolov nisu toliko hranjivi kao npr. brasnari i fobasi pa stoga i nisu najbolja hrana

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #5 u: Studeni 11, 2011, 16:48:00 poslijepodne »
Da lupim tu pitanje u svezi hrane....imao sam tarantule i najjednostavnije mi je bilo kupiti hranu u ribolovnom dućanu.Živi crvi kutija 5kn živili su po 3-4 tjedna ostale sam pobacal,tj puno njih ali nisam imao brige uvjek sam imao hrane.Sad pitanje,dal je to zdravo za tarantule,guštere...prodavači su rekli da je sve prirdno,pauci nikad nisu imali nekih problema nit im je nekaj smetalo.

Za guštere nije sigurno, dapače upravo suprotno! Ima ovdje negdje topic o tim crvima i objašnjenje zašto ne valjaju, stavim link kad ga pronađem.

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 11, 2011, 17:54:18 poslijepodne »

Šta se tice tih ribolovnih crva...nisma se ribolovom bavio više od 5 godina pa neznam dal se jos uvjek prodaju isti crvi ali pretpostavljam da da jer ih je najlakše uzgajat. Uglavnom oni šareni, ima bjelih, narančastih, crvenih.... su ličinke mesojednih muha uglavnom vrste Calliphora eritrocephala i Sarcofaga carnaria, koje se uzgajaju na otpadcima iz mesnica te su prepune patogenih mikroorganizama. Štetni utjecaj prehrane takvom "zaraženom" hranom je vec nekolicinu puta dokazan kod guštera, i u takvim slučajevima je potrebna i intervencija veterinara a buduci da nemamo mnogo veterinara koji su sposobni dijagnosticirat bolest i izljecit gustera vjerujem da u nemalom postotku takva prehrana izaziva smrt.

A sto se tice hranjivosti tih licinka, podatak da nisu hranjive nije tocan, one sadrze oko 70-80% proteina...nazalost nemogu sad pronac tablicu sa usporedbom s ostalim insektima....mozete se malo potrudit i pronac ju sami na netu tak da dobijete ideju sto treba davat vasim zivotinjama a sto ne.

Dakle kad bi se ovi crvi mogli uzgojit u sterilnim uvjetima bili bi odlicna prehrana za gmazove i insekte...bila bi to bombastična proteinska prehrana  :D ... no do tog sterilnog uvjeta vjerojatno nebude nikad doslo, osim vjerojatno u neke medicinske svrhe pa na tu hranu treba po meni zaboravit...

Mile sad da se obratim malo tebi....ako pravilno hranis brašnare sa maksimalno proteinskom hranom oni ce takodjer bit super hrana za tvoje životinje. Cvrčci su također super omjer proteina i masnoće(ovu info sam našo na nekom stranom forumu tak da neznam koliko je tocna), cak i bolji od žohara te se takodjer preporucuju kao prehrana za kucne ljubimce. Ja ih ne uzgajam jer me zivcira njihovo cvrcanje i smrde mi za popizdit....
A ovo za žohare nemogu vjerovat...pa od kog ti kupujes? Ja recimo uzmem 2 deci dubia i 2 deci lateralisa i to ne odrasle nego nekoliko presvlacenja do odraslih i cijelo ljeto mi se razmnozavaju...a ovo kaj velis da ti se prodaju stare zivine to je recimo izrazeno kod cvrcaka jer njihov zivotni ciklus je jako jako kratak i kad odrastu zive nekoliko tjedana pa samim time postoji velika vjerojatnost da ce brzo riknut. Dubije zive oko 8-10 mjeseci dakle kad odrastu imaju jos stvarno dosta zivota. Jedino sta su najplodnije u pocetku a s vremenom sve manje i manje pa ti vjerojatno neki naozbiljni uzgajivac od kojeg uzimas lovi samo muzjake i da ti tih par prastarih zenki iako nemogu vjerovat da bi to itko radio...ja sam stvarno uzimo od dosta ljudi i mogu rec da je kvaliteta gotovo identicno kao i vani i uvjek sam bio jako zadovoljan

Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline kija88

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #7 u: Studeni 11, 2011, 19:13:40 poslijepodne »

A sto se tice hranjivosti tih licinka, podatak da nisu hranjive nije tocan, one sadrze oko 70-80% proteina...nazalost nemogu sad pronac tablicu sa usporedbom s ostalim insektima....mozete se malo potrudit i pronac ju sami na netu tak da dobijete ideju sto treba davat vasim zivotinjama a sto ne.

sorry, nije mi namjera bila dezinformirat nekoga, ali neko je bio to napisao na ovom forumu pa mi je ostalo onak negdje spremljeno u siječanju...  evo da ja ubacim tablicu, mislim da je točna

Offline mile110

• Novi član
  • *
  • OJEA
« Odgovori #8 u: Studeni 12, 2011, 16:01:35 poslijepodne »
Jel mi moze netko preporuciti nekoga za zohare?

Offline gamad

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Prosinac 05, 2011, 08:44:50 prijepodne »
Jel mi moze netko preporuciti nekoga za zohare?

mogu ja, tj. imam ih.
pozz.

Offline marijan1712

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #10 u: Prosinac 05, 2011, 08:49:00 prijepodne »
imam i ja viška :D