Svibanj 03, 2025, 17:01:24 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Uzgoj gammarusa  (Posjeta: 3237 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Modron_maze

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Uzgoj gammarusa
« u: Studeni 09, 2011, 22:54:53 poslijepodne »
Zanima me ima li iko iskustva s uzgojem gammarusa.
Ja svojim ribicama nekad donesem s rijeke i rado ih potamane. Pokuša sa s uzgojem, ali do sad nisam imao uspjeha. U akvariju s ribama ne traju dugo. Pokušao sam ih uzgajat u jednoj kadi od 20-30l. U nju sam ubacio kamenja, pjeska, lišća. Kada stoji na balkonu i temperatura vode ne prelazi 16 C. U početku nije bila zaciklirana pa su mi sve beštije pocrkale. Voda se usmrdila i na površini se stvorilo nešto kao masna opna. To je bilo prije više od misec dana, međutim voda je još uvijek smrdljiva. Isto sam probao u jednoj staklenoj tegli od jedan litar. U tegli su prvo pocrkali gammarusi i istrunuli. Oko njih su se namnožile nekakve  bakterije a voda je se nakon nekog vrimena izbistrila. Prošli tjedan u tu teglu sam ubacio nekoliko malih gammarusa i oni su i sad živi. E sad na stranim forumima sam čita da je uzgoj gammarusa relativno lak. Gammarusi vole vodu bogatu kisikom. Ja sam probao bez zračne pumpe ili bilo kakvog oblika filtracije, ali pošto je voda hladna kisik nebi tribao biti problem.
Ima li ikakve šanse držati ih bez filtera ili pumpe?

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Uzgoj gammarusa
« Odgovori #1 u: Studeni 09, 2011, 23:27:29 poslijepodne »
Možeš li poslikati te svoje slatkovodne gammaruse?

Offline misoo83

• Punopravni član
  • **
    • Sanjalica
« Odgovori #2 u: Studeni 10, 2011, 00:00:39 prijepodne »
To sto ti se voda izbistrila u toj tegli je najveraovatnije se razvila infuzorija i gamarusi mali je jedu   :)

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 10, 2011, 18:53:37 poslijepodne »

Odlična hrana za ribe svih veličina. Mogu narasti do 2 cm. U akvariju mi žive dok ih ribe ne potamane.  Iako mi ih nije problem donijeti iz rijeke ipak bi ih volio sam uzgajati.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #4 u: Studeni 10, 2011, 18:58:30 poslijepodne »
nevjerojatno....gotovo identicni onim morskim.....malo veci..ali, to je to :)
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #5 u: Studeni 10, 2011, 19:57:39 poslijepodne »
Joj da mi je te žive nabaviti ko grickalicu za kornjače. Cijelo im vrijeme dajem sušene gammaruse, a ove nisam nigdje vidjela...
U hrani su im čak i sušene botie, bette, bamboo shrimpovi, channe... :D I ostalo da ne spomenem kaj.. da me akvaristički ne-teroristi ne ubiju..  :D

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 10, 2011, 22:27:32 poslijepodne »

Je, identični su morskim. U refugiumu ih uzgajam ima ih na tone, odnosno moje je samo da osiguram hranu. Zanimljivo da nisam primjetio da ih morske ribe jedu, barem ove koje ja imam, možda neki wrasse ili mandarinac bi. Ove slatkovodne nisam nikad vidio uživo.

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Studeni 10, 2011, 23:33:56 poslijepodne »
ima ih u skoro svakom potoku i rječici  te na krškim izvorima gdje je prilično hladna voda, sjećam se da je mojoj baki uvijek bil pal mrak na oči kad smo na nekom stajanju na putu do mora pili vodu sa izvora da to ne zgutamo , ne znam što je mislila da se može dogoditi :)
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #8 u: Studeni 11, 2011, 09:02:07 prijepodne »
ima ih u skoro svakom potoku i rječici  te na krškim izvorima gdje je prilično hladna voda, sjećam se da je mojoj baki uvijek bil pal mrak na oči kad smo na nekom stajanju na putu do mora pili vodu sa izvora da to ne zgutamo , ne znam što je mislila da se može dogoditi :)

Točno, npr.. Sljemenski potok Bliznec ih je krcat a vjerojatno i ostali. Kad sam nosio mahovinu iz Mrežnice bilo ih je puno u busenu.

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Studeni 11, 2011, 10:50:52 prijepodne »
prvi set vodenih kornjačica koje sam imao ko klinjo sam time hranio, lovio ih po potocima i rasle su ko blesave
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 11, 2011, 17:15:40 poslijepodne »
Kad sam imao crvenouhe kornjače hranio sam ih gammarusima i bilu su lude za njima.

Jučer sam doni novu turu i ubacio sam ih u kadu koja je  sad prilično zaciklirana. Zasad su živi i izgledaju ok, samo ne znam kolko će trajat.

Rehnta, možeš li udijeliti još koju informaciju o uzgoju?

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 11, 2011, 18:14:34 poslijepodne »
Ma ja se malo zezam, a i govorim o morskim gamarusima. Njima za razmnožavanje ne treba puno, živi kamen ili špageti makro alga i refugium (tank bez predatora). Jedu alge, detritus i hranu za ribe. Pretpostavljam da je slično i sa slatkovodnim, puno kamenčića, guste biljke, hrana i tank posvećen samo njima.

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 11, 2011, 18:24:51 poslijepodne »
Ovi slatkovodni nisu previše izbirljivi što se hrane tiče; jedu sve što nije kamen. Ali osjetljivi su na kvalitetu vode. Najlakše mi ih je uzeti iz rijeke, ali kad je vodostaj visok nije ih baš zgodno naći. Naručio sam zračnu pumpu ali najjednostanije bi mi ih bilo uzgajati u posudi bez ikakve filtracije. Sad mi je kada dobro zaciklirana pa ću vidit kako će mi s ovom turom ići.

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 26, 2012, 10:23:40 prijepodne »
Nekoliko miseci iskustva je iza mene.
Gammaruse nije teško uzgajati, samo tank mora bit dobro zacikliran. Dobro mi je išlo dok se kada s tačićima nije smrzla. Ne smeta njima malo leda ali ove zime zbog nenormalno niskih temperatura kada se smrzla do dna i pomoći im nije bilo.
Ostali su mi samo ovi u staklenoj tegli od 700ml koju držim na prozoru. U ovih 4 miseca su narasli od 1,5-2mm do 4-5mm.
Pokušao sam i uzgoj nekih zanimljivih podzemnih račića koji izgledaju ko žohari. Zanimljvo je što su mi se zimus potpuno zaledili. I gledao sam kako se odmrzavaju i oživljavaju!!! Nije mi poznato da u našim krajevima ima živine koja može preživjeti potpuno smrzavanje.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #14 u: Veljača 26, 2012, 14:27:56 poslijepodne »

mogla bi popiti virnjaka  :dead:
a što se tiče gramarusa treba mrežicu staviti nizvodno od kamena, podići kamen i evo ih  :)