PALICNJACI
<?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Palicnjaci su kukci koji su nevjerojatno usavrsili mimikruju, nacin prezivljavanja. Oblikom I bojom tijela sakrivaju se od neprijatelja, stapajuci se sa okolinom. Postoje dvije forme nakaznika, stapicaste forme I forme u obliku lista. Kod nas na Jadranu zive samo stapicaste vrstei to samo dvije od kojih je mnogo cesca Bacillus rossius kojega mozeno naci par stotina metara od mora nadmorske visine. Najcesce cemo ih naci na kupini Rubus fruiticosus. Palicnjaci su nocne zivotinje. Hrane se iskljucivo liscem I polifagi su sto znaci da jedu vise vrsta biljaka u odnos na kukce monofage koji se hrane samo jednom vrstom npr. Leptir zerinthia polyxena. /nisam siguran da se tako pise zerinthia ne znam da li dojde I gdje y/.
Prolaze kroz nepotpunu preobrazbu, dakle bez stadija kukuljice. Nimfe su slicne odraslim jedinkama. Odrasle jedinke su spolno zrele.
Postoje oblici u tropskim sumama sa krilima. Na tijelu palicnjaka mozemo naci razne izrasline sve u svrhu mimikrije, kao sto su razne bradavice kozne izrasline, ….. itd.
Ovi su kukci veoma lagani za uzgoj, zahtjevaju jako malo brige, ali dobro uredjen terarij.
Kako ovi kukci zive najcesce u krosnjama drveca potrebna im je visina. Dakle terarij mora biti najmanje 3 puta visi od duzine njihova tijela. Ukoliko nemaju taj uvjet moze doci do deformacija prilikom presvlacenja cak I smrti.
Presvlace se kao I svi drugi kukci. Kada licinke rastu I kada im stara koza postane premalena ona puca sa dorsalne, gornje strane I kukac se sa novo formiranom kozom izvlaci van. Tada su najranjiviji. Oklop je mekan I veomna osjetljiv. Dok se ne osuse miruju na grani.
Za terarij mogu posluziti razne kutije. Treba voditi racuna o vrsti koji drzimo, radi vlage. Ukoliko se radi o nekoj tropskoj vrsti koja zahtjeva puno vlage treba paziti da terarij nema mnogo otvora za zrak kako bi se vlaga sto duze zadrzavala.
Najbolje je sam napraviti terarij po svojim dimenzijama. Ja sam ga sastavio od drveta I od prednje staklene strane koja se moze vaditi van radi lakseg odrzavanja. Dimencije mog terarija su visina 60 dubina 30 I sirina 40. po mopm iskustvu to je idealan terarij. No treba paziti da se ne pretrpa jedinkama jer tada moze doci do kanibalizma I do komplikacije prilikom presvlacenja I na kraju smrti palicnjaka.
Razmnozavaju se je partenogenetski sto znaci bez muzjaka. Zenka odbacuje jaja na tlo iz kojih se legu licinke. Muzjaci su veoma rijetki. Da pokusam pojasniti drzim palicnjake sad ce 5. godina I jos nisam naisao na muzjaka. Postoje vrste koje jaja lijepe za grane ili strane terarija kao ruzicasti ili madagaskarski palicnjak sipyloidea-sipylus. To je veoma njezan palicnjak I prilicno plasljiva vrsta. Ima