Srpanj 18, 2025, 05:41:54 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: uradi sam- rasvjeta  (Posjeta: 6373 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: uradi sam- rasvjeta
« Odgovori #25 u: Studeni 13, 2011, 14:01:59 poslijepodne »
sorry, ovo gore je islo Damiru.

Tebi bih preporucio da gledas koja lampa ti ima duzinu najblizu duzini tvog akvarija. 35W mislim da je tu negdje. Takodjer, bez obzira na nezahtjevno bilje gledaj da si slozis odmah da mozes dodati jos jednu ako ti treba a da ne moras onda slagati nesto novo.

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
« Odgovori #26 u: Studeni 13, 2011, 14:05:22 poslijepodne »
sorry, ovo gore je islo Damiru.

Tebi bih preporucio da gledas koja lampa ti ima duzinu najblizu duzini tvog akvarija. 35W mislim da je tu negdje. Takodjer, bez obzira na nezahtjevno bilje gledaj da si slozis odmah da mozes dodati jos jednu ako ti treba a da ne moras onda slagati nesto novo.
dobio sam lampu sa cijelim nosačem 2x18w t8 dužine 60 cm, tako da ču tu i postaviti, ali ču također kako si i rekao ostavili mjesta da si ugradim još jednu lampu (ako če biti potrebno).
Možeš li mi preporučiti gdje je najjeftinije kupiti lampe, za rast bilja??

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #27 u: Studeni 13, 2011, 14:53:18 poslijepodne »
osjetno vise. A i mozes staviti jace lampe. Mislim da ti 25W T8 po duzini odgovara 39W T5 za juwela.

T5 39w je 863,2mm duzine, ako google ne laze. Dok je t8 25w 760mm, i tocno toliko mi stane u prostor gdje su sad lampe....(plus grla, naravno)

A t5 30w je 756,4, dakle to bi moglo naknap stati.... dok je t5 24w 563,2, to stane bez ikakvih problema....pa sam si mislio....3x30w..... hoce li to biti puno za 180 akvarij? Normalno gnojenje, co2 i slicno, bilje raste i pod ovim, ali nekako....moze to i bolje.... ili da idem na 3x24w?

Offline marijan1712

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #28 u: Studeni 13, 2011, 14:59:55 poslijepodne »
opet pročitao cijelu temu al...nejde....imam akvarij 90*30 cm sa Diy poklopcem...do sad sam imao 2 obične lampe od 18W,60cm....al bilje ne napreduje baš najbolje.sta je najjednostavnije?da odem u neki dučan s elektro materijalom i tamo kupim veče komplete lampi bez "žarulja"?od recimo 80 cm?i onda odem u neki zoo centar i tamo kupim "žarulje"za akvarij?al kakve? :roll:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #29 u: Studeni 13, 2011, 16:04:24 poslijepodne »
@ svoj trojici iznad pogledajte dimenzije lampi za juwele, nisu toliko bitno skuplje od standardnih T5. A 35W je 742mm
@ marijan1712  i forserimate tu na forumu ducan koji drzi sve i svasta, pogledajte kod njih kaj vam odgovara i zicajte neki popust
@Damir IMO bolje je 2x35 nego 3x 24 jer ti te pokrivaju cijelu duzinu akvarija

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Studeni 13, 2011, 16:44:52 poslijepodne »
Cek, sad si i mene izgubio....

Zelis reci da su juwel cijevi nestandardnih dimenzija, odnosno da juwel t5 od 35w ima duzinu od 742mm, sto je jos manje od standardne t5 od 30w koja je 756,4? Ili svaki proizvodjac ima neku svoju duzinu cijevi 7 snagu? Kod t8 je to (mislim) standardno da su sve iste duzine ako su iste jacine, neznam kako ide kod t5.....

Iako...kad gledam cijene tih juwel cijevi...cca 150kn komad, puta 3, plus grla, plus stedne te jacine...... dodjem do cifre koja je itekako neisplativa, barem meni.....

Moram sutra provjeriti, ali mislim da su sylvania t5 od 30w (sto mene u potpunosti zadovoljava, cini mi se) ipak jeftinije od 150kn po komadu....hmm...

A ovo, u pravu si, dakle bolje je da je lampa cijelom duzinom, cak i ako je konacni zbroj wata slabiji, nego da imam vise wata koncentranih u sredinu poklopca..... :up:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #31 u: Studeni 13, 2011, 17:13:05 poslijepodne »
da, za juwel su razlicitih dimenzija a imas ih juwelovih, hagenovih i sylvania. Za te znam. Ista snaga ali su krace. 54W T5 je inace 1200 mm a za juwela je 1047 mm. A razlika u cijeni je 12 kn tak da me to stvarno ne dira previse.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Studeni 13, 2011, 17:46:41 poslijepodne »
Jeste, ako pricamo o 12kn.....onda i nije vrijedno truda.... :up:

Vidjet cu...hvala na infu.... :zagrljaj:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #33 u: Studeni 13, 2011, 19:30:36 poslijepodne »
to je razlika izmedju "obicnog" i "juwel" gro-luxa 54 W u emgd. I ako je vjerovati webu, za juwela su jeftinije  :question: Za aquastar moram priznati da nisam jos gledao ali mislim da cu uzeti ili bas juwel lampe ili JBL. Nesto su skuplje ali obzirom na vijek trajanja i kvalitetu rasvjete nije puno. Ono kaj me je najvise povuklo na juwel dimenziju je upravo razlika u snazi na istu duzinu. Ja imam tank od 120cm. Trenutno je unutra 2x39 W T8. Ako idem na standardne T5 onda opet mogu staviti samo 39 W jer 54 W ne stane (stane ako radim i novi nosac a to opet kosta). Ako stavim 39 W, to bi bilo daleko bolje od ovih T8 (no opet relativno preslabo) ali one su pak dosta krace od tanka i opet moram barem jedno grlo  lampe na svakoj strani nosaca pomicati. A sa juwelovim dimenzijama dobijem 2x54 (sto je nekih 40% vise svjetla) i ne moram nista dirati na nosacu, samo zamijenim grla. Najmanje posla i najvise svjetla i mislim da to opravdava razliku u cijeni lampi. U najboljoj (ili najgoroj) varijanti je to max 100kn po setu lampi svakih cca 24 mjeseca. Zanemarivo.