Kolovoz 16, 2025, 12:34:03 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Čišćenje filter materijala (keramike)??  (Posjeta: 994 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Čišćenje filter materijala (keramike)??
« u: Studeni 01, 2011, 19:29:07 poslijepodne »
Zanima me dali čistite keramiku nakon određenog vremenskog perioda (godina, dvije, tri...)

Mislim baš na neko generalno čišćenje zbog začepljenja mikropora i pada filtracijske moći.

Mislim da sam pročitao davno da ga netko stavlja u varekinu (domestos) i onda ispere dobro i da bude kao nov.

Ili možda zamjenite keramiku svako toliko??? Jer i u uputama piše da bi se trebala mijenjati (iako malo prečesto po uputama)

Moja je sad već evo godinu dana... Konkretno radi se o Eheim SubstratPro i Fluvalovim valjčičima...                   

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: Čišćenje filter materijala (keramike)??
« Odgovori #1 u: Studeni 01, 2011, 19:33:24 poslijepodne »
samo isperem, nikad ne mjenjam. a ako je vec proslo 2 godine mozda i da zamjenis

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Studeni 01, 2011, 19:51:01 poslijepodne »
Mediji koje spominjes nisu keramika nego sinteticko staklo. Najbolje ih je redovito cistiti i nikada ne dopustiti da se oko njih natalozi mulj. Po preporuci proizvođaca za maksimalnu ucinkovitost bi trebao izmjeniti polovicu tih medija svakih 6 mjeseci. Moji su vec 4-5 godina u filteru i dalje sam zadovoljan sa bioloskom filtracijom.
Ne postoji ucinkovit nacin da pocistis te mikroskopske pore u materijalu, jos bi najbolji pokusaj mozda bio neki miniwash pod jakim pritiskom ili onaj stroj za pranje na paru. Sa domestosom bi napravio vise stete nego koristi jer ga nikada u potpunosti ne bi mogao isprati iz medija. Tragovi domestosa bi vjerovatno onemogucili ponovnu kolonizaciju medija nitrificirajucim bakterijama i trovali ti akvarij kako voda prolazi kroz filter. Nije bezveze na poleđini domestosa ona narancasta slicica sa krepanom ribom, to nema sta raditi u akvariju.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Studeni 01, 2011, 20:00:34 poslijepodne »
Fluval je keramika, ono što dođe s  Fluval filterom su stari keramički valjčić, a Eheim je sintetičko staklo   :up:

A onda OK, neću ništa ni poduzimati... Ja sam također filtracijom izuzetno zadovoljan, pa samo pitam reda radi dali bi možda nešto trebao napraviti, zamijeniti itd...

Inače s domestosom čistim difuzor i ponekad kamenje od algi, i nisam do sada imao nikakvih problema jer uvijek to jako dobro i temeljito isperem, ali istina ovo je ipak filter materjal i te mikropore bi se jako teško isprale od domestosa....

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Studeni 02, 2011, 09:25:00 prijepodne »
Fluval je keramika, ono što dođe s  Fluval filterom su stari keramički valjčić, a Eheim je sintetičko staklo   :up:

A onda OK, neću ništa ni poduzimati... Ja sam također filtracijom izuzetno zadovoljan, pa samo pitam reda radi dali bi možda nešto trebao napraviti, zamijeniti itd...

Inače s domestosom čistim difuzor i ponekad kamenje od algi, i nisam do sada imao nikakvih problema jer uvijek to jako dobro i temeljito isperem, ali istina ovo je ipak filter materjal i te mikropore bi se jako teško isprale od domestosa....

Kada kupis Fluvalov vanjski filter s njim dobijes stari BioMax koji je napravljen od nekog poroznog materijala, nije standardan glatki keramicki valjcic kao u drugim filterima. A kupljeni BioMax (1 litra najnovija verzija) je bas od sintetickog stakla...

Ako sam dobro shvatio u temi gdje se raspravljalo o ovim medijima zastopavanjem se u kuglici sintetickog stakla stvara sve veca anaerobna zona koja skida nitrate tako da djelomicno zastopavanje nije niti toliko losa stvar...kazem, ako sam dobro shvatio.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #5 u: Studeni 02, 2011, 12:23:21 poslijepodne »
Ultrazvučni čistač?????
Onaj mali za nakit, satove naočale i sl?