Srpanj 18, 2025, 22:06:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj mrijest Ramireza  (Posjeta: 3085 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sinkec

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
Moj mrijest Ramireza
« u: Listopad 29, 2011, 16:05:12 poslijepodne »
Znam da je već puno toga napisano o ovoj temi.. ali molim za pomoć vas iskusne jer sam poprilično nov u svemu tome a volio bi da ovaj put zbilja uspije..

Sinoć mi se izmrijestio novi par Ramireza prvi put.. u mrijesnom akvariju.. pročitao sam ovdje na portalu kako da uredim akvarij...stavio ploćice u ćoškove.. ali njima je bio draži kamen kod kojeg je umjetna biljka.. imam neki jeftini mali filter.. pumpu za zrak, naravno grijač..taj kamen, biljku plastičnu...i na podu ništa.. sve sam prije dobro okupao u hipermanganu..temp je 29,5 .. voda je nešto više od pola destilirana...voda je tretirana i s nekim sredstvom koje snižava ph i daje tamno boju vode..kao pogodna za mrijest najosjetljivijh riba..

E sad.. oba roditelja su ostala s ikrom jer su začuđujuće dobri..mužijak možda malo premiran.. naizmjence ventiliraju ikru..ali se izmjenjuju ko na traci.. svako malo...ženka ćčak odlazi do pumpe za zrak i uzima mjehuriće koje onda nosi do ikre... koliko sam za sada vidio nisu pojeli ni jednu jedinu...zaklonio sam ih tako da imaju i mira...ikra je proizrkasto sivkasta.. jel to za sad ok...

Pa vas molim da me ispravite ako šta ne valja..i upozorite..
S obzirom da je mrijest počeo kasno navečer..bojao sam se ugasiti im svjetlo..pa je bilo cijelu noć upaljeno..da ga većeras gasim ili ostavim..i jel to bitno uopće?? zanima me dali da isključim pumpu za zrak ako se mlađ izleže?? i molim vas savjet oko ishrane... imam artemiju.. infuzorij ću naučiti napraviti na forumu.. a što se tiče za žumanjce jajeta i infuzorija ..koja količina se daje i koliko puta dnevno??..

Hvala vam svima za bilo kave odgvovore.. znam da su vjerojatnosti male da nešto uspije..ali bi zbilja volio sve pokušati

pozdrav svima

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Odg: Moj mrijest Ramireza
« Odgovori #1 u: Listopad 29, 2011, 18:53:12 poslijepodne »
O-ho, evo ga još jedan mrijest ramireza... Ja ću ti rado pomoći, koliko god mogu, jer su i meni neki pomogli pa što ne bih i ja drugima! Tako da što manje sam "kemijaš" na slijepo! ;)

Sad je sve tako kako je, ostavi sve na miru pa neka rade što treba. Iako se slažu, svejedno prati što se događa da mužjak u jednom trenutku ženku "ne uzme na zub"! Što god da se dogodi, pa makar i loše, njima dobro dođe da se uhodavaju, a neki budući mrijest se može dogoditi i za 2-3 tjedna! Tako da imat će oni još prilika, naravno, ako ženka preživi! :)

Svijetlo mora biti indirektno tijekom noći, tako da oni ipak vide ikru koju čuvaju. Nekakva stolna lampa koja stoji u blizini akvarija će ti poslužiti za prvu ruku. Glavno svijetlo u akvariju možeš ugasiti.

Meni se infuzorij sam "pojavio" jer sam imao microsorum unutra, ono što tada nisam imao (a baš bi mi dobro došlo) su mikrocrvi, njih mogu jesti prije artemije. A onda artemija i to što sitnija, jer je mlađ ramireza vrlo sitna, pa artemiju normalne veličine ne mogu baš lako pojesti. Zato ti tu pomognu i ti mikrocrvi, da mogu nešto jesti dok malo ne narastu. Da sad imam priliku hraniti mlađ ramireza, radio bih ovako... kad počnu jesti prvo bih im ponudio infuzorij + mikrocrve, nakon nekog vremena mikrocrve + artemiju (sitniju), na taj način i sitnija mlađ i krupnija mlađ ima što jesti... nakon toga samo artemija i to prilično dugo. Ono sa žumanjcem jajeta nisam probao, ali to navodno dosta zagađuje vodu, pa sam pokušao bez toga.

Ono što je jako bitno jest pH, dobro je da je nešto niži (neki kažu oko 6-6.2, neki i za 6.8 kažu da bi trebalo biti OK), ali svakako je bitno da je stabilan, ne smije oscilirati gore-dolje, bolje da je i nešto viši ali da je stabilan nego da je niži pa da oscilira. I voda bi trebala biti meka... Bilo bi dobro da nabaviš testere na bazi tekućina za pH, KH i GH, tako da tu i tamo provjeriš parametre vode, što bi ti moglo pomoći ako nešto pođe po zlu, da shvatiš što se zapravo dogodilo.

Trebat će ti i dugačka pipeta za "usisavanje" dna od nečistoća, kasnije usko crijevo, pa 2 plastične boce pripremljene za uzgoj artemije, pa..........

Eto toliko za ovaj put, nadam se da sam pomogao barem malo! Kad se sjetim još nečeg bitnog, javit ću ti na vrijeme! :)

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Listopad 29, 2011, 19:29:58 poslijepodne »
Koje je to sredstvo za snižavanje pH koje si ubacio unutra? Kakvu si točno artemiju nabavio (zbog veličine pitam)? A što se ikre tiče ako je siva to je OK, a ako je bijela onda nije oplođena... ali vidjet ćeš i sam za koji dan. Meni je temperatura bila oko 28 stupnjeva, 29.5 stupnjeva će ubrzati njihovo izlijeganje ali ujedno povlači neke druge probleme sa sobom... I svakako je bolje ako uspiješ da roditelji (oba ili barem jedan) ostanu s njima, bez roditelja se mlađ isto može othraniti ali je puno teže.

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 29, 2011, 19:44:38 poslijepodne »
Koje je to sredstvo za snižavanje pH koje si ubacio unutra? Kakvu si točno artemiju nabavio (zbog veličine pitam)? A što se ikre tiče ako je siva to je OK, a ako je bijela onda nije oplođena... ali vidjet ćeš i sam za koji dan. Meni je temperatura bila oko 28 stupnjeva, 29.5 stupnjeva će ubrzati njihovo izlijeganje ali ujedno povlači neke druge probleme sa sobom... I svakako je bolje ako uspiješ da roditelji (oba ili barem jedan) ostanu s njima, bez roditelja se mlađ isto može othraniti ali je puno teže.
kod pripreme vode za vrijeme cikliranja sam išao sa pH minusom... od JBL-a nakon nekog vremena sam stavio od dajane amazon tekućinu..eto puno bućkuriša znam da nije dobro..al išao sam jednom davno samo samo sa čistom vodom..naravno omekšanom i ikra je najprije bila žuta pa vrlo brzo puna pljesni... al evo svaki savjet je dobro došao da ispravim što radim krivo..

..i da..nemam nikakav slabi izvor svjetlosti..trenutno.. ali mi nije problem ostaviti svjetlo u akvariju..jer nema pravo bilja..jedino da ne smeta roditeljima ..a opet u mraku ne znam dal će vidjeti ventilirati ikru??

i ako ti nije teško da mi u kratko napišeš kako uzgojiti infuzorij ako znaš..i mikrocrve..tnx ;)

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Listopad 29, 2011, 20:10:44 poslijepodne »
Jel imaš neki hodnik pored te sobe da u njemu ostaviš upaljeno svijetlo ili u toj sobi? Mislim da nije baš neka sreća da je glavno svijetlo u akvariju stalno upaljeno, ikra ramireza nije kao kod nekih riba osjetljiva toliko na svjetlost ali baš da je svijetlo na maksimumu, ne znam baš, nisam siguran -?... ali s druge strane nikako ne smije biti potpuni mrak jer neće moći vidjeti ikru, pa je mogu loše "ventilirati" ili čak pojesti. Filter ti mora biti na spužvu, pretpostavljam da takav imaš. Zračni kamen imaš ili nemaš? On će ti svakako trebati... i radit će stalno! Bilo bi dobro da imaš pumpu na kojoj možeš podesiti puhanje na minimum dok mlađ ne propliva (da turbulencije u vodi koje stvaraju mjehurići zraka iz zračnog kamena budu što manje), a onda kad počnu plivati ćeš moći to pojačati do kraja.

Infuzorij sam pravio tako da sam u plastičnu bocu od 5 L stavio vodu i par kapi žumanjca jajeta i ostavio da je negdje gdje ima dnevnog svijetla, ali na kraju to nisam niti upotrijebio kad mi se pojavio infuzorij u mrijesnom akvariju. Tako da ne znam ni koliko mi je to zapravo uspjelo. Druga varijanta je da se u vodu ubace akvarijske biljke ili listovi biljaka, pa onda varijanta sa sijenom ali gdje sad naći sijeno? Možda da probaš s korom banane u vodi, to isto neki rade... Probaj paralelno na 3 načina, valjda će barem jedan uspjeti iz prve! :)

Što se tiče mikrocrva i ostalog imaš ovdje objašnjeno, a startnu kulturu možeš i od mene nabaviti: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=61514.0

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 29, 2011, 20:30:56 poslijepodne »
Hvala ti puno za savjete.. postovi su ti zakon..rekao sam ti već da te čitam.. i zbilja se informiram malo.. evo npr. mislio sam da ću lako naći odgvor za svjetlo i uzgoj ifuzorija na netu.. i hvatanje infuzorija što je još bitnije..a ono sve nekakve različite informacije... tako da šta god iz iskustva netko ovdje napiše..nama novima je na pomoć

imam neki mali filter i samo spužva je unutra.. tako da je to jedino što imam.. ma morat ću to sve dobro proučiti..a ko zna hoće li se išta i izleči... sad me trenutno najviše muči to svjetlo.. nemam neku malu lampu ..mogu ostavit da meni cijelu noć gori svjetlo ili njima  -?..druge opcije nemam trenutno.. a ništa ostavit ću i onda pa nek gorii.. ako još netko zna šta bi trebalo sa svjetlom nek please pomogne...

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Listopad 29, 2011, 20:55:41 poslijepodne »
Jel spava netko u toj sobi s akvarijem? Ako nitko ne spava ostavi u sobi svijetlo upaljeno a u akvariju ugasi! To bi trebalo biti OK!

Znam za infuzorij, i ja sam ga tako pokušavao naći pa sve nešto... nedorečeno! Kora banane ili žumanjak svježeg jajeta, to bi ti trebalo funkcionirati.

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Listopad 30, 2011, 00:49:48 prijepodne »
Jel spava netko u toj sobi s akvarijem? Ako nitko ne spava ostavi u sobi svijetlo upaljeno a u akvariju ugasi! To bi trebalo biti OK!

Znam za infuzorij, i ja sam ga tako pokušavao naći pa sve nešto... nedorečeno! Kora banane ili žumanjak svježeg jajeta, to bi ti trebalo funkcionirati.
noćas ne spava..al bar da se jednu noć roditelji malo odmore..malo sam i zabrinut za mužijaka ..malo mi je premiran postao..a ženka 100 na sat..juri od zračnog kamena do ikre sa sa zrakom u ustima pa nazad.. zbilja je prekrasno iskustvo to gledati  :) ..sad sam došao iz kratkog izlaska.. i sve je za sada u redu.. nadam se da će me i ujutro tako dočekati...ugasio sam svjetlo u akvariju i ostavit ću u ovoj sobi upaljeno..bar tako noćas a za sutra ćemo vidjeti..a ništa idem dan za danom..a ko je sve ok sutra u ovo doba bi se trebali izleči..ne vidim precizno ikru..samo i dalje vidim da je prozirno sivkasta..jel treba nabubriti ili šta?? meni se čini ista ko i sinoć..malecka  :) ..uspije li išta kod mene.. imat ćeš pravo na prve primjerke iz sinkecovog mini uzgoja  :)

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Listopad 30, 2011, 09:46:31 prijepodne »

noćas ne spava..al bar da se jednu noć roditelji malo odmore..malo sam i zabrinut za mužijaka ..malo mi je premiran postao..a ženka 100 na sat..juri od zračnog kamena do ikre sa sa zrakom u ustima pa nazad.. zbilja je prekrasno iskustvo to gledati  :) ..sad sam došao iz kratkog izlaska.. i sve je za sada u redu.. nadam se da će me i ujutro tako dočekati...ugasio sam svjetlo u akvariju i ostavit ću u ovoj sobi upaljeno..bar tako noćas a za sutra ćemo vidjeti..a ništa idem dan za danom..a ko je sve ok sutra u ovo doba bi se trebali izleči..ne vidim precizno ikru..samo i dalje vidim da je prozirno sivkasta..jel treba nabubriti ili šta?? meni se čini ista ko i sinoć..malecka  :) ..uspije li išta kod mene.. imat ćeš pravo na prve primjerke iz sinkecovog mini uzgoja  :)

Tako i treba, dan za danom... :up:

Kod mene je bilo drugačije, mužjak je sve radio sam a ženka nije smjela niti prići. Kod tebe je tako kako je, pusti ih na miru i prati što se događa. Zašto je mužjak toliko miran nemam pojma, ali ako ženka radi sve kako treba i to je dovoljno. I daj si kupi neku stolnu lampu, rade ti i danas trgovine, nije da ne možeš baš ništa poduzeti po tom pitanju! Uzmi neku na koju možeš staviti i štednu žarulju, to će ti biti indirektno svijetlo, a manje ćeš električne energije trošiti! :)

S obzirom da je kod tebe temperatura 29.5 stupnjeva i mogli bi se izleći tako kako očekuješ, inače ako je temperatura malo niža to može trajati i dan-dva duže. Ikra će ti stalno izgledati jednako, siv

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Listopad 30, 2011, 10:02:11 prijepodne »
Krivo sam kliknuo! :-[ Evo nastavak:

Ikra će ti stalno izgledati jednako, siva je u  u redu a bijela nije (ta je neoplođena i mogla bi se upljesniviti). Ali to će onda vjerojatno rješavati ženka i/ili mužjak tako da je ukloni na vrijeme. Ako i ne budu, šta ćeš... dio ikre će propasti, dio neće, a oni će nešto novo naučiti! Da nemaš mužjaka i ženku unutra mogao bi i sam s dugačkom pipetom uklanjati bijelu ikru, ali kako su oni unutra pusti ih samo na miru pa kako bude-bude. Nemoj ih uopće ometati dok stvar funkcionira... A kad se izlegnu, vidjet ćeš male repiće kako se migolje, roditelji bi ih ako se negdje i "otkotrljaju" trebali pokupiti s ustima i odnijeti i "pljunuti" na hrpicu. Ja bi ih na tvom mjestu, što god se bude događalo, pustio na miru, sve je to njima iskustvo, čak i ako naprave nešto krivo drugi put će već biti bolje. Ti ovaj put, samo uživaj u promatranju... :)

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Listopad 30, 2011, 13:08:30 poslijepodne »

Tako i treba, dan za danom... :up:

Kod mene je bilo drugačije, mužjak je sve radio sam a ženka nije smjela niti prići. Kod tebe je tako kako je, pusti ih na miru i prati što se događa. Zašto je mužjak toliko miran nemam pojma, ali ako ženka radi sve kako treba i to je dovoljno. I daj si kupi neku stolnu lampu, rade ti i danas trgovine, nije da ne možeš baš ništa poduzeti po tom pitanju! Uzmi neku na koju možeš staviti i štednu žarulju, to će ti biti indirektno svijetlo, a manje ćeš električne energije trošiti! :)

S obzirom da je kod tebe temperatura 29.5 stupnjeva i mogli bi se izleći tako kako očekuješ, inače ako je temperatura malo niža to može trajati i dan-dva duže. Ikra će ti stalno izgledati jednako, siv

danas kada sam se probudio dočekao me najcrniji  mogući scenarij..  :'( :'( ... mužijak koji je bio onako sumnjivo premiran..sada je još mirniji, preselio se u vječna loviša...ne znam što se dogodilo ali samo mogu predpostaviti da nije podnio prebacivanje iz glavnog u mrijesni akvarij...još prvi mrijest i sve to..jadan nije izdržao.. :'( ..čudno mi je to jer je sa ženkom sve u redu a i ona je ta koja je obavila najveći dio posla... da, trebam podhitno nabaviti testere za vodu.. a najviše se loše osječam što je on sada moje neisukustvo i šlampavost platio glavom...čak sam sinoć od frendice posudio i stolnu lampu.. -? ..no ništa nije pomoglo...

I onda greška za greškom... s obzirom da se ženka nastavila brinuti o mrijestu i sve raditi sama i dobro ... ostavio sam ju akvariju...napravio sam potpuno krivo... sada kada sam se vratio doma nema više ni jajašaca  :'( ... ne znam otkud mi ideja da će ona sve to sama odraditi..vjerovao sam njenom majčinskom instinktu..ali kod ramirezica očito baš nije sve samo tako...došlo mi je da ju vratim u glavni akvarij.. i da odustanem od ramireza jednom za svagda ali onda sam se smirio malo i ostavio ju mrijesnom.. bojim se s obzirom na mužijaka da nešto ne zeznem s ponovnim prebacivanjem... neka nje tamo same...napravit ću remont ovih dana u mrijesnom..dobro ga počistiti pazeći na filter.. izmjeniti pola vode..nabaviti testere...i što je najvažnije nabaviti mužijaka onda negdje...ne znam jel ih imaju u Teri ili Viliju...

Eto, na žalost kod mene je završilo prije nego je počelo.. i to katastrofalno...nadam se da će još netko čitajući ovo naučiti na mojim greškama da ramirezi a i ostale ribice nisu igračke..i da im se zbilja treba potpuno posvetiti i sa puno truda.

Izgleda da ćeš ipak morati pričekati na prve primjerke iz mog mrijesta ..jedino što mi za sada ide i to odlično su gupiji ..pa ako trebaš samo reci  ;) ..hvala ti na svemu..čitam i dalje tvoje postove.. i nadam se da kod sljedećeg puta će uspjeti i kod tebe i kod mene..

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Listopad 30, 2011, 13:59:15 poslijepodne »
Čuj prebacivanje iz jednog u drugi je stres, to sigurno, a i mrijest ih jako iscrpi. To bi trebalo sve ići postepeno. Mada sumnjam da bi se oni mrijestili da je on bio odmah u nekom šoku, bilo bi dobro usporediti parametre u jednom i drugom. Nabavi testere pa uzmi uzorke u jednom i drugom čisto da vidiš u čemu je mogao biti problem.

Mislim da nisi pogriješio s njenim ostavljanjem u mrijesnom, ali očigledno je nešto pošlo krivo pa ih je pojela. Možda je pH oscilirao, pa su se počeli krivo razvijati, pa je ona to tako "riješila". A možda nije znala, ali nije ni to ništa čudno. S obzirom na tvoje neiskustvo mislim da je bolje da si njoj dao priliku da pokuša, nego da si sam probao...

Nju za sada ostavi tu gdje je, za svaki slučaj. Svakako testiraj vodu pa javi rezultate. A onda kad vidiš kakvi su rezultati tj. kad vidiš kolika je razlika između jednog i drugog akvarija, onda nju polako prebaci u glavni akvarij, ali onako kao kad kupuješ ribe pa ih donosiš doma, vrećica s vodom iz mrijesnog, pa po malo dodaješ vodu iz glavnog, pa je onda na kraju tek pustiš unutra.

Sad se malo smiri i ne forsiraj ništa, ne možeš je niti povezivati s drugim mužjakom barem 2-3 tjedna. Za sada samo pokušaj shvatiti što se moglo dogoditi...

P.S. Ja imam mužjaka udovca, a ti ženku udovicu!? Da ih spojimo jednog dana da "utješe" jedno drugo? Barem preko vikenda? :D

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 30, 2011, 14:24:47 poslijepodne »
Ajde ..malo si me oraspoložio s ovom zadnjom rečenicom...nebi ti ja preporučio spajanje tvog "udovca" s mojom udovicom.. očito je fatalna :aq7: 

ne znam dali je pametno da ju prebacujem u glavni.. pa kad opet dođe mužijak ponovno u mrijesni.. mislim da je to samo dodatni šok... jednostavnije je samo mužijaka donjeti u mrijesni..ili?? ..svakako bi pokušao da to oni sam odrađuju... ne mislim ja sad biti neki veliki uzgajivač..za sad  ;) ..nego zbilja je predivno gledati svu tu brigu oko mrijesta.. i ko to jednom vidi.. shvati da su priče o tome kako su ribe dosadne i nezanimljive potpuna neistina...

da.. rekli smo testirati vodu.. i kad donesem mužijaka..dva dana ću ga privikavati ako treba na mrijesni.. 8)

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Listopad 30, 2011, 16:43:12 poslijepodne »
Ajde ..malo si me oraspoložio s ovom zadnjom rečenicom...nebi ti ja preporučio spajanje tvog "udovca" s mojom udovicom.. očito je fatalna :aq7: 

ne znam dali je pametno da ju prebacujem u glavni.. pa kad opet dođe mužijak ponovno u mrijesni.. mislim da je to samo dodatni šok... jednostavnije je samo mužijaka donjeti u mrijesni..ili?? ..svakako bi pokušao da to oni sam odrađuju... ne mislim ja sad biti neki veliki uzgajivač..za sad  ;) ..nego zbilja je predivno gledati svu tu brigu oko mrijesta.. i ko to jednom vidi.. shvati da su priče o tome kako su ribe dosadne i nezanimljive potpuna neistina...

da.. rekli smo testirati vodu.. i kad donesem mužijaka..dva dana ću ga privikavati ako treba na mrijesni.. 8)

Ne bih se kladio na tvoju ženku, moj ramirez je jedan veliki, prgavi i opaki momak! 8)

Ali nema veze, ti sad ionako nju pusti na miru, ne možeš joj sad dok tuguje odmah mužjaka ubaciti... Daj joj vremena da se oporavi, ona je isto iscrpljena mrijestom, daj joj kvalitetnu hranu, živu ili smrznutu da malo dođe k sebi. Mislim da je preporuka barem nekoliko tjedana pauze prije pokušaja uparivanja s novim mužjakom. I testiraj vodu dok je još takva kakva je... a možda ti je porasla količina nitrata u tom mrijesnom akvariju, koliko dugo su sad već u njemu? Jesi li radio izmjene vode kako treba, jesi li čistio nečistoće sa dna? Možda je to bio problem?

I daj opiši, koliki ti je taj glavni akvarij a koliki je mrijesni akvarij? I na koji način si ti njih točno ubacio u mrijesni i nakon koliko su se dana u njemu mrijestili? Pa da vidimo što je još moglo biti krivo...

Znaš koji je meni "pakleni" plan? Nabaviti RO uređaj i barem 200-270 L akvarij. U njemu podesiti vodu tako da im odgovara i za mrijest. Prije svega ga odlično zaciklirati. Nakrcati ga s biljkama da ima i puno mjesta za skrivanje (ako ženke budu u opasnosti nakon mrijesta). Staviti u njega 2 mužjaka i 4 ženke i probati oformiti 2 para.  Naseliti ga i drugim ribama ali koje nisu opasnost za ikru (npr. otocinclusi i pygmaeusi mom ramirezu nisu niti prilazili), a koliko sam do sada čitao npr. ancistrus bi bio riskantan u takvoj varijanti. I onda kad sve profunkcionira pojačati im prehranu i pokušati u zajedničkom akvariju imati uspješan mrijest ramireza! Tako da ja "samo" gledam što se događa, a da što manje moram intervenirati, nešto što bi bilo što bliže situaciji u prirodi, ako je to moguće... -?

Nego, gdje su sad svi oni koji su meni pomagali? Javite se, pomozite čovjeku!  :)

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #14 u: Listopad 30, 2011, 21:43:54 poslijepodne »
 Zašto prebacivati mladi par u mrijesni akvarij kad im je trebalo ostaviti dva-tri mrijesta u zajedničkom akvariju da se nauče mrijestiti...
Ovako se samo šokiralo prebacivanjem u novu nestabilnu vodu na što su ramirezi jako osjetljivi pogotovo u fazi mrijesta.

Tko hoče mrijestit ramireze onda treba za mrijesni par formirati jedan poseban mrijesni akvarij jako dobro isciklirati spustii malo ne previše ph i onda pažljivo naseliti mrijesni par u taj akvarij i pustiti par tjedana da se prilagode i opet počnu s mrijestom.

A ne napraviti hrpu šokova za mrijesni par u roku 24h prčakjući oko vode parametara i prebacivanja, a iz iskustva najviše mrijestova i podizanje mlađi ne uspije jer se kemija s parametrima vode velikim zamjenama vode i sličnih nepotrebnih stvari.
Pustite ribe da se mrijeste par puta u zajedničkom tanku nek se nauče ljubavi i čuvanju ikre, a tek onda ih izdvajati u nove stabilne akvarije za mrijest...

Ovo za veliki akvarij što Werther kaže sa uhodanim mrijesnim parovima je najbolja opcija za prirodan mrijest i to je ono najbolje na prirodan način :up:

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Listopad 30, 2011, 22:50:50 poslijepodne »
Evo ga, konačno se i veco uključio... njega sam najviše i "zazivao"! :)

Slažem se u potpunosti s njim, izgleda da si se jednostavno previše požurio... zato sad malo stani na loptu i čekaj. Nemoj odmah odjuriti po novog mužjaka!? :o Kad bude pravi trenutak vrati ženku u glavni, kasnije nabavi mužjaka pa neka se malo "igraju" u glavnom akvariju dok se ne uhodaju! :-[ Makar ti i propalo prvih nekoliko mrijestova, ali tako je vjerojatno najbolje za početak. Samo je bitno da ti je glavni akvarij dovoljno velik i da ima dosta biljaka za sakrivanje ako neki budući mužjak ipak bude agresivan prema ženki nakon mrijesta. A za to vrijeme ćeš i ti naučiti puno više o svemu tome... :up:

A ovo za veliki akvarij sam dobio ideju upravo od vece, koji je i sam planirao nešto slično, a poslije sam i pročitao negdje da se to stvarno može, štoviše čak da jedan par potakne onda drugi par da se mrijesti u isto vrijeme u zajedničkom akvariju i onda svaki par čuva svoje malce i sve funkcionira. To sigurno genijalno izgleda uživo! :)

A sinkec ti ne gubi nadu, samo polako... Kako mi se čini bit će još postova na temu mrijesta ramireza, upravo sam čuo da se i tom82 u Sisku ponovno priprema za njihov mrijest (a on je to već i prije uspijevao), a ima i jedan potpuno novi entuzijast iz Rijeke, tiger_oscar, koji isto namjerava pokušati mrijestiti ramireze. Nadam se samo da ćemo uspjeti razmijeniti u što većoj mjeri iskustva s njihovim mrijestom, te tako pomoći jedni drugima da što manje griješimo tj. da učimo jedni od drugih... :)

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Listopad 31, 2011, 13:02:10 poslijepodne »
Da..hvala vam svima za savjete i kritike.. zato volim ovaj forum jer se tu zbilja može naučiti puno o akvaristici..u pravu ste sve što pišete.. i nebi bilo strašno napraviti grešku da to ne plati životom ..živo biće, i zato treba biti ozbiljan i oprezan kad se o tome. radi.. nadam se da ću slušajući vaše savjete to u budućnosti izbjeći...

Wherter pitao si me za glavni akvarij.. ja ti imam akvarij od 96 litara..dobro ubiljen.. gnojim sa makro i mikro elementima... rasvjeta je 2 x T5 24W , od stanovnika su tu hrpa tetrica... jedan mužijak gupija i dve ženke..6 coridorasa, jedan ancitrus i jedan sijamski algojed...helena puževi i to je mislim to... voda uglavnom odstajala pipovača.. s manjim postotkom demineralizirane...

a mrijesni je 25 litara, neka jadna lampica u poklopcu ali dovoljna.. više od od pola demineralizirana..i ostatak voda iz glavnog akvarija.. + starter bakterije od JBL u filteru..spuštan pH s pH minus.. i dodano od Dajane - Amazon...s onom trakicom iz labosa kaže da je pH 6, 6.5 ciklirao se cca 2 tjedna s takvom vodom...postupak prebacivanja je kod mene uvije isti.. ako nisu ribe u vrećici..stavim ih u pripremljenu plastičnu boćicu..s vodom iz glavnbog u mrijesni akvarij.. i dok se temperiraju.. doljevam vode iz mrijesnog.. sve toi traje cc-a dvadesetak minuta..

..evo za sada je ženkica u mrijesnom ..vesela..hehe..dobro obojana... danas fino jela... dodao još i serine vitamine da dođe k sebi.. i temperaturu polako spuštam s 30 na 26.. koliko je u glavnom akvariju pa ćemo dalje vidjeti..

Hvala još jednom svima :)

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #17 u: Listopad 31, 2011, 22:07:02 poslijepodne »
Sinkec, pa nema šta nema kod tebe!? Makro i mikro elementi, starter bakterije od JBL-a, pH minus, Dajana - Amazon, pa na kraju i Serini vitamini! Pa ti si kao Dr. House, sve ti je pri ruci! :D Nemoj samo pretjerivati s tim, ima i drugih načina! :-[

Npr. mogao si zaciklirati filter prvo u glavnom akvariju pa onda potom s tim filterom kroz 2-3 tjedna zaciklirati i mrijesni akvarij! Pa ubaciš i koju biljku u mrijesni koja "stabilizira" vodu na prirodan način, microsorum je navodno dobar kao jedna od takvih biljaka. Tih par tjedana dobro dođe i da se pH stabilizira. A pH nisi morao s pH minusom spuštati, ima i drugih mogućnosti. A vitamine im možeš pružiti i s kvalitetnijom ishranom npr. smrznutom ili živom hranom! Naravno, nisam ni ja sve ovo stigao onda napraviti, ali da sad planiram novi mrijest onda bih tako nekako to pripremao. I sve napraviti bez žurbe, prvo sve pripremiti kako treba a onda tek ići dalje...

I što se trakica za testiranje tiče... ako si koristio kvalitetne trakice koje se koriste inače u labosima onda u redu, ali svakako izbjegavaj one akvarističke 5 u 1 i slične trakice, to je toliko neprecizno da je besmisleno uopće koristiti. Definitivno su bolji testeri na bazi tekućina.

A to što te muči taj nesretni uginuli mužjak, to mi je jasno, ja sam se isto pošteno naživcirao i zbog ženke (koja se danima mučila), a i nedavno kad su mi ona 2 najbolja mala ramireza uginula. :'(

Ali nema veze, glavu gore, sad će netko drugi pokušati mrijestiti ramireze a mi ćemo čitati, učiti i spremati se za neke buduće pokušaje! :up:

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Studeni 01, 2011, 00:32:30 prijepodne »
jedav čekam da osvane nova tema..mrijest ramireza... spreman sam i sve zapisujem :sheikh:

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #19 u: Studeni 01, 2011, 13:01:33 poslijepodne »
Drzim fige Sinkec!
Sjetih te se bas neki dan kako si se raspitivao za Ramireze pa nestao... Uspjet ces jer imas volje. :up:

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Studeni 01, 2011, 18:06:15 poslijepodne »
Drzim fige Sinkec!
Sjetih te se bas neki dan kako si se raspitivao za Ramireze pa nestao... Uspjet ces jer imas volje. :up:
Sarita.. :) .. da nije me bilo neko vrijeme.. putavanja i tako.. nisam još uspio sve čitati ali andam se da su ti uspjeli mrijestovi sa skalarima.. i da su botie ok  ;)

Da..obožavam ramireze.. i zbilja zahvaljujući dragim forumašima ovdje skupljam sve više znanja.. tako da vjerujem da ću uspjeti... a onda kada postanem veliki akvarista...i kad bude mogućnosti i financija..uz ramireze mislim u svoje malo carstvo uvesti i još jednu veliku ljubav..a to su diskusi  :zagrljaj: