Svibanj 06, 2025, 19:50:58 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Stedne lampe, kancerogene?  (Posjeta: 2059 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Stedne lampe, kancerogene?
« u: Listopad 26, 2011, 13:16:15 poslijepodne »
Sta mislite o tvrdnji nemackih naucnika da su stedne lampe koje forsira EU, a istovremeno zabranjuje proizvodlju obicnih, kancerogene. Navodno kad rade ispustaju fenolne pare.....Ja imam puno takvih lampi i kad se uzme da u ter. rade po 12 sati, onda je to dosta zabrinjavajuce za nase dece, nas, zivotinje......Ja ne znam sta da mislim, jednostavno to je informacija, u pitanju su bisnisi, konkurencija, a sa druge strane nauka...Zanima me sta vi mislite, dali ih upotrebljavate i t.d.

Offline schoko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb
Odg: Stedne lampe, kancerogene?
« Odgovori #1 u: Listopad 26, 2011, 14:28:46 poslijepodne »
Ja u terariju od gekona imam stedne lampe  -?
Prvi put cujem da su kancerogene

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #2 u: Listopad 26, 2011, 14:31:22 poslijepodne »

Ja na akvariju imam dvije i po cijelom stanu negdje 15-tak. Ne vidim neke štetne posljedice osim kaj su mi klinci postali hiper aktivni i rade kaos doma...da nije od tog? :D :D

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 26, 2011, 14:33:47 poslijepodne »
Citao sam nesto o tome na netu ali ne mogu se setiti gde tacno.
Uglavnom, ne znam sta da o tome mislim posto ima razlicitih misljenja.
Zanima me jako, jer sam ih stavio u bukvalno sva rasvetna tela po kuci, a imam 2 male dece.
Nadam se da ce se javiti neko upuceniji.

Edit: Izgleda da je Renta u pravu jer i moji rade cirkus.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline astralis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Listopad 26, 2011, 14:35:39 poslijepodne »
tak je bila spika i za pvc stolariju, sto je s tom teorijom?
eruption of emotions

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #5 u: Listopad 26, 2011, 14:37:00 poslijepodne »
Ja ih takodjer imam oko 15-ak doma.  Citao sam svakakve clanke koji kao dokazuju stetnost takvih lampi i utjecaj i fizicki i psihicki na ljude.  Neznam kolko je to tocno, ali kad bi izbacili sve sto stetno utjece na nas, vecina nas nebi imala gdje raditi, i nebi sad pisali po forumima.

« Zadnja izmjena: Listopad 26, 2011, 14:41:48 poslijepodne od Juricas »

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #6 u: Listopad 26, 2011, 14:44:09 poslijepodne »
imho....nista vise ne vjerujem..malo malo pa je nesto kancerogeno....smrtonosno...
nikada ne zaboravim...imam 2 cure u razmaku od dvije godine...kada se prva rodila...bilo je kao obavezno! prati cicu sa nekom tekucinom (acidi borici) prije hranjenja...za dvije godine...kod mladje...tumaceno nam je da je to gotovo smrtonosno?? wtf?
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #7 u: Listopad 26, 2011, 15:49:50 poslijepodne »

Poznato je da većina predmeta oko nas u kućanstvu zrači, na Trgu bana jelačića u Zagrebu je izmjereno radioaktivno zračenje nekih 185 nečega ak se ne varam. Znači samo ako dođeš i staneš na sredinu trga već si ozračen. Kad bi se zamarili s takvim stvarima onda bi trebali u šumi živjeti...a siguran sam da i tamo ima zračenja od prljavih kiša, zagađenog zraka i sl. Bolje ne misliti o tome.

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #8 u: Listopad 26, 2011, 16:01:44 poslijepodne »

Poznato je da većina predmeta oko nas u kućanstvu zrači, na Trgu bana jelačića u Zagrebu je izmjereno radioaktivno zračenje nekih 185 nečega ak se ne varam. Znači samo ako dođeš i staneš na sredinu trga već si ozračen. Kad bi se zamarili s takvim stvarima onda bi trebali u šumi živjeti...a siguran sam da i tamo ima zračenja od prljavih kiša, zagađenog zraka i sl. Bolje ne misliti o tome.

Pa da.  Sto se tice stednih zarulja, sadrze odredjenu kolicinu zive i nije ih pametno dirati rukama ako se razbiju.  Takodjer se preporuca dobro prozraciti prostoriju ako dodje do tako neceg.

Ja sam dosad razbio dvije, naravno da sam ju rukama bacio u smece i pokupio komadice :D Al nakon sto sam procitao neke stvari, razmislit cu prije nego tak nesto ponovim. 
Da cu prestat koristiti te zarulje, necu. Barem zasad :)

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 26, 2011, 16:33:05 poslijepodne »
Kod nas doma je sve prepuno tih štednih žarulja, i prije dok smo svi bili skupa i dok je stari bio bolestan, stara je svako malo angažirala nekoga tko se bavi bioenergijom i one jazavce kaj se bave mjerenjem zračenja , uglavnom blizu štednih žarulja, produžnih kablova, zidova od porobetona(ytong), mjerni instrumenti su pokazivali znatan odmak od normale, dok su uz akvarije podivljali obzirom da kombinacija vode i struje stvara elektromagnetska polja znatne jačine, i svi električni uređaji na stand by-u ali daleko najviše, štedne žarulje i akvariji
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 26, 2011, 16:36:38 poslijepodne »
a meni je došao taj neki lik mjeriti zračenja sa nekakvim žicama u rukama, ucrtao kako šta ide po stanu i uzeo 300 kuna kao naplatu. uzmem kompas, izmjeri sjever-jug i vidim da je sve pogrešno ucrtao (nekakve linije idu u smjeru istok-zapad).

jako je crven bio kad je vračao lovu.

jbte, pa ja bi barem prije ulaska u zgradu stao s kompasom ispred.  :clown:

poanta: istraži sam, i donesi zaključak. nikako ne vjerovati novinarima.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 26, 2011, 17:04:14 poslijepodne »
Dobro, postoji akutno i hronicno trovanje koje moze da traje cak i decenijama i opet da se zivot zavrsi radi nesto drugo. Tako se pusaci truju godinama, a zavrse zivot na razlicite nacine. Ja sam razmisljao o tome kako sad kad radi lampa ispusta toksicne materije??? Ako je cev probusena nece uopste da radi, ako nije onda nema nikakve stetne materije, jer problem kako kazu nije u zracenju, nego u fenolima (formiraju se fenolni oblaci). Citao sam da neki lepaci koji se nalaze u elektroniku lampi su odgovorni za to. Kad rade u zatvorenom prostoru, a pogotovo kad pregore, oseca se neki miris to je tacno, ja sam ga osetio....Sve u svemu ja sam poceo da ih menjam sa neonkama, za sada bar u terarijume jer oni najvise rade preko celog dana.....Ako neko nesto nadje u vezi ovoga od nekih relevantnih izvora, bilo bi dobro da stavi ovde link, da svi budemo u toku i da pratimo sta se desava .....

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #12 u: Listopad 26, 2011, 17:18:26 poslijepodne »
kombinacija vode i struje stvara elektromagnetska polja znatne jačine, i svi električni uređaji na stand by-u ali daleko najviše, štedne žarulje i akvariji

to sigurno. najviše me brine što uputa za pH i ORP elektrodu kaže da dotične držim podalje od elektronske prigušnice. a uputa za prigušnicu kaže da el.kablovi smiju biti dugački najviše 1m, pa je to zapravo nemoguće.

a što se tiće fenola iz štedne žarulje, to ne vjerujem, barem kad je u pitanju Osram i slične poznate marke.

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 26, 2011, 17:30:46 poslijepodne »
Ma ne znam ni sam, toliko je toga štetno oko nas da sam ja prestao obraćati pažnju na to. Taj miris kad pregori takva žarulja se uvijek osjeti je baš intenzivan, a opet s druge strane, ne vjerujem da bi nešto toliko štetno forsirali europski unijaši , a kaj ja znam, baš treba probat nać na netu jel ima kaj o tome

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #14 u: Listopad 26, 2011, 18:00:32 poslijepodne »
Ma ne znam ni sam, toliko je toga štetno oko nas da sam ja prestao obraćati pažnju na to.

Je, sve je štetno a život ponajviše.

... a opet s druge strane, ne vjerujem da bi nešto toliko štetno forsirali europski unijaši ...

Tu se, prijatelju, debelo varaš... :D

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #15 u: Listopad 26, 2011, 18:29:42 poslijepodne »
Kad su rekli da će u budućnosti prestati prodavat žarulje sa žarnom niti, moj stari je rekao da ide u trgovinu i će kupit 200 komada, pa da ima za cijeli život  :D

Inače, ja čekam da LED rasvjeta postane dostupnija. Vjerujem da će to zamijeniti i ove štedne žarulje, a ima i još nekih jako dobrih stvari koje se pomoću nje mogu raditi ( tipa WLAN mreže )

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #16 u: Listopad 26, 2011, 18:55:10 poslijepodne »
Već dvije godine ne koristim štedne...

Sva mi je rasvjeta halogena i na tome ostaje do daljnjeg.

Najnovija istraživanja navode da utječu na psihu čovjeka em imaju puno štetnih dijelova od kojih se rade...

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 26, 2011, 19:07:36 poslijepodne »
Ma ne znam ni sam, toliko je toga štetno oko nas da sam ja prestao obraćati pažnju na to.

Je, sve je štetno a život ponajviše.

... a opet s druge strane, ne vjerujem da bi nešto toliko štetno forsirali europski unijaši ...

Tu se, prijatelju, debelo varaš... :D

Kao što rekoh :) , sve je štetno, već sam prestao razmišljati o tome, a u pravu si , od unijaša niš dobro nije ni došlo, a život , on je najsmrtonosnija bolest, od njega svi umiru :P