Lipanj 27, 2025, 23:40:43 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Zlatni gekon ne jede?  (Posjeta: 2346 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gwyneeth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Zlatni gekon ne jede?
« u: Listopad 24, 2011, 22:03:55 poslijepodne »
Pozdrav!

Kao sto znate, ja nisam u ovim "vodama", gekona nisam nikad imala nit me zanimalo osobito nesto nauciti o njima. U ducanu gdje radim jedna je cura narucila zlatnog gekona i odustala od kupnje kada je ovaj stigao. On je vec gotovo godinu dana na brizi u ducanu, no medjutim po mojoj lajickoj procjeni nema ni NJ od njege.

Nalazi se u obicnom akvariju bez ikakvih grijaca (ok, nabavljen je grijaci kabl koji bi trebao biti postavljen ovih dana...), svijetlo mu je neka losa neonka koja je i dosta visoko iznad akvarija. U zadnje vrijeme non-stop visi na vrhu akvarija, na stranicama. I ne jede. Vec dosta dugo... mjesec dana?

Inace se hranio samo brasnarima. Ucinilo mi se da se bio presvlacio jer sam vidjela na prstima bijele flekice koje kao da su se ljustile, no to je prestalo i nigdje nis slicno nisam vidjela. Takodjer mi se ucinilo jedan dan da nema prste??? Kao da su bili batrljci, no sljedeci dan su bili normalni??? Neznam tko je lud al taj je jadan guster sav nikakav.

Po opisima bi rekla da je zenka jer nema bas zlatnu boju nego smeckastu vise. Inace mi se koza cini zdrava trenutno.

Nije moj ali zao mi ga je gledati tak, sto bi trebalo napraviti i zasto mozda ne jede? Jel mu zima jednostavno?
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline marijan1712

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Čakovec-Međimurje
Odg: Zlatni gekon ne jede?
« Odgovori #1 u: Listopad 24, 2011, 22:34:23 poslijepodne »
jojo jadni gekon....zlatni gekon?nisam neki stručnjak,al zlatni gekon???jel misliš na leopard gekona?pa,njemu treba spot lampa i to je to....

Offline tomzZy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #2 u: Listopad 24, 2011, 22:41:57 poslijepodne »
uzasno losi uvjeti... :roll: moj savjet da mu probate dati neku drugu hranu jer mu je vjerojatno dosadila ta hrana a ti brasnari su uzasno losa hrana za bilo koju zivotinju... drugo: daj mu ti stavi nesto u terarij di ce se moci sakrivati jer je on nocna zivotinja i njemu je bitno da ima nesto za skrivanje...  i kolka je uopce temp. u terariju?  :down:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Listopad 24, 2011, 22:48:23 poslijepodne »
Golden gecko: http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Gecko

Ima pjesak i neku umjetnu biljku gdje se skriva po danu.

Koju hranu osim brasnara mu ponuditi? Kako to nije moja zivotinja ja nemogu nista zahtjevati za njega, ali mogu predloziti... osobito posto dugo ne jede pa im je valjda vec i jasno da nesto ne stima....
...Pula...

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 24, 2011, 22:52:17 poslijepodne »
vidi njemu biljka nije dovoljna za skrivanje ... jednostavno od kuce uzmes onaj kalic za cvijece i prevrnes ga naopacke i napravis mu samo ulaz tj malo nagnes da se moze zavuci unutra .... barem to napravi... drugo: hrana... cvrcke ili latere ili dubije ... ima sigurno neko na forumu tko ce ti htjeti pokloniti nesto zohara za zivinu .... ako ne reci tamo u pet sopu neka se snadu za cvrcke ili zohare ako ne predlozi sebe i tu ima puno ljudi koji prodaju te zohare i nek ti daju novac i kupis i gotovo... jbg probaj se ti vise angazirati oko tog jadnog gustera ://

Offline marijan1712

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #5 u: Listopad 24, 2011, 22:55:07 poslijepodne »
zlatni gekon....ja svojium gekonima dajem fobase i dubije....

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Listopad 24, 2011, 23:15:36 poslijepodne »
Cuj, da se ne zelim angazirati nebih nist ni pitala jel tako ;) Ja radim od jako nedavno tamo pa nisam mogla prije reagirati.

Taj gekon jede cijeli zivot samo brasnare, i meni bi se zgadili, ali mislim da to sto je mozda gastronom nije razlog da ne jede. Par fobasa ili sl. mogu i u Pu naci, on jede malo.
...Pula...

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 24, 2011, 23:17:58 poslijepodne »
hehehe u svakom slucaju ljepo od tebe... kazem ti samo mu pobaj napraviti to skloniste i probat mu dati nekog zohara ... ne ni fobosa ni brasnara vec bas zohara da vidis kako ce postupiti ... a vjerujem da ce poluditi kad ih vidi ;)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Listopad 25, 2011, 01:49:52 prijepodne »
Vidjet cemo... jos nisam dobila konkretan savjet osim promjene prehrane pa se nadam da ce biti netko tko zna bas o  zlatnima... Hvala na odgovorima  :up:
...Pula...

Offline grga54

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #9 u: Listopad 25, 2011, 14:26:18 poslijepodne »
Bok.

Prvo makni pjesak iz akvarija,(terarija), to je najgora podloga za ovakvog gekona.
Možeš staviti i novinski papir, biti će bolje od pjeska.

Drugo, u nekakvu posudicu napravi kašicu od bilo kojeg voća(osim citrusnog),banana je dobar odabir.
Tu možeš dodati malo meda, posoliš d3 vitaminom, (ne previše) vjerojatno ga imate u dućanu. Osim toga, nisam vidio u postu prije, dali ima pristup vodi.

Možeš još dodati kašici ili staviš u posebnu posudicu mrvljenu sipinu kost, to isto valda imaš u dućanu.

Dodaj još tih umjetnih biljaka, koju granu, recimo bambusa, i špricaj destiliranom vodom(da se ne stvara kamenac po staklu)
par puta dnevno pošto ti u tom improviziranom terariju nema ništa što bi zadržavalo vlagu.
Na „pod“, umjesto pjeska možeš staviti i treset ako ga imate u dućanu.
Fino ga navlažiš, al ne da bude blato, i to bi bilo najbolje rješenje za zadržavanje vlage  u terariju, pa gekon neće imati problema sa presvlaćenjem.

Kolko je meni poznato zlatni g. je noćna živina tak da ove lampe i nisu bitne, ako imaš adekvatno zagrijavanje.
 Pazi da ne staviš pre jaki grijač.
 Nemoj samo stavljati ono „toplo kamenje“ to ga može ubiti.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Listopad 26, 2011, 00:20:45 prijepodne »
Hvala grga na postenom odgovoru!  :up:

U ducanu imamo malo ili uopce opreme za teraristiku pa se za njega zapravo sve posebno narucuje. Nemamo treseta ili tako nesto ali mogu predloziti da se nabavi. Da li moze piljevina? Ona bi zadrzavala vodu... Kao privremeno? Nisam znala da bi trebao jesti i voce? Sad kad citam o njima mi je jasnije da on nije ni u priblizno dobrim uvjetima zivio jadnicak :(

Danas sam mu namjestila grijaci kabl (15W) ispod pjeska u jednom kutu, tamo ima komad mopana kao spilju i preko je ta neka umjetna biljka. Ima uvijek dostupnu vodu ali ona ne isparava bas pa nije dovoljno vlazno.

Pitala sam za zarulju jer ga vidim da je stalno na vrhu terarija, sto blize neonki.. kao da mu fali?

Hvala!
...Pula...

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #11 u: Listopad 26, 2011, 07:04:57 prijepodne »
imam ja viska treseta......
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline grga54

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 26, 2011, 07:55:01 prijepodne »
Na vrhu terarija je zato što mu je tamo najtoplije.

Što prije izvadi pjesak, evo čovjek ti nudi treset.

Voće, odnosno voćne kašice mu nisu primarna hrana, ali mu neće štetiti, pogotovo ako mu nemaš ponuditi ništa drugo.
Na voću ne može živjeti.

Stavi slike da vidimo kako to sve izgleda.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Listopad 26, 2011, 15:24:20 poslijepodne »
Delbi, cemo se dogovoriti! Saljem PP.

Danas sam mu kupila bananu, nije nu ni pogledao :( Cak sam mu zamazala malo njusku da ju onjusi, oblizao se ali nije pokazao nikakav interes da bi jeo.

Nikako da se sjetim ponjeti fotoaparat, pokusat cu se sjetit sutra pa stavim slike...

Sto se grijanja tice, ima on zadnja 3 dana grijaci kabl ispod pjeska na mjestu gdje se skriva, ali ipak vecinu dana provodi gore na staklu? Nema sanse da je gore toplije nego na kablu.
...Pula...

Offline grga54

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 26, 2011, 17:00:01 poslijepodne »
Zlatni gekon kao i većina vrste gekona više, odnosno većinu vremena (čitaj 99%) vremena provode iznad tla, drveće, stijene, staklo.
Zato i imaju "ljepljive" prste.
Neprirodno bi bilo da da leži dolje na pjesku. Zato ti kažem da kabel možeš i rasporediti po čitavom terariju(ne ako je više od 15W).
Ako se kabel stavi u vlažni treset, isparavanjem vode iz treseta postiže se veća relativna vlaga zraka.

Nisam vidio, jesi  izmjerila temperaturu u ter.?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Listopad 26, 2011, 19:43:28 poslijepodne »
Nisam izmjerila... mogla bi obicnim termometrom za akvaristiku, samo to imam dostupno tamo.

Kabl ima 15 W, mogu ga onda i po staklu poljepiti?
...Pula...

Offline Fily

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #16 u: Listopad 31, 2011, 16:25:07 poslijepodne »
bio sam danas vidjet gekona,na oko se čini full zdrav. donio sam par žohara,nista,ne reagira uopce. a što je jos čudnije,kada je skočio na drugu stranu terarija,počeo se cijeli trest,prsti su mu se cijeli izvrnuli,i to je trajalo par sekundi.. cudno.. da nije neki živčani poremećaj?  -?