Znam da je pitanje pomalo blesavo i da je na to pitanje jako teško dati neki konkretan odgovor, jer najvjerojatnije ga ni nema. Meni ne pada ništa na pamet i mislim da se jako malo može napraviti po tom pitanju, ali za svaki slučaj ću priupitati. Možda ipak...
Problem je sljedeći:
Imam

mislim 7 komada udovica - 4 crne (ili 5) i 3 bijele u akvariju. Akvarij je dubok (ne mislim visok) na najdubljem dijelu 60 cm. Naprijed je u akvariju dosta sagittarie u koju se vole zavlačiti corydorasi. Iza je valisneria, crypte, echinodorus i sl. Smeta mi što su udovice cijelo vrijeme zavučene iza u valisneriu i ostalo visoko bilje i jako malo izlaze naprijed. Unutra su jer mi se sviđaju, ali koja korist od njih ako ih nikad ni ne vidim. Osim njih unutra su gupiji koji se muvaju posvuda, ali najviše naprijed, ancistrusi, corydorasi i nešto kozica. Nedavno je ubačeno i sedam plavih neonki. Dakle nitko ih ne uznemirava i zapravo su one te koje bi možda mogle uznemiravati. Unutra su već duže vrijeme, nisu nedavno ubačene, tako da nije stvar u tome. Čak mi se čini da su prije provodile više vremena naprijed. Vidim da izlaze naprijed kad se ugasi svjetlo, iako ni tad nisu sve vani niti su vani cijelo vrijeme dok je svjetlo ugašeno.
Znači nije stvar da su to nedavno ubačene ribe pa se još boje ili se nisu još naviknule na okolinu. Jednostavno mi se čini da im tamo više odgovara. Ali to ne odgovara meni.
Ako netko možda ima neku ideju kako bi ih se moglo izvući naprijed bio bih zahvalan, jer me živcira činjenica što su unutra, a skrivaju se stalno.