Srpanj 08, 2025, 08:52:41 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: moj aq  (Posjeta: 137796 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: moj aq
« Odgovori #725 u: Travanj 18, 2013, 20:50:47 poslijepodne »
nemam bolje kamere
nema veze, ali stavljaj slike manje rezolucije

Offline MEMO

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #726 u: Travanj 18, 2013, 20:54:06 poslijepodne »
nemam bolje kamere
nema veze, ali stavljaj slike manje rezolucije
ok,no frks ;)
MEMO

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #727 u: Travanj 18, 2013, 22:49:02 poslijepodne »
Ona alga na slikama bi trebala biti ciano bakterija, ako se ne varam, jer imao sam problem s istom.
A ta masnoća po površini, trebao bi složiti da ti se površina vode mreška.

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #728 u: Travanj 19, 2013, 07:08:41 prijepodne »
da pitam dal mozda neko zna koja je ovo zelena alga?

To ti je cijanobakterija, i to u poprilično uznapredovalom stadiju. Neki ju nisu uspjeli drugačije nego kemijom.

sad gledam da se na povrsini vode skuplja kako neki prekrivac kako hmmm....kao to opisat kao necisto.nisam nikad to imao do sada pa sta mi je ciniti?

Masa ljudi (pa i ja) nisu uspjeli riješiti problem prljave/masne površine nikako drugačije nego surface skimmerom. Neki su uspjeli jačim mreškanjem površine ili zračnom pumpom. Jedino što su to neprihvatljiva rješenja u biljnom akvariju gdje se dodaje co2.  Javlja se zbog različitih stvari, a velikim dijelom utječe tip i količina hrane. U principu nije opasno jedino što je vizualno ružno.

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #729 u: Travanj 19, 2013, 08:24:45 prijepodne »
hvala na odgovorima.to zeleno cudo jos kod mog frenda i izgleda odvratno.
a ova masnoca na povrsini vode isto izgleda bljak :) moram to rijesit pod hitno
MEMO

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #730 u: Travanj 19, 2013, 08:30:14 prijepodne »
''Cijanobakterije je najlakše (ali i najnezahvalnije!) ubiti s nekim od antibiotika (prvenstveno takvim koji ciljano ubija samo G+ ili gram pozitivne bakterije), kao što je eritromicin (5 mg na litar akvarijumske vode), klindamicin ili klaritomicin. Međutim, postoji mogućnost da u dubljim slojevima podloge neke cijanobakterije prežive, pa će pritajene vrebati priliku za novi napad... Zato je, uz malu dozu strpljenja, korisnije upotrebiti neku od sintetskih smola namjenih za "usisavanje" fosfata (fosfor !). Zašto treba izbjegavati upotrabu antibiotika?
nakon antibiotske terapije cijanobakterije se raspadaju, i iz tog truleža se oslobađa amonijak (NH3) koji je toksičan za ribe (³ 0.1 ppm). Koncentracija izuzetno toksičnog amonijaka u vodi zavisi će o količini ubijenih bakterija ali i od pH, dGH i temperature vode. Zašto? Amonijak u vodi nalazimo u dva stanja: NH3 + H2O ÜÞ NH4+ + OH-, a ovaj odnos između amonijaka (NH3) i ioniziranog amonijaka (NH4+) zavisi o vriednostima pH, temperature i dGH. U alkalnoj (pH>7), toplijoj i tvrđoj vodi amonijak teže prelazi u manje toksičan ionizirani amonijak, a lakše ako je voda kiselija (pH<7), hladnija i mekša. Iz ovog primera mogu se izvući najmanje dve pouke: oprez kod zamene veće količine akvarijumske vode - promjena pH vrednosti vode iz kiselog u bazno poveća će koncentraciju toksičnog amonijaka; CO2 je potreban ne samo za rast biljaka već i da vodu drži u kiselom području pH (cijanobakterije ne vole kiselu vodu!).
denitrifikacijske bakterije (kruženje azota!) u podlozi i filteru prerađuju amonijak (NH3 / NH4+): nitrosomonas amonijak u nitrite (NO2-), a nitrobacter nitrite u nitrate (NO3-). Prošireno je verovanje da u antibiotskoj terapiji antibiotik ubija i denitrifikacijske bakterije u filteru i podlozi (nitrosomonas i nitrobacter su gram negativne bakterije (!), i da je to razlog povećanju koncentracije amonijaka. Istina, eritromicin ubija i na neke gram negativne bakterije (npr. uzročnika gonoreje), ali naucna literatura ne spominje denitrifikacijske bakterije... Verovatnije je da su denitrifikacijske bakterije žive, ali je količina naglo oslobođenog amonijaka prevelika da bi ga stigle odmah preraditi.. Osim toga, antibiotik ubija i ostale vrste gram pozitivnih bakterija, među kojima su i takve koje pomažu u recikliranju hranjivih tvari (organskog otpada), obradi netopljivih spojeva gvozdja u vodi u oblik pogodan za ishranu bilja, održavanju biološke ravnoteže u akvarijumu ...Uostalom, da eritromicin zaista ubija denitrifikacijske bakterije onda bi iskustva s njegovom primenom bila ista kod svih akvarista... U akvarijumu s puno biljaka i dobrim biološkim filterom (debeli sloj keramike !) amonijak nebi smeo dostici toksične koncentracije…
"Kvaka 22" – odakle cijanobakterije u akvariju s puno biljaka?! Neobuzdano širenje bilo koje alge u bogato zasađenom akvarijumu je znak da biljkama nešto nedostaje! To "nešto" može biti neki od makro ili mikro elemenata, svetlo... Zato je pre terapije potrebno utvrditi šta nedostaje, a ne čega ima previše (izuzev kad je to "previše" u toksičnim količinama)!''

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #731 u: Travanj 19, 2013, 09:01:24 prijepodne »
''Cijanobakterije je najlakše (ali i najnezahvalnije!) ubiti s nekim od antibiotika (prvenstveno takvim koji ciljano ubija samo G+ ili gram pozitivne bakterije), kao što je eritromicin (5 mg na litar akvarijumske vode), klindamicin ili klaritomicin. Međutim, postoji mogućnost da u dubljim slojevima podloge neke cijanobakterije prežive, pa će pritajene vrebati priliku za novi napad... Zato je, uz malu dozu strpljenja, korisnije upotrebiti neku od sintetskih smola namjenih za "usisavanje" fosfata (fosfor !). Zašto treba izbjegavati upotrabu antibiotika?
nakon antibiotske terapije cijanobakterije se raspadaju, i iz tog truleža se oslobađa amonijak (NH3) koji je toksičan za ribe (³ 0.1 ppm). Koncentracija izuzetno toksičnog amonijaka u vodi zavisi će o količini ubijenih bakterija ali i od pH, dGH i temperature vode. Zašto? Amonijak u vodi nalazimo u dva stanja: NH3 + H2O ÜÞ NH4+ + OH-, a ovaj odnos između amonijaka (NH3) i ioniziranog amonijaka (NH4+) zavisi o vriednostima pH, temperature i dGH. U alkalnoj (pH>7), toplijoj i tvrđoj vodi amonijak teže prelazi u manje toksičan ionizirani amonijak, a lakše ako je voda kiselija (pH<7), hladnija i mekša. Iz ovog primera mogu se izvući najmanje dve pouke: oprez kod zamene veće količine akvarijumske vode - promjena pH vrednosti vode iz kiselog u bazno poveća će koncentraciju toksičnog amonijaka; CO2 je potreban ne samo za rast biljaka već i da vodu drži u kiselom području pH (cijanobakterije ne vole kiselu vodu!).
denitrifikacijske bakterije (kruženje azota!) u podlozi i filteru prerađuju amonijak (NH3 / NH4+): nitrosomonas amonijak u nitrite (NO2-), a nitrobacter nitrite u nitrate (NO3-). Prošireno je verovanje da u antibiotskoj terapiji antibiotik ubija i denitrifikacijske bakterije u filteru i podlozi (nitrosomonas i nitrobacter su gram negativne bakterije (!), i da je to razlog povećanju koncentracije amonijaka. Istina, eritromicin ubija i na neke gram negativne bakterije (npr. uzročnika gonoreje), ali naucna literatura ne spominje denitrifikacijske bakterije... Verovatnije je da su denitrifikacijske bakterije žive, ali je količina naglo oslobođenog amonijaka prevelika da bi ga stigle odmah preraditi.. Osim toga, antibiotik ubija i ostale vrste gram pozitivnih bakterija, među kojima su i takve koje pomažu u recikliranju hranjivih tvari (organskog otpada), obradi netopljivih spojeva gvozdja u vodi u oblik pogodan za ishranu bilja, održavanju biološke ravnoteže u akvarijumu ...Uostalom, da eritromicin zaista ubija denitrifikacijske bakterije onda bi iskustva s njegovom primenom bila ista kod svih akvarista... U akvarijumu s puno biljaka i dobrim biološkim filterom (debeli sloj keramike !) amonijak nebi smeo dostici toksične koncentracije…
"Kvaka 22" – odakle cijanobakterije u akvariju s puno biljaka?! Neobuzdano širenje bilo koje alge u bogato zasađenom akvarijumu je znak da biljkama nešto nedostaje! To "nešto" može biti neki od makro ili mikro elemenata, svetlo... Zato je pre terapije potrebno utvrditi šta nedostaje, a ne čega ima previše (izuzev kad je to "previše" u toksičnim količinama)!''
tnx....dat cu mu pa neka procita ili neka si trazi po netu.....
MEMO

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #732 u: Travanj 19, 2013, 09:12:04 prijepodne »
ovako izgleda kada rade dvije stedne zarulje
ima i sa prednje strane dosta svjetla
voda je mutna i tamna al ce nestati pomalo izmjenom vode
stavio sam i co2 i difuzor radi savrseno
aq se ciklira
slike sam smanjio
MEMO

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #733 u: Travanj 19, 2013, 12:01:57 poslijepodne »
evo stavio sam da mi pumpa mreska povrsinu vode i voda ima neku vrstu smrada.valjda je od te zemlje sto sam stavio u podlogu.zamjenio sam 15 l vode i tako cu par dana.valjda ce se jednom normalizirat voda
MEMO

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #734 u: Travanj 19, 2013, 16:45:50 poslijepodne »
slike
MEMO

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #735 u: Travanj 20, 2013, 09:01:21 prijepodne »
ovako izgleda kada radi svjetlo sa cetri steden zarulje.dvije od 20 w i dvije od 11 w
voda je jos uzas,i ne zna sta da radim
MEMO

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #736 u: Travanj 20, 2013, 09:04:10 prijepodne »
dodatak
MEMO

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #737 u: Travanj 20, 2013, 09:59:50 prijepodne »
Najprije smanji foto period na max 8 sati.Probaj ga prelomiti 4 - 2 - 4 sata.

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #738 u: Travanj 21, 2013, 08:59:20 prijepodne »
jucer promjenio vise od polovine vode u aq skoro pa sve i danas je bolje i vidi se razlika....
co2 super ide...ovo je slikana kada je aktiviran pa je isao malo brze,a sada mjehuric po mjehuric lagano
MEMO

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #739 u: Travanj 21, 2013, 11:27:10 prijepodne »
dali mi moze neko objasnit ovo u vezi ancitrusa.
imamo sam par godina ancitruse i to obicne (crne) i uvjek sam imao take mlade.podjelio sam i dao sam frenu taj par da se kod njega razmnoze ako budu htjeli.i tako prodje podosta vremena i vratim ih nazad i meni prvo razmnozavanje dodje do zutih ancitrusa.kako se to moze desiti??
frend nije druge stavljao osim mojih je imao
MEMO

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #740 u: Travanj 22, 2013, 19:57:59 poslijepodne »
Albino ancistrusi su to...

Učio si iz biologije kako dođe do toga ako te zanima provjeri na netu.  Gledao sam nesto po netu i naisao na ovo jesi ovo ti? http://svijet-ljubimaca.com/forum/printview.php?t=28419&start=0
« Zadnja izmjena: Travanj 22, 2013, 23:22:00 poslijepodne od xxmaticxx5 »

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #741 u: Travanj 23, 2013, 08:37:36 prijepodne »
Albino ancistrusi su to...

Učio si iz biologije kako dođe do toga ako te zanima provjeri na netu.  Gledao sam nesto po netu i naisao na ovo jesi ovo ti? http://svijet-ljubimaca.com/forum/printview.php?t=28419&start=0
jesam....
MEMO

Offline azra03

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #742 u: Travanj 23, 2013, 11:27:12 prijepodne »
Koliko ti je velik ovaj aq?  :)

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #743 u: Travanj 23, 2013, 13:27:00 poslijepodne »
jedan je 100 l,drugi je 50-53 l
MEMO

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #744 u: Travanj 24, 2013, 11:49:28 prijepodne »
znam da nije za ovu temu al eto ako nekoga zanima neka slobodno pogleda na faceu moju stranicu
https://www.facebook.com/pages/Hobby-uzgoj-papiga-i-ptica-MEMO/147821745377745?ref=tn_tnmn
MEMO

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #745 u: Travanj 24, 2013, 12:43:42 poslijepodne »
prije sam i ja uzgajao nimfe,od 3 sam došao do nekih 20,uspiješno su mi se legle  :up:

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #746 u: Travanj 24, 2013, 13:16:22 poslijepodne »
Vidim da si anubias ukopao u podlogu,tako ce ti propasti
Vadi anubias van,i zavezi ga za granu
Drugo stavio si co2,za sta???
Imas tri biljke unutra,za to je nepotreban
Isto tako 4 zarulje za sta,za nezahtjevno bilje
I onda se cudis sto imas algi i zelenu mutnu vodu

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #747 u: Travanj 24, 2013, 15:02:14 poslijepodne »
Vidim da si anubias ukopao u podlogu,tako ce ti propasti
Vadi anubias van,i zavezi ga za granu
Drugo stavio si co2,za sta???
Imas tri biljke unutra,za to je nepotreban
Isto tako 4 zarulje za sta,za nezahtjevno bilje
I onda se cudis sto imas algi i zelenu mutnu vodu
anubias je privezan i to je sakrito u sljunku
a zasto nebi imao co2??
nema tri biljke i ocekujem jos biljaka
4 stedne sijalice ne rade stalno nego ce se palit samo 4 sata od 12 sati svjetla u aq
i u opce nisam rekao da imam algi nego samo mutnu vodu i to se sredilo i smirilo
nadam se da sam dobro odgovorio na tvoje upite
MEMO

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #748 u: Travanj 24, 2013, 15:03:15 poslijepodne »
prije sam i ja uzgajao nimfe,od 3 sam došao do nekih 20,uspiješno su mi se legle  :up:
ja imam jedan par (nadam se da je) i jos ostalih ptica i papiga
MEMO

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #749 u: Travanj 24, 2013, 15:45:26 poslijepodne »
Aha,nisam znao da je anubias bitno zavezati za nesto,pa da se onda moze zatrpati,sve 5  :D :D :D :D
Necu se petljati dalje,pozzz