Kolovoz 06, 2025, 10:55:49 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: molin pomoć oko gupija  (Posjeta: 4655 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zekonja

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
  • moj cilj je bit dobar akvarist i uzgajat ribice
molin pomoć oko gupija
« u: Rujan 29, 2011, 14:12:10 poslijepodne »
ovako trebam pomoć oko gupija iman ih 20 i stalno se kote pa bi pitao ima li koja riba da jede male gupije a ne odrasele veće od 1,5 cm
stvarno mi treba pomoć nemogu ih više od 20 imat u aQ :'( :'( :'(
:) :P

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: molin pomoć oko gupija
« Odgovori #1 u: Rujan 29, 2011, 14:45:00 poslijepodne »
kod mene reda rade apistogramme, nema šanse da preživi ijedan malac!

Offline CvijetZivota

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Rujan 29, 2011, 14:52:09 poslijepodne »
Grrrr... >:(

Nije li humanije vec postojece pohvatati i odnijeti u Pet centar,te nabaviti si neke druge,manje rasplodne!?

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 29, 2011, 14:57:51 poslijepodne »
Grrrr... >:(

Nije li humanije vec postojece pohvatati i odnijeti u Pet centar,te nabaviti si neke druge,manje rasplodne!?

zašto? kao prvo u pet centru ti neće uzeti ribe, kao drugo to se u prirodi događa svaki dan... uopće je glupo raspravljat o tome...

Offline CvijetZivota

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 29, 2011, 15:04:16 poslijepodne »
Mozda je glupo,ali ja smatram da je oholo traziti potencijalnog ubicu.Kada se to desava prirodnim procesom ok.
A to ako ih nece udomiti Pet store,to onda govori o jos jednoj ne brigi o zivim bicima,makar ona bila i hladnokrvna.Ovdje ih prihvate,nema odbijanja,ostave ih u akvarije gdje drze bilje i usput ih poklone,npr.,kad dodje kupac trazi neku vrstu koja je u medjuvremenu prodana,a postoji u biljnom.Poklone ih-ne ubijaju ni na jedna okrutan nacin!

Offline zekonja

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 29, 2011, 16:02:23 poslijepodne »
nije u tome nego svaki mjesec kad ćistim filter nađem 10 malaca a i u aQ 7 a  ostale ribe pa ni gupiji ih ne jedu :down:

Offline zekonja

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 29, 2011, 16:09:51 poslijepodne »
bili male jeo shark

Offline CvijetZivota

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 29, 2011, 16:28:18 poslijepodne »
Jao,jao....Gupike i ajkulice! :roll:
No,no,no...Ni ne pomisljas da uradis sto sam gore navela?!Vec bi mijesao agresivne i drustvene ribice?!A neke ajkulice narastu do 40 cm,pa ti sad vidi.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Rujan 30, 2011, 09:21:44 prijepodne »
Ni ne pomisljas da uradis sto sam gore navela?!

Iako se totalno slazem s tobom, unajmljivanje placenog ubojice da pravi reda u akvariju bas i nije bogomdano rjesenje, postoji jedan sitan problem s ovim sto predlazes. Definitivno najbolja opcija, koja kod nas najcesce ne sljaka....

Neznam za ove velike centre i trgovine, ali male, privatne trgovine kucnim ljubimcima nisu odusevljene takvim prijedlozima i idejama, i najcesce ti nece uzeti ribu. Hej, nece ti uzeti ni onu ribu koju su ti upravo prodali. Puno puta sam gledao prizor gdje jadna mama mora objasnjavati uplakanom klincu da je pogrijesila, kupila mu crvenu ribicu a on je htio plavu, a zlocesta teta je ne zeli zamjeniti, iako zena prakticki nije ni izasla iz trgovine. Znaci ne pricam o tome da nece zamjeniti ribu kupljenu prije 2 dana, nece zamjeniti ni onu koju upravo drzis u ruci pred blagajnom, ako si je platio - nema zamjene, ne primaju ribe nazad.....

A posebice su tvrdi prema uzimanju riba iz "privatnih uzgoja".... Da, imaju shopovi barem 2 prazna akvarija u koji bi te ribe mogli smjestiti, medjutim, najcesce ne zele. Prvenstveno sto se tu radi o ribama kojih oni ionako imaju u izobilju, da ne kazem "na bacanje", svi ti veseli mali zecici koji se kote na dnevnoj bazi i njima predstavljaju problem, tako da jos uzimaju i od kupaca.....gdje bi zavrsili. Pokloniti? Da...u divnim ujedinjenim americkim drzavama mozda i nije cudno da ti u pet shopu poklone nesto.... u nasim jadnim i razjedinjenim drzavama poklon je institucija koja se bas i ne priznaje.  :D Da, ima izuzetaka, ne generaliziram, ali....

Tako da....vjerujem da ce ti svaki vlasnik svakog shopa rado udomiti, bez naknade, ako se pojavis s necime sto on nema, nemoze nabaviti, ili ako ti se posreci pa imas malce od neke vrste koja je jako problematicna za uzgojiti.... ali ovo, sto se razmnozava u vrecici.....mislim da nece....

Drugiim rijecima, pojavi se sa 10-20-30 malih diskusa, nekim "egzoticnijim" ciklidima, piranama, dinosaurima (karikiram) - neces imati problema uopce da ti to uzmu. Dodji sa gupijima, neonkama, molijima i slicnim....nece pricati s tobom o toj temi....

Offline marijan1712

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #9 u: Rujan 30, 2011, 09:24:00 prijepodne »
radije pokloni nekom te gupije?ja tražim gupije...mali problem je što sam iz Međimurja....

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 30, 2011, 12:16:28 poslijepodne »
Citat:
unajmljivanje placenog ubojice da pravi reda u akvariju bas i nije bogomdano rjesenje

a gle, nije to unajmljivanje plaćenog ubojice, meni su gupiji lijepe ribice i dok se ne odlučim na nešto "zahtjevnije" imam njih. međutim, ipak ih ne želim imati mali milion, a budući da nije tako jednostavno udomljavanje logično rješenje je uzeti predatora. ili je bolje bacati u WC? apistograme su mi prekrasne ribe, trenutno ih imam 3 i (imam i pulchere i mislim da ih i oni naganjaju!) malci uz njih nemaju šanse iako ima dosta bilja. i moram priznati da je vrlo interesantno gledati kako hvataju malce! ako mi se hoće da sačuvam kojeg onda ih izvadim i čuvam dok malo ne narastu. evo sad imam 5 malaca u drugom akvariju koji su na 5 mm i čekam još malo da ih vratim nazad.

ne znam, opet ponavljam, ne vidim tu ništa tragičnog... pa ljubitelji guštera imaju punu kuću cvrčaka, crva, žohara... i šta ja znam čega koje uzgajaju ISKLJUČIVO za prehranu. šta bi ih onda trebalo sve osuđivati?

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #11 u: Rujan 30, 2011, 12:31:16 poslijepodne »
Prirodno je da mala riba bude plijen većoj, a kako već želimo imati uz sebe komadić prirode, dio podvodnog svijeta, hranidbeni lanac je isto dio toga , svatko nekoga jede, ribe hranimo živom hranom, puževi jedu alge, ribe puževe, ribe jedu ribe, ništa čudno, problem nastaje kad mi ljudi nastojimo humanizirati svaki segment našeg uplitanja u živote drugih živih bića. Predatori u prirodi kontroliraju broj jedinki određene populacije koja im je prirodni plijen, radi održavanja stabilnosti ekosistema, pa tako i u našem mikro vodenom eko sistemu simuliramo slične uvjete iako je ponekad teško emocionalno se distancirati ako smo isključivi u svojem pogledu na naš akvarijski mikrosvijet. Lakše je promatrati akvarij u cjelosti kao jedan organizam u kojem se odvijaju razni procesi, nego kad svaku pojedinačnu ribu promatramo kroz prizmu ljubimca kao što to radimo sa psom, mačkom, kornjačom i slično.
Ako ne možeš pokloniti nekome podmladak, onda je svakako humanije nabaviti ribe koje će održavati broj gupija i imati raznolik riblji svijet nego ih baciti u wc, kao što neki ljudi rade.
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 30, 2011, 12:42:59 poslijepodne »
Ne, sve 5.... nisam uopce mislio humanizirati ili debatirati oko prirodnih stvari i dogadjanja. Samo sam htio reci, u odnosu na udomljavanje, sve ostalo je ipak malo losija varijanta. Kako opcija udomljavanja najcesce nije uopce opcija....a problem je tu i treba ga  rijesiti....kuzis....

U principu, bilo koja veca riba sa apetitom bi ti trebala drzati broj malaca pod kontrolom, ali nece u potpunosti eliminirati problem. Po meni, prva solucija bi ti trebala biti da pokusas pronaci nekoga da udomi te ribe. Jasno, zamorno je to stalno raditi, traziti, moliti i zicati, ali.... no ako bas nemas drugog rjesenja, onda svakako prirodni nacin uklanjanja nezeljenih riba, nikako kanalizacija, pustanje u prirodu ili stajaznam....

Offline CvijetZivota

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 30, 2011, 17:08:30 poslijepodne »
Hu,hu,hu!
Jadne ribice!
To je sve sto imam reci!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 30, 2011, 17:31:50 poslijepodne »
Znam...ali kod nas nazalost tako ide...

Ili da covjek stalno gomila akvarije...a to tek nema smisla...dakle ili udomljavanje, ili prirodna selekcija......trece opcije nema.....

Offline marijan1712

• Punopravni član
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #15 u: Rujan 30, 2011, 17:46:52 poslijepodne »
ima tko onda viska gupija za mene?

Offline CvijetZivota

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 30, 2011, 19:37:26 poslijepodne »
Eto Marijana spasitelja! :klap:
A o kolicini stanovnika  i za godinu,pet,devet....treba misliti na samom pocetku.

P.S. for Damir_Sl:Dobio bi jedno simpa e-pismo,samo kad bi ispraznio inbox! :aa:
« Zadnja izmjena: Rujan 30, 2011, 20:59:41 poslijepodne od CvijetZivota »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 30, 2011, 20:50:26 poslijepodne »
Eto, dok ima dobrih ljudi koji ce udomiti ono sto je nekom visak....nemas brige.... :up:

Cvijet> izvini, obrisano, cekam.... :P

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #18 u: Rujan 30, 2011, 21:27:23 poslijepodne »
ako imaš prijevoz za zagreb ja ću ih udomiti...
:AkTer:

Offline zekonja

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 01, 2011, 17:01:02 poslijepodne »
lako ja njih mogu udomiti li prodati ili razmjena mislio sam uzeti 2 skalara da jedu male ali oni neće moći ih sve pojest  mogao bi ih  udomiti li prodati ili razmjena još ću vidit  sigurno ću donit odluku do sutra pa vam javin

Offline marijan1712

• Punopravni član
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #20 u: Listopad 01, 2011, 20:24:51 poslijepodne »
moj cilj je bit dobar akvarist i uzgajat ribice.....-onda bi ih morao udomit a ne ubijat.... ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 01, 2011, 20:39:59 poslijepodne »
Nisam shvatio koliki ti je akvarij..... ali za 2 skalara bi trebao imati barem 100 litara, i sto visi akvarij.....

Ako imas....veliki skalari bi bili relativno dobar izbor.....od malih kakvih se prodaju u shopovima sumnjam da ces imati kakve koristi.....

Ili...pregrizi...budi musko....pohvataj i u wc solju..... :nerv:  Ruzno...mozda i nehumano...ali sto da radis, dok god razmisljas o takvim stvarima...svejedno ti je na koji nacin ces ih ubiti.... :rolleyes:

Offline zekonja

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 01, 2011, 21:06:22 poslijepodne »
hum još ću razmislit

Offline marijan1712

• Punopravni član
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #23 u: Listopad 01, 2011, 22:46:03 poslijepodne »
Nisam shvatio koliki ti je akvarij..... ali za 2 skalara bi trebao imati barem 100 litara, i sto visi akvarij.....

Ako imas....veliki skalari bi bili relativno dobar izbor.....od malih kakvih se prodaju u shopovima sumnjam da ces imati kakve koristi.....

Ili...pregrizi...budi musko....pohvataj i u wc solju..... :nerv:  Ruzno...mozda i nehumano...ali sto da radis, dok god razmisljas o takvim stvarima...svejedno ti je na koji nacin ces ih ubiti.... :rolleyes:
ajoj...budi muško.....

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 01, 2011, 23:03:38 poslijepodne »
ovo sa skalarima imam ja jednog u 120l i nakon 2 godine i njemu je dosadilo ih jest tako da ti je sve jedno sa skalarom ili bez  ;)