Srpanj 10, 2025, 13:15:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi akvarij  (Posjeta: 5237 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline draken0x

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
Novi akvarij
« u: Rujan 27, 2011, 22:09:55 poslijepodne »
Imam akvarij od 100l več nekih 4-5 god, s tim da je bio kod bake pa a tamo sam samo vikendom pa nisam previše brinuo za njega. Namjeravam si sad doma nabavit neki akvarij ili da jednostavno uzmem taj. Rađe bi novi pa evo šta me zanima:
- kolko bi koštalo da nabavim akvarij i svu potrebnu opremu, može biti i korištena i šta mi točno sve treba za akvarij ako ne kupujem u kompletu..
htio bi da bude od 150 do 250 L, vjerojatno če bit biljni ili možda ciklidni.
izmjerio sam parametre vode iz posude za zaljevat cvječe:
 >16°d GH
17°d KH
pH oko 8
ako može neko reči koje ribe imaju približno takve zahtjeve, de se ne moram previše igrat kemikalijama.
Jel više košta biljni ili ciklidni akvarij?
bio sam prije par dana u šumi i našo jako lijep panj samo što je i jako velik- 50x36x20 cm a ovaj akvarij od 100l ima dužnu samo 60cm...
jako mi se sviđa panj i htio bi ga nekako uklopiti u svoj akvarij samo što je ovaj kaj ga sad imam premalen...

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Odg: Novi akvarij
« Odgovori #1 u: Listopad 01, 2011, 11:16:21 prijepodne »
Evo posto ti nitko nije odgovorio pa da probam barem malo pomoci oko tvoje dileme...
Gledao sam upravo malo po oglasniku, akvarij od 280L se nudi za 800kn (iako cijena nije fiksna)... Ako zelis novi po vlastitim dimenzijama uvijek imas u oglasivackom podforumu razne ducane (posebice pogledaj Aqua Terra koja se vec jako dugo bavi izradom akvarija po custom dimenzijama). Mislim da tamo cak i pisu cijene, ali ako ne pisu, posalji mail i brzo ce ti odgovoriti.

Sto ti treba za akvarij?? Ajde ja cu se probati sjetiti cim vise stvari pa ce me netko nadopuniti/ispraviti ;) :

Filter (na forumu se cuda nude, imas cijeli spektar, tema da ih lopatom mozes bacati i naravno, onaj po meni najbitniji dio, iskustva sa istim)
Grijac
Rasvjeta
Ako ides na biljni onda svakako hranjiva podloga (evo ja prvi put krecem sa zemljom za cvijece, jeftinjava cista, a navodno da je jako dobra. Kad vidim javim :D )
Pijesak/sljunak/sta-vec-ne kaj ide na podlogu (a opet imas i onaj Aquasoil, ali koliko mi se cini to je poprilicno skupo)
Onda sitnice kao sto su gnojiva, protocne pumpe, termometar, za biljni CO2 komplet (za ovu velicinu mislim da ce ti DIY biti preslab) u koji idu boca, oni silni ventili, difuzor. Zatim Drop Checker (trajni tester za kolicinu CO2 u vodi). Zaboraivo sam napomenuti, gnojiva ti je najbolje raditi sam, jeftinija su i po meni pouzdanija (ipak sam slazes pa znas kaj stavljas unutra haha :)

Za ove vrijednosti vode stvarno ti ne bih znao reci sta/cemu/kome to pase, bude uletio netko pametniji (znaci 99% foruma  :D )

Sto je jeftinije - biljni ili ciklidni?? Ja nisam nikad imao ciklide, samo biljni, ali po mom razmisljanju (pls neka netko iskusniji ovo provjeri) stvari stoje ovako:

BILJNI - trebas kupovati gnojiva, biljnu podlogu (osim ako neces namakati zemlju, onda nije neki trosak), trebat ce zicati/kupovati bilje, ali opet, stvarno ljudi na forumu nude sve i svasta i to za neke smijesno male svote, stvarno svima svaka cast (u centrima ti je kosarica 30kn, pa sada imas 7-8 vrsta bilja, s tim da je anubias 50-60kn kosarica, racunica je jasna). Nadalje, CO2 sistem sa bocom i ventilima iziskuje dosta love (koliko sam pratio po forumu boce od 5-10kg sa ventilima su oko 700kn, ali necu dat ruku u vatru za tocnost te informacije, ovo je samo okvirno)

S druge strane CIKLIDNI - koliko sam citao i pratio, tu je veca paznja posvecena tehnikalijama odnosno vecoj i puno boljoj cirkulaciji i filtraciji, jer ipak ovdje u principu nema bilja koje bi to odradjivalo, tj. unosilo ravnotezu u sistem vec sve mora odradjivati filter. Za same ribe cijene ne znam, ali mislim da su ipak skuplje od tzv "obicnih" ribica, tipa guppya, platia, neonki itd...

Evo, ja se nadam da sam ti barem malo pomogao s ovim, vjerojatno ce se jos netko nadovezati, ispraviti me, pa ce biti manje nepoznanica  :up:

P.S. Ako ti se svidja panj, cuvaj, kad-tad ce doci veci akvarij hehehe
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Listopad 01, 2011, 22:08:01 poslijepodne »
kostaju jednako.....nebo je granica...sve ovisi koliko mozes i koliko zelis ulagati.....

cijene riba u "obicnom" ili ciklidnom se ne razlikuju previse...jasno, imas skupljih, imas jeftinijih, ali otprilike to je to...glavna razlika je u nekim tehnikalijama, jedan treba ono sto drugi ne treba, ali kad se sve zbroji i oduzme dodje ti na isto...

Sa parametrima vode se ne zabrinjavaj....znas sto je opasno za ribe i o tome brini, o tvrdoci i ph...nemoj previse....... U ciklidni moze ici panj...i nemora...sve ovisi sto ti smatras pod ciklidima.... recimo sa skalarima, diskusima....a isto su ciklidi....ide panj. ali ide i bilje....ide sve kao i sa bilo kojom drugom ribom. S druge strane...malawi....nista bilje, nista panj, samo kamen...sto vise kamena....

Dakle....prvo bi morao odluciti sto tocno zelis od riba...onda razmisljaj o ostalome, jer, i dva ciklidna akvarija mogu biti nebo i zemlja. I u pogledu onoga sto ide unutra...i u pogledu kostanja svega..... ciklindi akvarij sa skalarima recimo.... i ciklidni akvarij sa mbunama.... nebo i zemlja po pitanju opremanja....

Za jedan ti je sav trosak filteri i grijac, malo rasvjete....a pijesak i kamen nadjes doslovce posvuda.... za drugi...filter, grijac..podloga, hranjiva i obicna....biljke...panjevi....co2...dobra rasvjeta....gnojiva...

tako da....

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 02, 2011, 15:37:24 poslijepodne »
Hvala obojici odgovor.
Mislim da če akvarij bit biljni, možda s nekim ciklidima uz koje može bilje. Možda nešto sa skalarima ili diskusima samo što su diskusi dosta komplicirani.. ili? Do sad sam imo samo anubias u akvariju pa mislim sad sredit akvarij sa puno bilja a onda kasnije proči na ciklidni ili da samo  napravim još jedan dodatni al to če kasnije.

Od opreme imam samo 50w grijač i filter, samo što je filter za taj akvarij kaj imam tak da moram i to novo.Imam i Anubias nana, Microsorum Pteropus "Narrow" , HC Cuba i nešto iz kanala , mislim da vodena kuga il tako nešto. Za ovaj akvarij kaj imam je problem i razsvjetu nabavit, akvarij je atmanov i lampe su drugih dimenzija pa nema nigdje za nabavit.

Htio bi uz skalare(ili možda diskuse) imat još neke druge vrste riba, tetre neke ako se to da ili onaj apistogramma. Za 280L piše da je sad cijena 500kn a i blizu mi je dosta tak da možda to, ili jedan 350l za isti novac, samo što je taj do sad bio koršten za terarij...

Nebi se dalo za CO2 stavit više boca pa da onda može DIY?
Boca je malo preskupa.

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #4 u: Listopad 02, 2011, 20:14:29 poslijepodne »
Po meni ti je 50W grijac puno premalo za takav akvarij. Ako zelis diskuse racunaj da tu temperatura mora biti oko 29-30 stupnjeva tako da ce ti tu trebati barem 2 grijaca od 300W... Opet, to ti je trosak... U mom Rio 125 (125 litara) je grijac od 100W, unutra ce ici skalari. Jos ako ti je soba hladna po zimi, trebat ce ti neki jaci. DIY za neki ozbiljniji biljni akvarij na tu litrazu nece biti ni priblizno dovoljan, previse ce biti odstupanja kada ti smjesa dodje pred kraj itd. Uz skalare ti fora idu neke sitne tetre, ali pazi da ih stavis zajedno, skalari imaju tendenciju kada porastu da u tetrama vide svjezi rucak  :D :D

Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 02, 2011, 20:23:23 poslijepodne »
Racunaj si za grijac otprilike wat po litri...dakle, 200l akvarij = barem 200w grijac...moze i jaci, slabiji nije preporucljivo...

Diy co2 ce ti funkcionirati u takvom akvariju, jasno sve ovisi na kakvu kombinaciju snage svjetla ces ici, i kakvo bilje mislis imati.... bolje rjesenje je prava boca, ali.....

Sa skalarima uglavnom nemas greske...bilje i diskusi su, po onome sto ja citam i razumijem (jer pripremam bas jedan akvarij za diskuse).....oni vole topliju vodu...a bilje, vecina njega, to bas ne podnosi najbolje....

Sto se riba tice.....nista malo, nista brzo i zivcano uz skalare.... ribe dna, ovisno o velicini akvarija, biraj.....botie, corydorasi, ancistrusi, pleho, razni L-ovi, az sredinu mozda kakva udovica i slicno....opet, sve ovisi o velicini akvarija, broju skalara koje ces imati....

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 02, 2011, 21:09:16 poslijepodne »
Ma znam da je 50w premalo, to samo dobio od kolege i koristim za 100l prije sam imo 2 grijača al drugog više nemogu nači  :D Vjerojatno ču skalare. Njima treba oko 100l na par ili? A šta misliš da stavim svaku bocu po dan dva razlike, tako da se ne istroše sve odjednom. Imam za mali akvarij (25l) DIY CO2 i kad se prestane proizvodit CO2 samo dodam šečer i opet idu mjehuriči, jel to ok?

To za skalara znam. Prije sam imao 2 skalara i 4 crne tetre i nisu ih dirali, onda je 1 uginula ( i jedan skalar- neznam šta je bilo, nije bilo zbog bolesti, prvo sve normalno onda sam ga ujutro pronošo mrtvog -?) i kupio sam još jednu i nju je skalar napadao. Još su mi ostale samo 2 crne tetre- jedna ova nova i jedna stara več 7-8 godina možda i više.

Znam da je bolje prava boca, al je i cijena dosta visoka. Htio bi bar 4 skalara i onda još neko jato tetri i nešto na dnu.
šta su L-ovi?  -?

« Zadnja izmjena: Listopad 02, 2011, 21:15:08 poslijepodne od draken0x »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 02, 2011, 21:21:15 poslijepodne »
Pa da...za par, cak i za 4 komada bi ti trebalo minimalno 100 litara, dugacak i visok akvarij.....jasno, bolje sto veci....bestije rastu... i rastu veliki.....treba im mjesta i kad samo stoje na mjestu...

CUj...sa skalarima....veliko, siroko bilje u kojima se oni mogu zavlaciti...ali i puno prostora za plivanje, dakle.....neces imati neku enormnu kolicinu bilja, posebice na tako "malom" akvariju.... ja imam onaj nutrafin sistem u takvom akvariju i radi bez greske...

L-ovi....ancistrus, pleho, gibiceps...i jos kojekakve vrste kojima imena ne znam...poznatije kao "catfish"....proguglaj...ima ih more...

Meni skalari ne diraju u principu nista, a s njima je u akvariju banda corydorasa, udovice, ancistrusi, pleho, botie, jedan koji uopce neznam sto je, mislio sam da je pangasius, ali izgleda da nije....jedan duh...ma ima svega, sto cu....udomljavam po redu..... i nikakvih problema....

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 02, 2011, 21:44:52 poslijepodne »
Tog skalara kaj još imam ču valjda udomiti i onda kupit mlade de ne napada druge ribe. To s biljem mi odgovara, ljepo kad ima al ne treba praviše  :D
Valjda ču uzet taj 280l s foruma ili ovaj od 350l:

Hoče to bit ok tako kako je ili treba kakva ojačanja?  strah me, da ne dobijem jezerce u sobi   :D

To je taj panj  8)

« Zadnja izmjena: Listopad 02, 2011, 22:36:57 poslijepodne od draken0x »

Offline basdžija

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #9 u: Listopad 02, 2011, 22:21:09 poslijepodne »
ovaj akvarij na slici mi ne ulijeva povjerenje - mislim da su pre tanke stjenke ( rekao bih odokativno da to nije ni 1 cm )
i nema nikakvih pojačanja to bi se moglo brzo pretvoriti u jezerce

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 02, 2011, 22:23:06 poslijepodne »
yebote...bas izgleda tanko...nikakva ojacanja....uuuuu....... :rolleyes:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #11 u: Listopad 02, 2011, 22:29:35 poslijepodne »
To gore mi se cini kao 8mm... Imao sam jedan 200L, 8mm bez pojacanja i imao je poprilican trbuh. Naravno, u jednom trenutku se strana odlijepila i 1/4 akvarijske vode je zavrsila na parketu

Offline basdžija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 02, 2011, 22:31:45 poslijepodne »
tako veliki akvarij treba kupiti od nekoga tko zna što radi  :a045k:

Offline poglavar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Bjelovarsko-bilogorska županija
    • 500 Gupija u 900 litara
« Odgovori #13 u: Listopad 03, 2011, 11:18:58 prijepodne »
ovaj akvarij na slici mi ne ulijeva povjerenje - mislim da su pre tanke stjenke ( rekao bih odokativno da to nije ni 1 cm )

Prporučujem napraviti ojačanja na dnu i na vrhu u debljini 5 cm od osmice

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #14 u: Listopad 03, 2011, 12:14:38 poslijepodne »
taj veliki je terarij a ne akvarij. nemoj računati s njim.

Offline basdžija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Listopad 03, 2011, 12:41:01 poslijepodne »
yep , definitivno traži nešta drugo  :up:

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #16 u: Listopad 03, 2011, 13:11:50 poslijepodne »
taj veliki je terarij a ne akvarij. nemoj računati s njim.
Dobro čovjek kaže,to je terarij! 6mm staklo-visina 70ak cm-to bi bio tsunami u sobi!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 03, 2011, 13:39:27 poslijepodne »
To bi se rasulo i prije nego ga napunis do pola...a kamoli cijelog....

nisam skuzio da je to ustvari terarij....

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 03, 2011, 21:01:28 poslijepodne »
Piše da je to bilo korišteno za terarij i da je voda bila unutra samo jednom da se vidi dal curi voda. Ovaj 280l bi trebao biti dobar, staklo je 8mm ima ojačanja, čovjek radi u staklarni tak da vjerujem da zna šta radi :D koliko skalara bi najmanje trebo uzet? mislim uzet još corydorase, nekve tetre i još nešto, nisam još odlučio.

Još jedno pitanje:
Koliko bi koštalo, da se napravi stalak za taj akvarij?
dimenzije su 100*40*70(d*š*v)
i ako može neko malo opisat kako to treba izgledat  :)

hvala
« Zadnja izmjena: Listopad 03, 2011, 22:10:39 poslijepodne od draken0x »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 03, 2011, 22:34:02 poslijepodne »
koliko skalara....ovisi o velicini...i sto ces s njima kasnije....

ali...sto vise to bolje...baem za pocetak...kasnije ako ti se formiraju parovi...sve ovisi kako ce se ponasati, ja nebih isao ispod 6 ili cak 8 malih....

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #20 u: Listopad 03, 2011, 23:31:42 poslijepodne »
i ako može neko malo opisat kako to treba izgledat  :)

hvala
za bocu CO2 od 5 kg ako ćeš imat ispod stalka treba ti cca 73cm. ja imam 71 od poda do gornje ploće i fali mi za par mm tako da mi boca mora stajati ukoso što nije neka sreća.
Dajem ti sliku svoga, nije da se hvalim, najbolji ali valjda i najskuplji. Ovaj moj je 150x55x70 s tim da je cijeli uložen u okvir od L profila za ravnomjeran pritisak na pod, a ispod svake okomice je navarena matica u koji ide vijak (nožica) od 10mm za nivelaciju. Tebi ne trebaju 3 pregrade, dovoljne su ti 2, moj je od 5x5 profila, tebi je valjda dovoljano 4x4. Bitno je da uvućeš prednje bočne okomice kako bi mogao zašarafiti pante za vrata direktno u iveral - pogledaj na slikama, shvatit ćeš.

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 11, 2011, 21:54:49 poslijepodne »
Bocu ne mislim stavljat- barem zasad jer mi je skupo, a još ni nisam odlučio dal ču imat biljni ili sa nekim ciklidima sa malo ili bez bilja...   Zar baš mora bite željezni okvir ili se može složit samo od drva?

Offline marijan1712

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #22 u: Listopad 13, 2011, 10:08:49 prijepodne »

Prporučujem napraviti ojačanja na dnu i na vrhu u debljini 5 cm od osmice
na mom akvariju su ojačanja uzdužna gore od 5 cm i dolje 10 cm(staklo debljine 8mm)...i još mogu stavit poprečna pojačanja....ja prodajem akvarij 100*70*40cm.... :)

Offline njivice

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: RIJEKA
« Odgovori #23 u: Listopad 13, 2011, 17:45:57 poslijepodne »
i ako može neko malo opisat kako to treba izgledat  :)

hvala
za bocu CO2 od 5 kg ako ćeš imat ispod stalka treba ti cca 73cm. ja imam 71 od poda do gornje ploće i fali mi za par mm tako da mi boca mora stajati ukoso što nije neka sreća.
Dajem ti sliku svoga, nije da se hvalim, najbolji ali valjda i najskuplji. Ovaj moj je 150x55x70 s tim da je cijeli uložen u okvir od L profila za ravnomjeran pritisak na pod, a ispod svake okomice je navarena matica u koji ide vijak (nožica) od 10mm za nivelaciju. Tebi ne trebaju 3 pregrade, dovoljne su ti 2, moj je od 5x5 profila, tebi je valjda dovoljano 4x4. Bitno je da uvućeš prednje bočne okomice kako bi mogao zašarafiti pante za vrata direktno u iveral - pogledaj na slikama, shvatit ćeš.

..kod koga si radio akvarij ?

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Studeni 01, 2011, 22:53:24 poslijepodne »
Nažalost ipak neču kupovat novi akvarij, nema dovoljno mjesta u stanu a i skupo je dosta, pa ču probat ovaj 100- litraš urediti što bolje. Do sad je to stvarno loše izgledalo, podloga za bilje, plavi šljunak i sve to pomiješano, bez slojeva, mali panj, malo kamenja.... i 2 anubiasa posađena u podlogu...  :dead:
Od ribica imam još skalara, 2 ancistrusa i 2 udovice, jedna ostala od ovih starih preko 7 godina i jedna nova. Akvarij sam preselio, izvadio podlogu da ne vozim i to, i sad akvarij čeka uređenje.

Tata ima na poslu neki veči akvarij u kojem je samo par čistača, tak da ču ribe odnjet tamo i kupit još par udovica i skalara, a doma srediti sve ispočetka.
Za podlogu neznam, dal da stavim zemlju ili kupim hranljivu podlogu. Akvarij je mali tak da to nebi trebalo previše koštat, samo neznam kolko brzo se istroši kupljena podloga. Preko hranljive podloge mislim stavit neki smeđi šljunak male granulacijei ovaj put doosta bilja.  :-[

Imam atmanov akvarij i problem je nabavit lampe jer nisu standardnih dimenzija, nikih pola cm razlike, baš da nejde  X-(
A i proizvode samo lampe sa plavkastim i crvenkastim svijetlom. Mislio sam napravit na poklopcu rupe sa strane i tamo stavit grla, pa da budu malo veče lampe. Trenutno imam 2 crvene po 20 w..

prijedlozi dobrodošli  ;)
« Zadnja izmjena: Studeni 02, 2011, 20:26:23 poslijepodne od draken0x »