Evo posto ti nitko nije odgovorio pa da probam barem malo pomoci oko tvoje dileme...
Gledao sam upravo malo po oglasniku, akvarij od 280L se nudi za 800kn (iako cijena nije fiksna)... Ako zelis novi po vlastitim dimenzijama uvijek imas u oglasivackom podforumu razne ducane (posebice pogledaj Aqua Terra koja se vec jako dugo bavi izradom akvarija po custom dimenzijama). Mislim da tamo cak i pisu cijene, ali ako ne pisu, posalji mail i brzo ce ti odgovoriti.
Sto ti treba za akvarij?? Ajde ja cu se probati sjetiti cim vise stvari pa ce me netko nadopuniti/ispraviti

:
Filter (na forumu se cuda nude, imas cijeli spektar, tema da ih lopatom mozes bacati i naravno, onaj po meni najbitniji dio, iskustva sa istim)
Grijac
Rasvjeta
Ako ides na biljni onda svakako hranjiva podloga (evo ja prvi put krecem sa zemljom za cvijece, jeftinjava cista, a navodno da je jako dobra. Kad vidim javim

)
Pijesak/sljunak/sta-vec-ne kaj ide na podlogu (a opet imas i onaj Aquasoil, ali koliko mi se cini to je poprilicno skupo)
Onda sitnice kao sto su gnojiva, protocne pumpe, termometar, za biljni CO2 komplet (za ovu velicinu mislim da ce ti DIY biti preslab) u koji idu boca, oni silni ventili, difuzor. Zatim Drop Checker (trajni tester za kolicinu CO2 u vodi). Zaboraivo sam napomenuti, gnojiva ti je najbolje raditi sam, jeftinija su i po meni pouzdanija (ipak sam slazes pa znas kaj stavljas unutra haha

Za ove vrijednosti vode stvarno ti ne bih znao reci sta/cemu/kome to pase, bude uletio netko pametniji (znaci 99% foruma

)
Sto je jeftinije - biljni ili ciklidni?? Ja nisam nikad imao ciklide, samo biljni, ali po mom razmisljanju (pls neka netko iskusniji ovo provjeri) stvari stoje ovako:
BILJNI - trebas kupovati gnojiva, biljnu podlogu (osim ako neces namakati zemlju, onda nije neki trosak), trebat ce zicati/kupovati bilje, ali opet, stvarno ljudi na forumu nude sve i svasta i to za neke smijesno male svote, stvarno svima svaka cast (u centrima ti je kosarica 30kn, pa sada imas 7-8 vrsta bilja, s tim da je anubias 50-60kn kosarica, racunica je jasna). Nadalje, CO2 sistem sa bocom i ventilima iziskuje dosta love (koliko sam pratio po forumu boce od 5-10kg sa ventilima su oko 700kn, ali necu dat ruku u vatru za tocnost te informacije, ovo je samo okvirno)
S druge strane CIKLIDNI - koliko sam citao i pratio, tu je veca paznja posvecena tehnikalijama odnosno vecoj i puno boljoj cirkulaciji i filtraciji, jer ipak ovdje u principu nema bilja koje bi to odradjivalo, tj. unosilo ravnotezu u sistem vec sve mora odradjivati filter. Za same ribe cijene ne znam, ali mislim da su ipak skuplje od tzv "obicnih" ribica, tipa guppya, platia, neonki itd...
Evo, ja se nadam da sam ti barem malo pomogao s ovim, vjerojatno ce se jos netko nadovezati, ispraviti me, pa ce biti manje nepoznanica

P.S. Ako ti se svidja panj, cuvaj, kad-tad ce doci veci akvarij hehehe