Srpanj 20, 2025, 23:50:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Puževi za ručak  (Posjeta: 1546 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Puževi za ručak
« u: Listopad 02, 2005, 18:25:00 poslijepodne »

Priliko evolucije ciklidi su se navikli na sve vidoveishrane koja im je bila na raspolaganje i tako imamo:

• algojede

• biljojede

• ribojede

• ciklide koji jedu jajašca

• svaštojede

• i......pužojede.
  • [/list]

Ti su se tokom evolucije prilagodili toj vrsti ishrane,pa su se im ojačali zubiči,obrazna muskulatura i ždrelna kost,kako bih im to sve pomoglo u smrvljenju ili razbijanu puževe kučice.Naravno tih ciklida ima u sva troje jezera velikog jarka ali mi čemo za sad pogledati najzanimljiveg moluskovora iz jezera Malawi,koji je i čest gost u Malawi akvarijih.

Reč če biti o vrsti Chilotilapia rhoadesii,opisana sa strane ihtiologa Boulengera 1908.Ciklid se nailazi po celome jezeru Malawi,pogotovo u blatnjavom pličaku,gdje vrvi od puževa.Nju su našli u dubini 5,pa čak do dubine 100 metara.

Ti se ciklidi ubrajaju medju veče u jezeru jer mužjak dostiže dužinu od 30 cm,ženka pa 25 cm.U prirodi se uvek nadju u velikim grupama od 100 pa čak i više,a zanimljivost te vrste jeste i u tome,da je obojen samo vodeći ili dominantni mužjak.Takav mužjak obično je plave boje,dok su ostali mužjaci i ženke obično zlatno smedje boje.

Taj ciklid ne gradi gnijezda,što je opet neka posebica,mada su po pisanju Ribbinika pronšali gnijezda iz praznih puževih kuča.

No taj ciklid voli puževe,posebice vrste Lanistess nyassanus kojim sadržaj doslovice izsisa,a vrstu Melanoides tuberculata male pojede cele,a veče prosto samrvlje i pojede jih,naravno sve se to može vidjeti i u akvariju.

A Ribbnik opet je napisao,da su našli u stomaku toga ciklida u nacional parku i alge-Diatomeje.

Očemo li mi toga imati u akvariju,potrebno je imati najmanje 500 l akvarij i grupu od 12 komada.

Zanimljiv ciklid,a eto ga ili nju pred sam ručak:

Voli biti u društvu sa nekim mirnim ciklidima,kako iz grupe M'buna,ko i NeM'buna.

A ishrana,ako nemamo puža,može i cyclops,myssis i Krill.

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Puževi za ručak
« Odgovori #1 u: Listopad 02, 2005, 19:52:00 poslijepodne »
Vrlo lijep, detaljan i sažet članak (poučan naravno).
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
Puževi za ručak
« Odgovori #2 u: Listopad 02, 2005, 20:19:00 poslijepodne »
Bojko je mala encikolopedija ciklidistike , uvijek volim pročitati njegove članke .
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Puževi za ručak
« Odgovori #3 u: Listopad 02, 2005, 21:46:00 poslijepodne »

A ovaj ciklid,dolazi iz jezera Tanganyika,jeste zanimljiv u smislu ishrane.Naime i taj jede puževe,mada mu ti puževi nisu baš najglavnije jelo,jer pored njih znade pojesti ibeskičmenjace,a specijalitet su mu jaja od kili ribice,koja se nilazi u jezeru Tanganyika.Da pravo ste pročitali,da u jezeru tanganyika ima i kiliča koji se zove :Lamprichthys tanganicanus.

Ali vratimo se mi puževima,no prije koje reči,večina vrsta iz genusa Neolamprologus voli puževe,mada su to puževi mladi,jer stari puževi su preveliki.

Ma taj ciklid nalazi se u pličaku,negdje oko dubine 10 metara.Taj se ciklid,svojevrstno specilizirao,na ishranu sa puževima,tako,da ima velike zube,nalik psečima,i naravno dva su mu zuba veča /ko kod pasa očnajci(valjda sam pravo napisao)/ i služe tom ciklidu dauvati malog puža i prosto usisa ono što ima u školjci.

A ciklid,skoro sam zaboravio:Neoplamprologu mondabu /Boulenger 1906/

Vidi toga lepotana u prirodi:

Jako lep i zanimljiv ciklid

Offline cico047

• Punopravni član
Puževi za ručak
« Odgovori #4 u: Listopad 03, 2005, 08:12:00 prijepodne »
hej bojko... pa nemoj biti tako površan..!?
nisi napisao kolko naraste ovaj ljepotan...
Jarun/ZG
Tanganyika

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
Puževi za ručak
« Odgovori #5 u: Listopad 03, 2005, 08:50:00 prijepodne »

Svidjaju mi se tvoji izvjestaji o ciklidima, damo tako nastavi
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Puževi za ručak
« Odgovori #6 u: Listopad 03, 2005, 08:51:00 prijepodne »
Iamš pravo,e dužina mu je otprilike ok 13-15 cm.,a vidi se da sam več bio malko pospan,pa jeste pravilno ime genusa Neolamprologus,a opisan je bio kao Lamprologus.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Puževi za ručak
« Odgovori #7 u: Listopad 03, 2005, 19:36:00 poslijepodne »

A da su puževi dio ishrane i sledečim vrstama Neolamprologus:

• sexfasciatus

• tetrachantus

• tretochepalus
  • [/list]

a kad se pogleda,to su več ciklidi,koji su nam jako poznati,štoviše neki ih imaju i u svojim akvarijima.

Za te ciklide bilo bi jako dobro naseliti ili ubaciti par komada melanija,kako bi i ti ciklidi ,kad bi Melanije imale male,zadostile svojim prirodnim nagonom.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Puževi za ručak
« Odgovori #8 u: Listopad 03, 2005, 21:13:00 poslijepodne »
i ne samo da u Tangi ima kilića nego su i opako lijepe ribe..

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Puževi za ručak
« Odgovori #9 u: Listopad 03, 2005, 21:42:00 poslijepodne »
Ajde kad smo več kod kiliča,evo jedne zanimljive štorije.Stuart Grant,sadašnji veliki eksporter Malawi ciklida,bio je u sadašnji državi mlawi oficir RAF-a i u jednoj bari pored svoga hotela u Selimi bili su i kiliči i on je tako počeo svoju karieru,da je slao jajašca kiliča u Englesku...samo za uvid,kako su kiliči bili početak nekog velikog biznisa.