Svibanj 06, 2025, 16:22:18 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: škorpion u bjelovaru  (Posjeta: 1062 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline kejc

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
škorpion u bjelovaru
« u: Rujan 21, 2011, 23:54:13 poslijepodne »
Prekjučer sam našao u hali na poslu škorpiona na podu kako lagano šeče...

Ljudi kako je to moguče u sred kontinentalne Hr? Meni jedino objašnjenje da je došao sa materijalom nekim...

evo i slike
i da nije ovo njemu dodijeljeno ime to su nadimci od kolege, njegova kutijička  :D

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Odg: škorpion u bjelovaru
« Odgovori #1 u: Rujan 22, 2011, 00:06:46 prijepodne »
kako je velika ta zver? izgleda ko gravidna ženka...  :)

Offline kejc

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 22, 2011, 00:12:41 prijepodne »
Tijelo joj je 2cm bez repa i kliješta

Misliš skotna il?

El nije čudno što sam je ovdje našao?

Znaš li možda vrsta koja je?

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 22, 2011, 00:51:20 prijepodne »
neka od Euscorpiusa, vjerojatno italicus...

Euscorpiusa ima i u središnjoj Hrvatskoj..

Offline kejc

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 23, 2011, 00:52:16 prijepodne »
Ma ne ide mi u glavu da može ovdje biti škorpiona, nikad u ovih nepunih 26 god  :) nisam čuo a kamoli vidio da ih ima... Nitko od roditelja poznanika, ljudi iz firme... ljudi koji su stariji, cijeli život ovdje

Mora da su onda jako rijetki... Kako zimu prežive uopće? Koji je njihov prirodni okoliš? Jer koliko sam našao o njima jako mali opis i to da im pogoduju topli predjeli.

Ako je tko proučio ili ima više iskustva neka nešto napiše, zainteresiralo me pošto nitko ovdje nikad vidio... ili su takvi majstori da se kreću kad nitko ne vidi  :) i izbjegavaju kuće, koje bi im bile najpogodniji zaklon i utočište (jer da dolaze stalno bi ih susretali, zar ne?)

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 23, 2011, 10:05:50 prijepodne »
osobno sam škorpione i pseudoškorpione vidio samo na jednoj lokaciji kod Zagreba..i to slučajno prekapajući po nekom kamenju i panjevima...

zimu preživljavaju u rupama u zemlji i kamenju...  sad..dal ovdje žive milionima godina ili su došli iz toplijih krajeva slučanjim transportom.. neznam...

ali ako ih ima u Velikoj Britaniji..onda ih ima i kod nas ... dosta vrsta Euscorpiusa može živjeti i u "planinskim" predjelima...

možeš proučiti i ovu stranicu...
http://www.ntnu.no/ub/scorpion-files/euscorpiidae.php

http://www.ntnu.no/ub/scorpion-files/gallery.php  ovdje čak ima i jedna moja fotka vrste Euscorpius gamma.. koju sam našao kod Zagreba...

Offline kejc

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 24, 2011, 00:32:35 prijepodne »
Zanimljivo

Ja sam ostao ful iznenađen kada sam ga skužio kako kraj mene tapka, gledam i čudim se otkud sad on he, he

Hvala Matija na linkovima, malo sam već proučio
pozz

Offline frga

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Rujan 24, 2011, 05:49:38 prijepodne »
osobno sam škorpione i pseudoškorpione vidio samo na jednoj lokaciji kod Zagreba..i to slučajno prekapajući po nekom kamenju i panjevima...

Dok sam bio još mali klinac prilikom jednog posjeta hitnoj u Donjoj Stubici  (zbog šivanja noge), pored mene se je našao čovjek (sad više ne znam jel bio drvosječa ili šumar) ali sjećam se da je ima razrezanu ruku jer ga je škorpion piknuo. Oni su išli sa Sljemena doma i na putu je bio neki kamen koji je on odlučio maknuti, a ispod njega se nalazio škorpion i kak je gurnuo ruku ispod kamena tak ga je ovaj čopio. A on se odmah uspaničio i sa sjekirom razrezao mjesto uboda tak da čim više otrova iscuri. Sad mi je ta priča smiješna kad znam da je njihov otrov usporediv s ubodom ose ili pčele, no onda mi je to bila zastrašujuća priča.

A sad koliko god se ja često kretao po Sljemenu i okolnim obroncima, do sada još nisam uspi vidjeti niti jednog škorpiona, na moru sam znao vidjeti isto one sitne pseudoškorpione i sveprisutnog Euscorpiusa, ali tu kod nas nisam na žalost niti jednog sreo, no to ne znači da ih nema jer ja nisam tako nadobudan da idem random kopati po kamenju ko Matija. :D
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline kejc

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 24, 2011, 09:08:52 prijepodne »
E to je priča za poludit... Jadan čovjek nanio si više štete nego što je bila. Al baš je u tome problem što ih nema tj. rijetki su pa ljudi ni ne znaju. Ja isto nisam imao pojma koliko su bezopasni do ove teme, ko zna da me je piknuo kad sam naišao na njega, šta bi ja od šoka- straha napravio  :D aaaaaa ugrizo me škorpion, koja bi to panika bila. Pošto na TV-u ak je o kojem riječ, to su onda oni najekstremniji i najotrovniji, i tako kroz godine čovjek ima to u glavi kao činjenicu i odmah je slika u glavi da su otrovni i jako opasni, a za druge ni ne znaš.