Evo vidio sam da je covjek pitao za automatski sistem ciscenja, pa sam skoro cijeli post napisao kao odgovor njemu, ali onda sam ipak nacrtao shemu i stavio ovde, da se ne pogubi ako nekome bude trebalo ovako nesto.
Sto da kazem da od zadnje verzije ovog cleanera, a to ima sigurno 6 mjeseci ako ne i vise, nisam takao skimmer (ima se ovaj automatski neck cleaner, i odušak za skimmat u odvojeni kanistar).
E sad, ova prva verzija s starim motorom od hranilice mi se nije svidjao jer je relativno bio glasan (iako sam stavljao spuzvu unutra i sl.), onda sam isao s jednim motorom s reduktorom s ebaya (link:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200664344714 ) imate razno razne okretaje, ja sam bio uzeo 2 od 60 i 2 od 120rpm (trebalo mi je za nesto drugo, nevezano za akvaristiku).
I onda sam napravio upgrade i izbacio onu kutiju od stare hranilice i motora u njemu i stavio ovaj motor.
Evo samo da vidite kako izgleda motor (uzete slike iz DIY miksera za soli):

Znaci samo donja osovina se vrti (tanja), a ona gore malo deblja stoji na mjestu. Tako da sam izbacio ležaj i stavio direktno. Evo primjer kako, iako je ovo kazem od mixera, samo plasticni poklopac zamjenite s poklopcem skimmera i to je to identicno.

E sad, ovo je radilo jedno 2 mjeseca kad je motor se poceo muciti i usporavati. U cemu je problem? Ipak je pjena sto dođe do vrha nekako uspjela proći onaj interni ležaj u motoru i pocelo ruzinu vatat i usporavati motor, ali to je sve bilo pitanje vremena kada ce se zaustaviti i motor izgoriti.
Tako da moj zadnji upgrade je bio prije minimalno 6 mjeseci i dan danas radi savrseno, otvorio sam unutra i pogledao sta i kako je, sve je suho ko barut.
Evo sada trazim slike, i nemogu ih naci, nemogu vjerovati da to nisam dokumentirao. Jos cu ih pokusati naci i staviti ovde, ali evo shematski kako izgleda taj zadnji upgrade:

Znaci ovako ideja je bila da
1) odignem motor od dna tako ako nesto mora prođe, da ne dođe direkt u kontakt s motorom = ruzina
2) produziti osovinu (od plexija) tako da sav kontakt s eventualnim morem bude nonmetal
Znaci motor sam odigao na 3 nosaca motora od plexija sto sam napravio i uhvatio s plastikom i silikonom. Ovo MORA dobro drzati jer on drzi da moment motora ne vrti motor unutar kutije. Ovaj motor s EBAYa stvarno ima super prenos i velik moment, sto sam bas i trazio jer sam htjeo da mogu brisac i malo jace stisnuti uz vrat, a da mi motor ne stane).
Na osovinu motora sam uhvatio produzetak osovine od plexija. Okrugli.
E sad kako napraviti "vodeno nepropusni ležaj" ? Isao sam na jednostavno rijesenje jer vec mi je motor odignut od dna jedno 2 cm, tako da nema sanse da voda bas dođe do motora, tako da sam okinuo 2 komada bujela (neznam kako da kazem drugacije, ona tanka guma, kao unutrasnja guma od starih guma od auta) jedno 5-6cm radijusa. Na sredini napravio malu rupu i kroz to provukao onu plexi osovinu. Ostatak okolo sam zasilikonirao za kapu skimmera. Interesantno da sada kada sam upalio motor nije mogao vrtit koliko je stisla guma osovinu. Onda sam jedno 10-15 kapi ulja ulio unutra, motor je odmah provrtio, ulje nista nije izlazilo vani (potrebno je bilo par pokusaja dok nisam skuzio idealnu rupu za osovinu). Nakon toga isto to i s dojnje strane i sve zasilikonirati. Sada imam s gornje i donje strane zasticeno da mi cisto pjena nece moci jednostavno uci unutra. A kazem iako je jako tesko da ce ista uci unutra, da i uđe motor je izdignut od poda, tako da moze eventualno vlaga smetati. Radi toga sam dodao jedan silikagel na vrh kape pa eto ako nesto vlage i uđe da to popije.
I to je to, malo je vise zajebancije oko nosaca motora i onih bujela za "ležaj" ali kazem, 6 mjeseci vec radi bez pardona, nedavno sam otvorio da vidim ima li kakvih naznaka na motoru ruzine i jel silikagel ista mekši tj. jel upijao ista vlage, kazem unutra je sve suho ko barut.
Definitivno ovo preporucam jer kazem, zaboravio sam sto to znaci cistiti vrat skimmera svako par dana