Srpanj 19, 2025, 23:18:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pitanjca, pitanjca 3-4 "do milijun"  (Posjeta: 1750 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mtomasic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Pitanjca, pitanjca 3-4 "do milijun"
« u: Rujan 30, 2005, 14:17:00 poslijepodne »

Unaprijed oprostite, možda ja ne razumijem, zato pitam?!?!

Ako su denitrifikacijske nitrobakterije bakterije tla i vodenog taloga (ovo nije podatak?!?!), ako prokuham kamen, drvo, moram li prokuhati i zemlju u koju sadim vodeno bilje?!?!

Ako za osnivanje lijepe kolonije nitrosomonasa treba 10 dana a nitrobaktera još 21 dan (ukupno 31, ovo nije podatak?!?!), moram li mijenjati vodu svakih15 dana?!?!

Ako promjena više 1/4-1/3 elemenata filtera slabi, remeti djelovanje korisnih bakterija (ovo nije podatak?!?!) moram li mijenjati 1/10, 1/4, 1/2 vode ili sve?!?! i u kojim intervalima, svakih 2 tj, 1 mj, kvartalno, 1/2 g, godišnje?!?!

Ako imam "zelenu vodu", koji je naćin razlikovanja kada imam Cyanophytu Cianobakteriju, a kada imam Chlamydomonas zelenu algu?!?! (ovo nije podatak?!?!)

Ne zamjerite, pozdravljeni, ugodan vam vikend.
mtomasic

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #1 u: Rujan 30, 2005, 15:44:00 poslijepodne »
nis ne kuzim, sta je a sta nije podatak... valjda ce to netko bolje skuziti...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline AquaMike

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 30, 2005, 16:55:00 poslijepodne »

Bakterije (nitrosomonasi i nitrobakteri) obicno osnivaju kolonije na pogodnim povrsinama, kao sto su sljunak, filterski medij, ... i u vodenom stubu ih nema toliko puno. Ima, ali ne toliko da bi zamena vode bitnije uticala na njihov razvoj. Dalje, zamena vode je potrebna kako ne bi doslo do nezeljenog porasta po faunu otrovnih sastojaka (obicno amonijak i nitriti) za vreme cikliranja. Najlakse je pratiti stanje (ciklus) ako redovno testiras vodu. Ukoliko nemas testove (amonijak i nitriti), ne znam kako u Hrvatskoj, ali ovde mozes odneti uzorak vode u lokalni pet shop koji ce ti uraditi test, obicno besplatno, ili za neku simbolicnu nadoknadu.

"Zelena voda" se razlikuje od cijanobakterije, bas tako kao sto ime kaze. Citava voda pozeleni, kao zeleni oblak, dokcijanobakterija se hvata za sljunak, ilidruge povrsine. O njima, kao i nacinima za njihovu eliminaciju je dosta pisano ...

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
« Odgovori #3 u: Listopad 01, 2005, 19:15:00 poslijepodne »
cyanophyta ili cijanobakterije su modrozelene alge koje inace zive u razlicitim oblicima vodenih tijela (one iz mora proizvode 90% kisika na zemlji, dakle j**** Amazonu, sto se toga tice),i zive u vodenom stupcu i tako okolo, gusta zelena voda to su one krive, a ono sto naraste po staklu, sljunku, filteru, i drugim stvarima u akvariju su jednostanicne zelene alge, a kasnije ih zamjene nitaste zelene alge ....
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Listopad 01, 2005, 20:19:00 poslijepodne »

ja sam bila prosle godine otisla za ZZJZ, odjel vode i pitala koliko bi mi kostala cijelokupna analiza vode, a zena je rekla 500 kn. ( a mislim da je odredivanje tvdoce i i Ph bilo oko 100 i nesto.., nisam sigurna , nemojte me drzati za rijec..)

Rainbow sa drugog sajta( isto iz Kanade )je koristio kitty liter kao glineneu podlogu za akv..i akv je stvarno strava izgledao.., a cak ni to nisam mogla naci kod nas...
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline AquaMike

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 02, 2005, 07:09:00 prijepodne »

Citat: bubica78

ja sam bila prosle godine otisla za ZZJZ, odjel vode i pitala koliko bi mi kostala cijelokupna analiza vode, a zena je rekla 500 kn. ( a mislim da je odredivanje tvdoce i i Ph bilo oko 100 i nesto.., nisam sigurna , nemojte me drzati za rijec..)

Rainbow sa drugog sajta( isto iz Kanade )je koristio kitty liter kao glineneu podlogu za akv..i akv je stvarno strava izgledao.., a cak ni to nisam mogla naci kod nas...

Neznam sta je to ZZJZ (sigurno neki zavod,sa ovoliko "z"), ali ne treba ti celokupna analiza vode na profesionalnom nivou. Probaj u nekom od pet shopova. Ako nista drugo, bar se raspitaj ... Ja odavde tesko da to mogu...

Kitty Litter, nije glina nego podloga koja se stavlja mackama i psima da piske i kake u nju.Vrlo "sarenog" sastava i kvaliteta. Neko je pronasao da moze da sluzi i u akvaristicke svrhe. Ja sam licno tu vrlo rezervisan, sto bih i tebi savetovao cak i ako uspes da je nadjes.

Citat: amauro13
... i zive u vodenom stupcu i tako okolo, gusta zelena voda to su one krive, a ono sto naraste po staklu, sljunku, filteru, i drugim stvarima u akvariju su jednostanicne zelene alge, a kasnije ih zamjene nitaste zelene alge ....

Hmmm, ... nije bas tako pojednostavljeno ... Vidi link, zaista je korisno procitati, ako se sluzis engleskim.

http://www.aquaticscape.com/articles/algae.htm