Ukratko..... to je severnoamericka vrsta. Zenke su mnogo vece i masivnije od muzjake i narastu oko 80 cm, ali ima dosta primeraka koji dostizu i do 1 m. Muzjaci kad ih uporedis su kao gliste u odnosu na zenke, jer su polno zreli sa samo 70g, dok minimalna tezina zenke za parenje je 200-250g. Nisu vrsta koja zivi na velikim visinama, vec nalaze se i na malim i na vecim nadmorskim visinama. Glava im je siroka, imaju "obraze" jer imaju otrovne zlezde, a otrov nije smrtonosan za ljude. Imaju dva zuba, koji su malo dublje postavljeni, preko kojih ubrizgavaju otrov. Nisu uopste agresivni, osim kad se hrane, tako da ujedi u normalnim okolnostima prakticno i da ne postoje. Najgori primeri ujeda su veci otok kao sto je ovde predstavljen: http://www.herpnet.net/bite/ , ali to se dogadja jako retko ili ako se zeli namerno. Po mom iskustvu, mogu da zakljucim da su jako inteligentne i stalozene zmije, nemaju nagle pokrete osim kad se hrane, a i to je jako retko. Imaju veliki apetit, posebno zenke. Nisu konstriktori i ne dave plen. Oblik tela, krljusti, paterne i boja, celokupni vanjski izgled potseca na prave otrovnice, boja i sare potsecaju na neke zvecarke. Cesto moze da se cuje kako suste i spljoste vrat kao kobre, da bi zaplasili potencijalnog predatora. Ne traze veliku vlaznost i lepo se presvlace, bez nikakvih problema, jer zive u suvijim predelima gde ima niska vegetacija. Dosta su aktivni, nisu nikako dosadne zmije. Ovako na slikama deluju obicno, ali uzivo su sasvim razliciti, kad se drze u rukama, hrane, sasvim se razlikuju od smukove. Ja se snjima druzim vec duze vreme i mogu reci da sam prezadovoljan od tog druzenja. Imaju izrazen polni dimorfizam., tako da se lako raspoznaju muzjaci od zenke, cak i kad su bebe i iste velicine. Hiberniraju, a broj jaja varira jako, od nekoliko, pa sve do vise od 20 u leglu. Zivotni vek u teraristickim uslovima im je oko 18-20 godina. Ima odgajivaca koji se samo njima bave, a njihovi morfovi imaju vasionske cene, pa mozda to je i razlog sto nisu tako rasprostranjeni......To je ukratko opis i moje iskustvo!