Ma u principu, nije bas da ja tocno znam sto se desi, ali hajde, otprilike ovako....
vruca voda - pore drveta se naglo sire, hladna voda, pore drveta se naglo skupljaju i zadrzavaju u sebi vodu..... odnosno, kako sam ja to shvatio, drvo u sebe upije znatno vise vode ovim sistemom, nego sto bi upio da stoji samo u hladnoj vodi. Modza je to pogresno tumacenje, mozda je cijela prica uzaludna i besmislena, ali......meni sve tone ovim sistemom....
dakle, kuhanje neko vrijeme, iz vrele u hladnu vodu, pa ostavis dok se dobro ne napije i ohladi. ponovo kuhanje, opet namakanje u hladnoj vodi. 3-4 puta i tone kao kamen.... s time, pazi, ovo ne izvodis u jednom satu, par sati....pricam o 2 ili 3 dana u kojima ponavljas ovaj postupak.....dakle recimo ujutro kuhanje sat vremena, onda do popodne namakanje u hladnoj vodi. popodne kuhanje - do ujutro u hladnoj vodi..... kuzis....
varijanta poljevanjem nije toliko ucinkovita, ali moze pomoci......
Meni ovo pali na lozi, tresnji, i panjevima iz shopova (mopani i mangro)....jedino sto nije potonulo je nekakav panj, neznam koje je drvo, ako bih morao nagadjati rekao bih - sljiva? Kuhan je danima, namakan tjednima, evo vec je nekih 6 mjeseci u akvariju pritisnut kamenom, i jos uvijek na najmanje pomicanje kamena pliva prema gore.......