Vidi..... moji prvi, i trenutno jedini malawci, njih 9 komada, male bebice jos, su spletom nesretnih okolnosti ostale bez svog akvarija, kad je vec sve bilo dogovoreno s covjekom oko preuzimanja. I sto sad....nemogu muvati covjeka, trebam ici po ribe.....a nemam u sto ih staviti.
I fino jedna plasticna posuda, nekih 50-60 litara, tako nekako, zacikliran filter, voda, kemija protiv klora, i ribe unutra.... i nista im nije bilo, tjedan i pol su bili u tome, evo ih sada u akvariju, jedu, rastu, bez ikakvih problema. Dakle, iz ovog i slicnih mojih egzibicja, nije sve tako crno, jasno, rizik uvijek postoji. S obzirom da ribe jos nemas, filtracija ti nije bogznasta, nemoj zuriti s ribama, rjesavaj jedno po jedno.....ne kazem da ces imati problema i sa ovim filterom, sve i da sad stavis ribe, ali, strpi se malo..... kako sam vec napisao, ja si vrijeme cekanja skracujem maksimalno s time sto uvijek imam spreman zaciklirani filter. Mozda on u tom trenutku i nije odgovarajuce "zapremine" s obzirom na litrazu akvarija, ali nekako si mislim, bolje jedan full zaciklirani i slabijeg protoka, nego novi iz celofana sa ultra-turbo protokom i 300 kila filter materijala....
Svjetlo ti stvarno ne treba tijekom cikliranja. Osim ako si ne zelis svakodnevno dizati tlak i gledati stanje u akvariju, koje, ako cikliras prirodnim putem, najcesce nece biti ono sto bi zeljela vidjeti, prema tome.....
Sto se riba tice, barem su meni rekli tako, sve mbune mogu sa svim mbunama. Jasno, ne shvati ovo doslovce, velicina akvarija, velicina ribe, temperament i slicno, sve su to faktori koje moras uobziriti, ali nacelno, nebi smjela imati nikakvih problema. S obzirom da ribe nabavljas relativno male, odnosno kod vecine ih nece biti moguce odrediti spol, ako se ispostavi da si dobila neku kombinaciju poput 4 muzjaka i 1 zenke, vjerovatno ces morati mjenjati ribe, jer za vecinu njih, baem kako sam ja to shvatio, je preporucljivo drzati na jednog muzijaka barem 2 ili 3 zenke... takodjer, neke vrste s nekim vrstama nebi bilo dobro drzati, ne zato sto nisu kompatibilne, vec su i previse kompatibilne, pa onda moze doci do krizanja, a rezultat cu cudni mixevi podmlatka. Jasno, ukoliko ne mislis to dalje prodavati ili nesto, onda ti je svejedno, ali eto...cisto da znas...
Ja sam se odlucio na sljedecu ekipu:
Mbambe, ornatusi, kingsizei, l.caruleusi, flavusi, mainangi, i mozda, mozda hongiji.... eventualno jednog dana i koji demason, ali kad presele u veci akvarij.... vjerovatno nije bogomdana i idealna kombinacija, ali eto....