Mislim da si fulala poantu..... sorry, ali takav mi je prvi dojam kad sam procitao ovaj post....
nije stvar u mutnoj vodi. mutna voda ribi ama bas nista ne smeta, ribe i zive u mutnoj vodi, osim ako nekako jezero nema kristalno cistu vodu na dnu, sto ipak mislim da je.....nemoguce, recimo?
Ono sto ribi smeta je kolicina otrova i smeca, dakle losa kemija vode, sa puno opasniih spojeva koji su stetni.... a nastaju kao posljedica truljenja nepojedene hrane, izmeta od riba i slicno....
Dakle, po nekakvoj fleksibilnijoj definiciji, voda moze biti kristalno cista i bistra, a opet prepuna lose kemije koja ce svaku ribu sahraniti jako brzo.... ok, malo karirikarm, ali....
Tako da, sa 900l na sat nisi nista dobila, ukoliko, naglasavam, ukoliko to nije popraceno odgovarajucom kolicinom filter materijala. djabe ako tih 900, 12000, ili 349098 litara vode u satu prolazi kroz komadic spuzvice.... i djaba ti svog ciscenja na svijetu, nista neces postici bez primjerene i kvalitetne filtracije. Jer, da je dovoljno samo mjenjati redovito dio vode, i usisavati dno....zasto bi onda bacali novce na kojekakve (skupe) filtere....pa jeftinija je litra vode (karikirano) i par minuta vremena od 2 kvalitetna vanjska filtera veceg kapaciteta, zar ne?
Ono sto je bitno je da a)dovoljna kolicina vode prolazi kroz filter u jedinici vremena, i b) jos vaznije, da ta kolicina vode prolazi kroz sto je vise moguce filter materijala.... a vecina unutarnjih filtera jednostavno nema taj volumen posuda, nema prostora za filter materijal, pa si uglavnom osudjena na spuzvu ili ako uspijes ugurati sakicu malih keramickih valjcica.....
Inace, ljepo si primjetila, veci unutarnji filteri koji (ocigledno) onda imaju i puno vise prostora/filter materijala, zauzimaju i puno vise prostora.....ali, to je cijena koju moras platiti...
Ako si uzela onaj "01" model.....djabe ti tih 900 litara.....on ima zapreminu, koliko, 2-3dl, samo spuzva, bez mogucnosti uguravanja jos filter materijala? A sigurno si za njega dala i odredjenu kolicinu novaca, a za iste si imala puno vise opcija, od kakvog veceg unutarnjeg (iako nije idealan, onaj atman o kojem sam pisao ti je puno bolje rjesenje od ovoga, ako gledas protok i kolicinu materijala u njemu), cak se i vanjski karnister mogao pronaci za te pare.....
Evo dok sam pisao, ti si pitala jos, pa da se nadopunim, sorry ako ce cijeli post sad djelovati malo zbrkano....
iskreno, za ancistruse neznam....vjerovatno bi mogli ici, nisam siguran, to cekaj nekog pametnijeg.... kad malo razmislim, mogao bi on ici, iako to nije bas idealno a ni prirodno staniste za njega.... ne vjerujem da bi ciklidi njemu smetali, a ni on njima. Jedino o cemu bi morala povesti racuna je ishrana. Ne mozes ga drzati gladnim, a sad, razne tablete i hrane za ribe dna, nisam siguran dali bi stetili malawcima? takodjer, mislim (a uvijek sam se trudio pridrzavati tog misljenja) da je nekakav panj, drvo i slicno nuzno za ancistruse, nesto oko probave ili slicno....opet, panj u malawi jezeru...nije nemoguce ali to onda vise nije kamenjar....
Za filter materijal sam pisao - sto vise istog to bolje. sto vise, sto raznovrsnijeg - jos bolje. Spuzva nije idealno rjesenje, iako se koristi skoro pa uvijek. Sama spuzva je ono.....ok za male akvarije. za veliki, a ja 200l smatram velikim akvarijem, sama spuzva u jednom filteru mislim da nece biti dovoljna, jer opet, to je akvarij bez bilja, bez "cistaca"....dakle, bioloska stabilnost i kvaliteta vode ovisi jedino o filteru (filterima)....
za malawce neznam stvarno, i mene bi zanimalo - aktivni ugljen, da ili ne? U pravilu, aktivni ugljen se ne koristi, osim poslje ljecenja, nekih vecih problema u akvariju koje nemozes rjesiti na drugi nacin, jer on kupi sve lose stvari iz vode, ali kupi i one dobre.....