Srpanj 27, 2025, 22:03:07 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: wannabe black water 50L  (Posjeta: 4547 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline inemec

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
wannabe black water 50L
« u: Rujan 07, 2011, 13:07:09 poslijepodne »
Evo da vam predstavim svoj mali pokusaj black water-a (s tim da nije jos black water  :D i meni vise izgleda kao jesen u akvariju  :D )
Akvarij je 50L (50x25x40), podloga kvarcni pijesak, unutrašnji filter (240L/h), grijač 50w, jedna neonka 8W (koju jos moram prigusiti ili zamjeniti mozda sa led svijetlom).
Moram jos staviti crnu pozadinu i pofarbati vodu (s tresetom ili nekim gotovim pripravkom, nisam jos odlucio).

Od ribica ocekujem 5 corydoras pandi za sada, a kasnije nakon jedno mjesec do dva nabavim i jedno 5-10 crnih neonki.

Evo nekih slika za sada (slikano mobitelom pa nisu neke).

Prijedloge, pozitivne i negativne komentare....uzimam sve  :)

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
Odg: wannabe black water 50L
« Odgovori #1 u: Rujan 07, 2011, 13:18:32 poslijepodne »
bit će to prava stvar,da je 200litara veći ja bi tu tutnuo diskuse unutra da uživaju  :-[

ajde guglaj malo i vidi kako bi mogao pripremiti čaj od oraha  ;)
to bi ti moglo bit najzadovoljavajuće što se tiče dobivanja tamne boje vode, ovo kupovno je tamno pol sata,poslije je žuto i ni ne primjeti se

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Rujan 07, 2011, 13:24:57 poslijepodne »
Lepo je i bit ce sigurno jos lepse!
Eventualno dodaj jos neke plutajuce biljke - pistia, limnobium laevigatum ili rogolist.

Moja preporuka je treset.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 07, 2011, 13:31:25 poslijepodne »
znaci definitivno treset  ;)
kontao sam svakako tutnuti jos neke plutajuće biljke samo moram malo procunjat po brodu vidit sta se da naci.

hvala na prijedlozima  :)

Offline Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #4 u: Rujan 07, 2011, 13:59:13 poslijepodne »
meni izgleda vrlo obečavajuče :)

ne stvarno, super, kada ga zatamniš bit će super, još to neko bilje i mrak...

jedino si mogao malo staklo oprat,ali ajde...  ;)

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 07, 2011, 14:18:28 poslijepodne »
hihihi da mogao sam  :D, izvana mi je ostalo prljavo jer stalno nesta cackam po njemu. Al poprilicno je i star akvarij (jedno 10ak godina ako ne i vise), pa je dosta i izgreban.

hvala na pohvalama  :-[

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #6 u: Rujan 07, 2011, 14:29:52 poslijepodne »
Mislim da ti pijesak kao podloga neće biti dobra! bit ćeš jako nezadovoljan, nema propusnost nikakavu, a opet nemaš ciklide koji bi je vrtili, tako da će ti se sve smeće (prljavštine, ostaci lišća) nakupljat po dnu i s vremenom će ti biti dno smeće a ne boje pijeska! tu grešku sam i ja jednom napravio i nikako nisam bio zadovoljan!

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Rujan 07, 2011, 14:32:44 poslijepodne »
sviđa mi se, jedino možda moda da staviš granje prema drugom kraju, da budu veće i zero deblje, ak imaš :)

što se pijska tiče, imam ga u nano tanku, iznad šljunka od 2 mm..nema problema sa njime, redovito usisavanje, a i tu su ti cory-i koji će dizat prljavštinu sa dna ;)

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #8 u: Rujan 07, 2011, 14:38:50 poslijepodne »
što se pijska tiče, imam ga u nano tanku, iznad šljunka od 2 mm..nema problema sa njime, redovito usisavanje, a i tu su ti cory-i koji će dizat prljavštinu sa dna ;)
Ne kužim kako kod tebe uspijeva bit pijesak granulacije 0,3-0,6 mm iznad šljunka granulacije 2mm...Čudo!!!
I imaš li u tome svom nano tanku lišće hrasta??

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 07, 2011, 14:49:30 poslijepodne »
..gle igore, ne da mi se uopće s tobom prepucavat,
evo ti fotka pa si povečaj ;)

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #10 u: Rujan 07, 2011, 14:55:18 poslijepodne »
..gle igore, ne da mi se uopće s tobom prepucavat,
evo ti fotka pa si povečaj ;)
Baš ti nije pijesak iznad šljunka  ;) Kao što kažeš...a i ne vidim panjeve i lišće... ;)
Ali nećemo čovjeku uništavat temu!
Inemec, lijepa litraža :up:, lijep akvarij :up:, samo kažem moglo bi te smetat smeće na dnu koje će puštat panjevi i lišće...A pošto nema propusnosti neće tonut ispod pijeska već će biti na površini podloge...Ali javi s vremenom kako bude, baš me zanima!

Offline Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #11 u: Rujan 07, 2011, 15:03:24 poslijepodne »
i u mom nanu je pijesak iznad svega već eto par godina :)

Možda bi mogao stavit malo više pijeska, čini mi se dosta mali sloj, pošto češ usisavat nečistoću s njega, moglo bi ga brzo nestat pošto kad usisavaš uvijek usisaš i malo pijeska...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 07, 2011, 15:08:31 poslijepodne »
Baš ti nije pijesak iznad šljunka  ;) Kao što kažeš...a i ne vidim panjeve i lišće... ;)

već sam bio pisao, da mrzim kad netko radi budalu od mene, previše sam star za ova sranja :D :D
evo ti slika od početka ovo akvarija, pa pogledaj..
u biti, jedan savjet ti želim dat, kao prvo javljaš se u svaku temu i govoriš bedastoće, nauči nešto, pročitaj isprobaj, pa se onda javi u temu sa osobnim iskustvom, uzmi akvarij složi sam  postav i onda sugeriraj i konstruktivno kritiziraj..
ovo ti je onak dobronamjerno rečeno i napisano, jer uzalud ti puka teorija (koja ti i nije neka)..
znaš, ljudi to vide, i molim te da me ne prozivaš više, jer nisi kompetentan tako dugo dok ne složiš barem jedan akvarij sam i do kraja ga doteeraš..

sorry na OT svima, al stvarno mi je glupo da me se ganja po forumu od određenih forumaša koji su jučer došli, a još k tome ne znaju ništa o svemu ovome

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #13 u: Rujan 07, 2011, 15:23:13 poslijepodne »

već sam bio pisao, da mrzim kad netko radi budalu od mene, previše sam star za ova sranja :D :D
evo ti slika od početka ovo akvarija, pa pogledaj..
u biti, jedan savjet ti želim dat, kao prvo javljaš se u svaku temu i govoriš bedastoće, nauči nešto, pročitaj isprobaj, pa se onda javi u temu sa osobnim iskustvom, uzmi akvarij složi sam  postav i onda sugeriraj i konstruktivno kritiziraj..
ovo ti je onak dobronamjerno rečeno i napisano, jer uzalud ti puka teorija (koja ti i nije neka)..
znaš, ljudi to vide, i molim te da me ne prozivaš više, jer nisi kompetentan tako dugo dok ne složiš barem jedan akvarij sam i do kraja ga doteeraš..

sorry na OT svima, al stvarno mi je glupo da me se ganja po forumu od određenih forumaša koji su jučer došli, a još k tome ne znaju ništa o svemu ovome

Napisao sam ti iz svog iskustva gore sve navedeno...ali moraš naučiti slušat (čitat) i druge ne samo svoje mljet!
Ne želim s tobom uopće raspravljati, znamo svi kakav si ti akvarista i koliko si akvarija dotjerao do kraja!  :D :D :D  0 (nula)
Poz!

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 07, 2011, 15:27:52 poslijepodne »
Napisao sam ti iz svog iskustva gore sve navedeno...ali moraš naučiti slušat (čitat) i druge ne samo svoje mljet!
Poz!

malo si bezobrazan, ne malo nego dosta..
konverzacija i kultura ti je na nuli, malo ispod nule...al tu su moderatori da te nauče ponašanju, ako nisu roditelji, žalosno

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #15 u: Rujan 07, 2011, 15:43:45 poslijepodne »
Inemec- odlična ideja i već sad liči na nešto ozbiljno! :up:
 Cann ti je dobro preporučio koju deblju granu, vjerujem da ćeš ju naći i da ćeš već mijenjati malo postav i da će biti zanimljivije.
Pijesak ti neće raditi nikakve probleme, ne brini. I potamnit će od tanina. Treset možeš staviti u labavu najlonku pa u filter - garantirano tamni i kiseli vodu. Trebaš ga samo najlonku zamijeniti svaka 3-4 mj. jer eventualno prestane farbati vodu.
Uz ovo lišće po dnu savršeno bi ti se izgledom uklopile rozete Cryptocoryne wendtii brown ili "Mi Oya", budići da već imaš lozu i hrast u akvariju pa pucaj na "atmosferu" Amazone. Kripte će ti također biti dobri indikatori količine nitrata u vodi: ako ih imaš previše, postanu maslinaste.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 07, 2011, 15:44:16 poslijepodne »
Moje iskustvo sa peskom, liscem hrasta i trunjem od granja je pozitivno. Ta kombinacija je u mom akv cca godinu dana i sve je OK. Čak mi je i prirodnije sa tim "otpadom", nego samo sterilni pesak. Ipak je to SA akvarij.
Corydorasi i puzevi prevrcu podlogu i svi zadovoljni.
Moja preporuka bilja je echinodorus tenellus.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 07, 2011, 15:44:47 poslijepodne »
kaj ste tak nabrijani?! ovo je sad već druga tema u dva dana di su nekakva ispucavanja  :dead:

pijesak nije lak za održavanje,ali za dobit biotop nema druge
akvarij je odlična preslika black water biotopa
ovakve akvarije često viđam složene za divlje diskuse,ak njima smeće ne smeta neće ni corydorasima i tetrama
uvijek može ubacit kojeg puža da rahli podlogu,uvijek može mlatarat rukom il pikat prstima po dnu da se ne stvrdne
to kaj će se lišće raspadat i grane koliko znam je zapravo i poželjno - pogotovo dio sa granama
ako i smeta i dopizdi,crijevom se to usisa u čas posla i dosipa se šljunak

uz sve lijepe biljne akvarije,scapove i slične, treba imat muda i složit bez pogovora biotop i držat se toga
podržavam projekt totalno i baš me zanima kako će se razvijat dalje

možda sva trojica izvučemo neki poučak pa i autor teme isto

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 08, 2011, 08:22:13 prijepodne »
Hvala svima na prijedlozima i komentarima...iskreno nisam se nadao tolikoj pozitivnosti  :D
Sto se tice granja ni meni bas nije sjelo onako kako sam zamisljao, al za sada nek stoji tako dok ne nadem nesto bolje. Nebi bubnio nesta preveliko posto je mali akvarij. Naci nesta da je manje al da izgledao kao veliko u malom akvariju  :D
Od bilja nisam imao nista u planu, al svida mi se ova ideja sa echinodorus tenellus, malo stavit oko granja da uraste. Nemam bas iskustva sa biljem pa neznam kako ce to ici...al dok neprobam necu ni znat  :D

Jucer sam nasao Sera Super Peat (hvala Veco  ;) ) pa cu to staviti malo u carapu pa u podlogu, jer imam unutrasnji spoonge bob filter  :D
Samo neznam kolko da ga stavim, bojim se da nebi previse spustio Ph...bit ce red kupit neke testere.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 08, 2011, 08:47:13 prijepodne »
Nema šanse da previše spustis pH sa tresetom, tako da ne brines.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 08, 2011, 08:50:20 prijepodne »
mislim da nećeš drastično smanjiti ph sa time, obzirom da ti je voda vjerojatno tvrda ako pipu koristiš.
anubiasi,echinodorusi,kripte sve je to nezahtjevno što se svijetla tiče. obzirom da ti je podloga čisti pijesak, ja bi krenuo od bilja koje netreba saditi,već samo vezati za panjeve il neke sitne kamenčiće pa da ga postavit možeš na podlogu.
mislim da osim anubiasa i kripte mogu tako rasti.

od granja najbolje je potražiti neke dobre i zanimljive trseve loze,a ako misliš izdvojit koju kunu za nekaj efektno onda ulovit tu na forumu kad se neko riješava redmoorwood-a ili sunkenroot panjeva,stime da buš fino caltal za njih  :roll:

mislim da ti na pakiranju treseta piše za koliko je litara pa odokativno zgrabi i tutni u čarapu koliko bi bilo za tvojih 50L

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 08, 2011, 09:11:14 prijepodne »
nista na kutiji nepise....malo cudno...al negdje na netu sam procitao da je tih 500grama (kutija) dovoljna za 200-400L, znaci da mogu komotno staviti saku toga.
A granja cu naći nekog, barem ga ovjde kod mene ima po slavoniji...šuma i vinograda kolko ti srce zeli  :D

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 08, 2011, 09:43:49 prijepodne »
Slobodno stavi šaku treseta.
Kad budes sakupljao lozu pazi da bude neprskana (neki stari i zapusteni vinograd) da ne bi potrovao stanovnike akv.

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 09, 2011, 07:09:28 prijepodne »
Evo malo sam promjenio postav. U biti samo sam stavio granje s druge strane (da budu kao dio ovog panja sto skriva filter). Iskreno ovo mi malo bolje izgleda sada (hvala cannibal  :) ) iako jos uvijek nisam zadovoljan...definitivno trebam drugo granje ili korjenje.
Sinoc sam stavio sera super peat u carapu i u podlogu ispod ovog kamena u sredini. Za sada mi to jos nista nije obojalo vodu, nevidim nikaku razliku. Pa kontam hoce li to uopce uspiti sta obojati kad je ispod pijeska i jos poklopnjeno sa kamenom da ne ispluta. Ili sam mozda stavio pre gustu najlonku  :D

Uskoro mi dolaze coryiji pa necu vise nista cackati, stavio sam pozadinu crnu (sad se jos vise vide ogrebotine na staklu grrrr...) i moram jos zaljepit neku foliju na neonku da je zagusim malo i to je to.
« Zadnja izmjena: Rujan 09, 2011, 07:21:41 prijepodne od inemec »

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 12, 2011, 08:04:34 prijepodne »
Evo da malo osvjezim temu...par slikica...nista posebno...moram nabavit neki bolji fotic i skontat kako vi uspijete uslikati ribice da vam ispadnu fino čiste i bistre na fotografijama  :D
Uglavnom uspio sam nabaviti 5 cory pandi (zahvaljujući šogorici bez papira  :) ) i vec lijepo plivaju unutra jedno 2 tjedna. Iduci mjesec planiram jos ubaciti jedno 10ak crnih neonki i u međuvremenu jos ubaciti neku plutajucu biljku kad uspijem naci negdje.
Svijetlo sam zatamnio odnosno prelijepio pola neonke sa crnom folijom. Tak da sad od svijetla imam samo jednu neonku od 8W (odnosno pola od toga  :)). Al jos uvijek mi se to nesvida...najradije bi ubacio par ledica ili tako nesta da dobijem vise u jednoj tocki svijetlo da imam jače svijetlo na Echinodorus tenellus a opet slabije u ostatku akvarija.

Farbam vodu sa sera peat tresetom, iako se to bas i ne primjeti u akvariju  -?
Sve u svemu jos ni blizu nisam onome sto zelim  :D