Kolovoz 04, 2025, 15:36:10 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Vanjski filter - pomoć  (Posjeta: 962 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline njivican

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • ...volim ja i kukce...
Vanjski filter - pomoć
« u: Rujan 05, 2011, 01:14:27 prijepodne »
Uskoro bi mi trebao stići (polovni) vanjski filter koji trenutno filtrira akvarij. Mene zanima koja je sad procedura. Da li da ga cijelog isperem zajedno s filter materijalom i dezinficiram ili da ga samo priključim i to je to? Dali da ostavijm i svoj i taj da rade neko vrijeme pa onda gasim svoj ili?

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Vanjski filter - pomoć
« Odgovori #1 u: Rujan 05, 2011, 07:54:20 prijepodne »
Šteta ga je dezifincirati ako je cikliran, eventualno ako je prljav isperi u akvarijskoj vodi (izvađenoj iz akvarija, naravno! ;) ), spoji i uživaj.
Nek me neko ispravi ako griješim ali ja bi napravio tako!  :)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Rujan 05, 2011, 08:26:52 prijepodne »
vezano za ovo, jer i mene nesto slicno zanima, pa da ne otvaram novu temu...

koji je period (vremenski) koji bakterije u filter materijalu mogu prezivjeti na suhom? Odnosno, nakon koliko vremena ako filter ne radi, voda ne prolazi kroz materijal i nije u vodi bakterije "umiru" i vise nemaju nikakve funkcije osim sto su zaprljale filter materijal? ja sam cuo objasnjenje dok god je filter materijal vlazan, odnosno dok spuzva npr. nije u potpunosti osusena, dio bakterija prezivi i moze odmah ici u akvarij i filtrirati vodu, mozda s nesto manjim kapacitetom, ali nije da imas nov novcat filter....istina ili?

Offline jurica75

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2011, 08:28:37 prijepodne »
Ovisi od koga je došao i u kakvom je aq bio-ako je iz zdravog aq,malo properi spužve i kantu i teraj,ako je u domicilnom aq bilo problema...hm
Treba dobro poznavati situaciju

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Rujan 05, 2011, 13:15:32 poslijepodne »
vezano za ovo, jer i mene nesto slicno zanima, pa da ne otvaram novu temu...

koji je period (vremenski) koji bakterije u filter materijalu mogu prezivjeti na suhom? Odnosno, nakon koliko vremena ako filter ne radi, voda ne prolazi kroz materijal i nije u vodi bakterije "umiru" i vise nemaju nikakve funkcije osim sto su zaprljale filter materijal? ja sam cuo objasnjenje dok god je filter materijal vlazan, odnosno dok spuzva npr. nije u potpunosti osusena, dio bakterija prezivi i moze odmah ici u akvarij i filtrirati vodu, mozda s nesto manjim kapacitetom, ali nije da imas nov novcat filter....istina ili?
Jednom mi je jedan iskusniji akvarista rekao da aerobne bakterije počinju ugibati nakon par sati od vremena prestanka rada filtera.