Kolovoz 07, 2025, 00:18:18 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Savjeti za novi akvarij  (Posjeta: 6422 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aqua

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://majstor.purger.com
Savjeti za novi akvarij
« u: Ožujak 02, 2004, 13:53:00 poslijepodne »

Planiram kupiti JUWEL REKORD 96 od 96 litara, pa molim da mi savjetujete sto sve trebam napraviti, kojim redosljedom i u kojim vremenskim razmacima da probleme svedem na minimum. Kojim redom puniti akvarij i u kojim razmacima, koju kemiju koristiti, kakav sljunakje najbolji, koje biljke, koje ribice zajedno pasu da se ne tuku i budu sto sarenije, treba li staviti ono "drvo", gdje najbolje nabaviti kamen,....Dakle, zanima me step by step od kupnje novog akvarija do ubacivanja ribica.

Unaprijed svima hvala na odgovorima. Onima sa najboljim odgovorom placam pivo i cevape :-)

Offline Dilurekba

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #1 u: Ožujak 02, 2004, 14:43:00 poslijepodne »

Prvo kupis akvarij, šljunak (granulacija 2-5mm), nabavis tapetu ili prefarbas zadnju stranu za pozadinu.

Staviš šljunak u akvarij i natočiš recimo 10-20cm vode koja je prije toga pripravljena s AyuaSafeom i ubacis Nitriveca po uputstvu. Nakon par dana 4-7 zasadiš biljke (orijentiraj se u početku na one koje brzo rastu, razgrađuju štetne tvari te one biljke za koje imaš uvijeta (co2, rasvjeta)). Potom pričekaš još 5-7 dana te ubaciš ribice. Drveća i kamenja imaš u Viliju, svakako izbjegavaj kamenje vapnenačkog podrijetla jer povećava tvrdoću vode.

Više o svemu tome imaš na početnoj strani akvarij.net -a

Welcome to the club!

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #2 u: Ožujak 02, 2004, 14:45:00 poslijepodne »

kad bi neko u jednom postu odgovorio na sva ta pitanja, to nebi bio savjet, nego nečija vizija savršenog akvarija. Uostalom, kakav će to biti akvarij slatkovodni ili morski, toplovodni ili hladnovodni? Kakve ribe voliš- dali bi radije par velikih ili puno malih?

stoga ti umjesto savjeta dajem ovaj link:

http://www.orbicon.com/hraquatica/freebook/

tu možeš skinuti knjigu koju je napisao jedan akvarista. Idealna je za početnike, pročitaj i puno toga će ti biti jasnije! Onda počni postavljati pitanja...

Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline aqua

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #3 u: Ožujak 04, 2004, 14:10:00 poslijepodne »

Za sada sam na dno stavio 3L gnojiva u granulama za biljke (oko 2cm u visinu) s time da nisam stavio do ruba akvarija vec oko 2-3cm od ruba. Preko toga sam stavio tamniji sljunak 1-2mm tako da je sveukupno sve visoko oko 6cm i napunio vodu do cca 80% akvarija.

Cekam da se voda malo zagrije(sad je ispod 20 stupnjeva, ali ne znam tocno kolikojer je to minimum na termometru) da stavim biljkeikamenje i sve dekoriram.

Onda cu u vodu uliti Aquasafe, dan nakon toga Nitrivec i dan nakon njega Aqualine za biljke. 5 dana kasnije staviti cu ribe iz starog akvarija (za pocetak), a onda 5 dana kasnije dodati novih 5 i tako dok ne dodjem do 30 :-)

Jel' to OK?

Offline SandmanRI

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #4 u: Ožujak 04, 2004, 14:51:00 poslijepodne »

"i tako dok ne dodjem do 30 :-)"

iako je tu smajli, upozoravam da je 30 riba previše...

Aquasafe se u vodu stavlja prije ulijevanja u akvarij (za ubuduće, sad je svejedno)

Dekoracija i sadnja biljaka najlakše se obavlja kad je akvarij 1/4 pun... barem meni...
Rijeka / Hrvatska

Offline aqua

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #5 u: Ožujak 04, 2004, 18:42:00 poslijepodne »

Vidis, u ducanu su mi rekli da se "aquasafe uvijek dolijeva u akvarij dok pumpa radi". Necu reci koji ducan, ali u forumima se cesto spominje :-) S obzirom da je akvarij nov i prazan vjerujem da ja svejedno.

Za stari akvarij, Aquasafe sam dodavao u kanister u kojem je voda lezala barem4-5 dana prije doljevanja u akvarij. Jel' to OK?

Planiram u akvarij ubaciti jedno 3 ancistrusa,5 koridorasai dvije botije (jel' se i oni broje?),5 muskih gupija (njih zena voli),7 neonki, i po 3 kom. Moly, Platy, Rasbora i Sverta. Jel' to previse za 96 litara?

Mogu li u akvariju sa ovim ribicama (naravno u manjoj kolicini) staviti 2 duha ili 2 discusa? Oni su mi guba.

Offline SandmanRI

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #6 u: Ožujak 04, 2004, 20:19:00 poslijepodne »

duhovi i diskusi... ne mere... puno prevelike ribe...

a što se ne bi brojale one ribe s početka... botije, može ali manje vrste, poput B. Striata, ili B. Dario. B. Macracanta će za godinu dvije biti prevelike za taj akvarij. I ako staviš gupije i neonke, onda više nema mjesta. Iako akvarij ima 96 l zapremine, nakon pjeska i dekoracija nemaš više od 80 l vode. Zbilja nemoj prekrcavati, biće ti žao gledati kako krepavaju...
Rijeka / Hrvatska

Offline aqua

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #7 u: Ožujak 05, 2004, 13:03:00 poslijepodne »
Negdje su mi rekli da se cistaci ne broje.... Nema veze, akvarij cu popunjavati svakih 5 dana sa po cca 5 ribica (planiram uzeti ribice sto manjih dimenzija), pa kad vidim guzvu - prestajem.

Offline SandmanRI

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #8 u: Ožujak 05, 2004, 13:10:00 poslijepodne »

tu glupost s nebrojanjem čistača smo već nekoliko puta čuli... jel' čistači jedu?...jedu... jel seru?... seru... i šta tu ima biti nejasno...

baš me zanima koji to "znalac" širi tu glupost... ... valjda misli da će tako prodat više riba...
Rijeka / Hrvatska

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #9 u: Ožujak 05, 2004, 14:40:00 poslijepodne »

Ja sam ponosni vlasnik Juwel Record 96 kao i moj buraz. Ja držim Tanganyika porodicu ciklida a on Mallawi Mbuna...evo par mojih slikica:

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #10 u: Ožujak 05, 2004, 14:44:00 poslijepodne »

doljnje dvije slike koje se ne vide predstavljaju JUWEL Record 96 sa Mallawi Mbuna i Američkim Convict ciklidima

Offline biolog

• Novi član
  • *
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #11 u: Ožujak 05, 2004, 15:18:00 poslijepodne »
I ja sam također nekoliko puta čuo da se čistači ne broje i u potpunosti se s tim slažem. O čemu se ovdje radi: čistači, u odnosu na ostale akvarijske ribe,zauzimaju posebnu ekološku nišu, pa samim time i ne oduzimaju prostor ostalim ribama što je ipak najvažnije. Primjer: zašto akvarij od 100 l nije prikladan za Botiu m. ili diskuse? Zato što nema dovoljno prostora, a ne zato što binpr. 4 diskusa proizvela toliko puno izmeta da bi došlo do ''pada sustava''. Jasna je stvar da je ukupna količina izlučevina od svih riba i te kako važna stvar, no uz pretpostavku da je akvarij uhodan (bakterije) i da se vrši kolko tolko redovita izmjena vode (1/3 vode svakih 7-10 dana), mislim da 5 čistača više ili manje ne znači ništa. No, tu se postavlja drugo pitanje, a to je kolika je površina dna?Smatram da je to ključni parametar kada govorimo o broju čistača, i u konkretnom slučaju mislim da dno tog akvarija nije nikako dovoljno veliko da bi moglo podržavati toliki broj čistača. Mislim da su tri ancistrusa i pet koridorasa i više nego dovoljni za taj akvarij, te da bi na Botietrebalo zaboraviti. A ako baš inzistiraš, onda neka to budu yo-yo botie ili B. striata.

Inače u potpunosti se slažem s tim da to nije akvarij niti za diskuse, niti za duha, niti za Botiu m. Ja bi također smanjio broj vrsta, a povećao broj jedinki pojedinih vrsta (više od sedam neonki, više od tri razbore).

Eto, ne da mi se više pisati, nadam se da sam bio od pomoći

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #12 u: Ožujak 05, 2004, 16:22:00 poslijepodne »
pa nije valjda da se profesor ulogirao????!!

Offline biolog

• Novi član
  • *
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #13 u: Ožujak 05, 2004, 17:35:00 poslijepodne »
Ako mislis na mene, nisam profesor, ali sam diplomant biologije i kemije

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #14 u: Ožujak 05, 2004, 17:54:00 poslijepodne »
a-ha..krivo...ima jedan akvarist koji je obavezno na svakom sastanku u pivnicama, ali se još nije ulogirao na Forum ,pa sam se ponadao

Offline aqua

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #15 u: Ožujak 08, 2004, 14:07:00 poslijepodne »

Nakon sto samprije 3 danastavio sljunka oko 5 cm (ispod njega 2cm gnojivo u granulama), nalio vodu i Aquasafe (4 puna cepa),prekjucer sam u akvarij ubacio biljke, kamenje i Nitrivec (20ml na 100L vode).Jucer sam nalio Plant Gro.Sad cekam 2-3 dana, pa da ubacim, za test, prve dvije ribice (iako u uputama pise da mogu unutra vec nakon 24 sata). U uputama pise i da Nitrivec naljevam po 10ml iducih 10 dana, a po potrebi i duze. Voda je vec poprimila i izgubila"mlijecnu boju".

Kakva su vasa iskustva sa time? Moze odmah nakon 24 sata li cekati? Savjeti?

Aquasafe mi je vodu dosta obojao u plavo iako sam ga namjerno stavio 20% manje od kolicine prema uputama. Jel' to normalno?

Cijev izlaza iz filtera okrenuo sam blago prema staklu i prema gore tako da radi male valove na povrsini. Da li je tako OK? Trebam li uz ovoliko biljaka i tako postavljen izlaz iz filtera stavljati pumpicu i airstone?

Stavio bi sad fotku, ali ne radi upload slika na server

Offline Vlado

• Osnivač
  • Počasni član
  • Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #16 u: Ožujak 08, 2004, 14:10:00 poslijepodne »
Što se tiče pumpice i airstone-a-po mom mišljenju NEPOTREBNO, tim više što imaš powerhead.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #17 u: Ožujak 08, 2004, 14:30:00 poslijepodne »
kao i tekuće gnojivo za biljke dok se ne ukorijenje i dok ne prođe početna faza uhodavanja jer ćeš imat prblema sa algama..

Offline chubby

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #18 u: Ožujak 08, 2004, 15:46:00 poslijepodne »

Citat: Vedran
pa nije valjda da se profesor ulogirao????!!

a ne,on je voajer

Offline chubby

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #19 u: Ožujak 08, 2004, 15:57:00 poslijepodne »
a teoretski je i nitrivec nepotrban dok ne dodu ribe,te se pocne stvarati organski otpad-dusikovi spojevi,kojim su te bakterije "hrane"

Offline Vlado

• Osnivač
  • Počasni član
  • Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #20 u: Ožujak 08, 2004, 16:06:00 poslijepodne »
Zapravo Nitrivec je biostarter što znači da su to bakterije koje razgrađuju dušikove spojeve. Drugim riječima akvarij se naseli bakterijama te je spreman za prihvat riba.

Offline chubby

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #21 u: Ožujak 08, 2004, 17:08:00 poslijepodne »
jeste vlado,ali te bakterije(rodovi Nitrosomonas -NH3 u NO2 i Nitrobacter -NO2 u NO3) razgradjuju samo dusikove spojeve,ako ih nema,a nema ih kad nema riba-nema ni bakterija.One oksidiraju samo amonijak i nitrite.

Offline aqua

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #22 u: Ožujak 08, 2004, 17:18:00 poslijepodne »

Kupio sam danas tester od Tetre 5u1.

Rezultati:

NO3=10 (prema uputama to je super za akvarij star 4 dana),

NO2=0,

GH>16 (da nalijem destiliranu vodu ili da pustim tako kako je),

KH=15,

pH=8

Nakon toga sam ubacio par ribica iz starog akvarija za probu. Valjda ce biti dobro:-)

Image uploader i dalje ne radi, pa ne mogu poslati fotku akvarija :-(

Offline aqua

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #23 u: Ožujak 11, 2004, 17:11:00 poslijepodne »

Nakon koliko vremena treba prvi puta zamjeniti 1/3 vode u novom akvariju?

Evo fotke akvarija bez ribica

Offline SandmanRI

• Punopravni član
Savjeti za novi akvarij
« Odgovori #24 u: Ožujak 11, 2004, 17:17:00 poslijepodne »
biti će ovo jedan lijep akvarij...
Rijeka / Hrvatska