Lipanj 26, 2025, 00:50:31 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Bradata agama  (Posjeta: 3647 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline damir0408

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Bradata agama
« u: Kolovoz 31, 2011, 19:31:28 poslijepodne »
pozdrav svima. nešto sam aktivniji u akvaristici ali mi se kćer bacila na teraristiku. složili smo 80x50x40 terarij i nabavili malu agamu. kod nas je oko mjesec i sve funkcionira OK. pitanje se odnosi na rasvjetu. Htjeli smo izbjeći cijevi i složili smo dvije žarulje. jedna exoterra sunglo 100W i jedna exoterra reptiglo 10.0 26w. razmišljajući da svjetla nikad previše (pustinja ili utjecaj akvaristike). Nekako mi se čini da je ova 100W malo pre jaka i da se agama grije ali ne tamo gdje smo predvidjeli (stijena) nego malo sa strane a kad se i popne na stijenu drži "prste" u zraku.
Molim za komentar kolika bi bila najprikladnija rasvjeta.

pozdrav

Offline JED2i

• Punopravni član
  • **
Odg: rasvjeta za bradatu agamu
« Odgovori #1 u: Rujan 05, 2011, 11:24:53 prijepodne »
ja sam za svoju agamu napravio tako da sam spot lampu spojio na potenciometar, i reguliram jačinu sam kako želim
nariktao sam da se stijena zagrije na 45-47 stupnjeva i tako sad držim
uz tu lampu imam još dvije philips daylight 23w žarulje i jednu exo terra 10.0 26w uvb zarulju

rješenje bi ti bilo da staviš potenciometar na spot žarulju i izreguliraš temperaturu po želji

i taj terarij budete morali mijenjati kasnije jer odrasla agama zahtjeva nešto veći terarij, moj je recimo 120x60x60 

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Odg: rasvjeta za bradatu agamu
« Odgovori #2 u: Rujan 05, 2011, 20:35:37 poslijepodne »
Pa gledajući realno, bradonja je sa ovom rasvjetom samo dobila potrebno UVB zračenje i toplinu, dok potrebnu jačinu dnevnog svjetla nema ništa... ubaci unutra još dvije t-5 dayligh lampe i onda bu to TO! Ovih 100W zamjeni sa običnom reflektor lampom od 75W. I nabaci koju fotku terarija.

Ujedno dimenzije terarija su dostatne do nekih 8 mjeseci starosti, nakon toga bi trebala imati 120x60x60!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Bezo

• Novi član
  • *
U potrazi za bradatom agamom
« Odgovori #3 u: Listopad 11, 2011, 00:27:23 prijepodne »
Pozdrav svim ljubiteljima!
Tek sam se učlanio na ovaj forum zato što mi je cilj pronaći nekog kvalitetnog uzgajivača.
Od malena volim guštere, pa sam ih tako znao kao klinac uloviti 50ak dnevno po imotskom polju kada bih bio tamo ljeti.
Doma nikad nisu imali pretjerano razumijevanja na moje hirove a pogotovo na one vezane uz guštera.
Sada sam podvukao crtu, imam dosta i godina i prostora .... malo sam si uštedio i uzimam agamu ...
Molim vas ako netko može pomoći  u potrazi. Bio sam danas u pet centru i posvemu što sam vidio a i čuo sa strane bollje  da ne kupujem tamo, a i dosta su im već odrasli....nema manjeg od 30cm(s repom) ... Ja bih htio najmlađeg koji se može uzeti...
Inaće sam iz Zagreba ... Živjeli!!!

Offline tomzZy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
Odg: U potrazi za bradatom agamom
« Odgovori #4 u: Listopad 11, 2011, 00:42:10 prijepodne »
.... jel ti spreman uopce terarij? za agamu je najmanji problem pronaci... javice ti se vec vjerojatno administrator stricek matija... ja sam kupio od njega agamu i prezadovoljan sam ;) .... ima jos pod pitanja... dali si spremio prostor za njegovu hranu(insekte) ? dali imas u terariju ako imas terarij ... uvb flo rasvjetu? itd...?? malo nam reci o tome

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 11, 2011, 00:43:40 prijepodne »
administrator stricek matija...
nadam se da nisam pogrijesio za administratora posto ih ima milijun :D :D

Offline Bezo

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Listopad 11, 2011, 00:59:51 prijepodne »
U planu mi je prvo uzeti manji terarij i svu opremu(nadam se da će me netko i tu savjetovat mada sam uglavnom shvatio) pa usputno sam napraviti svoj veliki za koji mjesec i preseliti.Nego pošto si toliko ljubazan, pitao bih te koliko si ti svoju uspio pripitomit?

Offline Bezo

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 11, 2011, 01:01:38 prijepodne »
Nadam se da ću ostale probleme uspjeti rješiti u hodu ..što se insekata tiče imam psa koji voli kopati po dvorištu i svaki put neke gliste i ostalu ekipu izbaci van

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 11, 2011, 01:09:04 prijepodne »
onda prvo pripremis taj terarij i imas tu na forumu puno tih tema pa si mal procitaj ;) nema tu puno mudrolije :) .... na pocetku mi je bila jako zivahna i dosta se bojala ( sto je normalno) no ona se navikne na vlasnika i sve.... sad mi jede iz ruke ... po mome je cinjenica sto je starija to je mirnija ... ali su jako zanimljivi i ponekad smjesni gusteri  :zagrljaj: ....ugl. bilo bi ti najbolje napraviti odma pravi veliki terarij za bradonju jer ti se ovako ne isplati raditi vise puta ... najbolje ti je odma taj novac koji si ustedio uzet otici kupiti ili ivericu ili osb ploce... sklepat terarij postaviti rasvijetu ( spotica= 4-5 kn (naravno grlo za spoticu)... uvb10.0 flo rasvijet .... pjesak, neki kamen veci nades vani prokuhas ili ga operes vrucom vodom i neku granu najbolje loza isto tako oprat vrelom vodom , pijesak i to je sve... naravno posuda za vodu i posuda za hranu sto je najmanji problem)...preleti malo forum  :up:

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 11, 2011, 01:13:35 prijepodne »
heheheh vidi se da neznas puno toga... prvo se informiraj pa onda razmisli dali mozes imat sve uvjete za drzanje itd... znaci: gliste bradonja ne smije jesti :D kukci nesmiju biti tvrdokrilci ... ne smiju biti smrdljivi martini i ostali kukci haha... imas puno ljudi sa foruma koji uzgajaju zohare cvrcke brasnare (crvi) i fobase (crvi) koje bradonja smije jesti pa ti mozda mogu dati zohara ako ne onda prodati (moras znati da bradonja dok je mal jede puno zohara)... a uostalom ovi iz vana kukci: ne znas dali su bili negdje na polju di je spricano kojekakim pesticidima itd... od kojih bi bradonja se mogao otrovati...

Offline Bezo

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Listopad 11, 2011, 01:16:11 prijepodne »
Sad si moram dati razmišljanja i truda ...Hvala ti

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 11, 2011, 01:20:37 prijepodne »
tako je... prvo si malo razmisli procitaj si po forumu gdje sta kako kada itd... pa onda zakljuci sta ces raditi ;)... nista tu smo da si pomazemo :) uzivaj! ako trebas jos nesto slobodno postavljaj pitanja sta te zanima...(ali naravno prvo procitaj sta imas na forumu).... ako ne tu onda mozes u poruke ;)  :up: pozdrav!

Offline birdeater

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #12 u: Listopad 11, 2011, 14:29:56 poslijepodne »
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=219:pogona-vitticeps-bradata-agama-ukratko-i-openito&catid=56:gmazovi&Itemid=176

Evo tu imas ukratko i vrlo jasno objasnjeno! Mislim da ako iz ovoga teksta ne mozes shvatiti sta ti treba, e onda slobodno postavi pitanja  :D
Glupi ljudi su dobri ljudi.
Djeca vole dobre ljude.
Vole li vaš vaša djeca?

Offline mr_fantach

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
Bradonja
« Odgovori #13 u: Listopad 11, 2011, 17:54:41 poslijepodne »
Jel ok ak se bradonja hrani samo sa fobasima?
naime,  lateralise i dubije mu stalno dajem, al ne želi ili jako rijetki ih jede, dok s fobasima nema problema.

Offline tomzZy

• Punopravni član
Odg: Bradonja
« Odgovori #14 u: Listopad 11, 2011, 18:28:46 poslijepodne »
samo mu ti nudi zohare... probaj mu samo zohare davati para dana da vidis oce jesti

Offline Bezo

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Listopad 11, 2011, 20:40:52 poslijepodne »
Našao sam već sve to po forumu ... Nego da vas pitam koliko košta kupovna hrana?... mislim na suhe žohare i ekipu

Offline birdeater

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #16 u: Listopad 11, 2011, 20:48:04 poslijepodne »
Otprilike oko 100 kn 100 komada ( Blaptica dubia ) te 100kn 200 komada ( Blatta lateralis )
Glupi ljudi su dobri ljudi.
Djeca vole dobre ljude.
Vole li vaš vaša djeca?

Offline Bezo

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Listopad 11, 2011, 20:49:43 poslijepodne »
Koliko traje šta ...tj koliko kuna jede mjesečno ili tjedno :roll:?

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 11, 2011, 21:06:36 poslijepodne »
nema suhe hrane... jedu žive kukce tj žohare... kupis i uzgajas ;) procitaj si malo i o tome

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline mr_fantach

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Listopad 12, 2011, 22:11:26 poslijepodne »
spročitano je sve živo i neživo   :up:

Offline zokiibrankec

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Listopad 25, 2011, 09:57:31 prijepodne »
Ja sam imao isti problem, zivio je samo na fobasima. Ali ne dugo. Kad je ponestalo fobasa, par dana je jeo 1-2 dubija dnevno, onda sam kupio vitamine i minerale u prahu, i kad sam poprasio dubije, letio je za njima. Voli jako jesti one frisko presvucene, mekane, bijele, a ovi popraseni su bijeli. Ak imas takve vitamine, i hoces probati tak, stavi u malu okruglu posudicu zohare, posipaj malo praha unutra, cekaj da svi zohari budu na nogama, par puta dahni po njima da se navlaze i onda par puta zavrti posudicu da se zohari pomijesaju sa prahom. Moj je nakon tjedan dana jeo i nenaprasene, smede.

Offline mr_fantach

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Listopad 27, 2011, 22:44:59 poslijepodne »
dada, jede i moj sad, prašim ih sa vitaminima, i doslovno kak velis leti za njima.. :D

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Bradata agama
« Odgovori #23 u: Studeni 02, 2011, 15:37:04 poslijepodne »
planiram kupiti bradatu agamu pa me zanima dali su dimenzije terarija 60x45x45 dovoljne za odraslu agamu ili treba vece?

Unaprijed hvala :)
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: Bradata agama
« Odgovori #24 u: Studeni 02, 2011, 15:42:25 poslijepodne »
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=219:pogona-vitticeps-bradata-agama-ukratko-i-openito&catid=56:gmazovi&Itemid=176
a, negdje je i Chii navela to na forumu, vise ne mogu naci...
Uglavnom..na odgovor na ovakva pitanja, pronaci ces...siguran sam na poratlu ili...sa trazilicom na forumu...nije tesko..probaj ;)
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die