Mike, znam sve o procesima u akvariju, svojedobno sam procitala 7 knjiga o akvaristici, tj sve koje su u to vrijeme bile dostupne u knjiznicama u gradu i nigdje nije pisalo da se u 20 l ne moze uspostaviti ravnoteza. Ona bi se u idealnim uvjetima morala moci uspostaviti i bez pomagala, ako su tu sve komponente koje nalazimo u prirodi na određenom mjestu. Tu su prije svega vazne biljke i dno, i puzevi koji ciste.
Ne mogu tvrditi da je u doticnom akvariju bila prirodna ravnoteza jer nisam bila tamo i vidjela boju vode i njen miris, alijedno 20 godina vec imam ribice i nikad mi se nije desila nikakva nagla promjena kvalitete, mada sam imala i 20 l akvarije. Voda bi mi se zamutila samo rijetko i to neposredno nakon mijenjanja, zbog toga i nisam pobornik precestog mijenjanja vode. Najdulje su mi zivjele one ribice kojima sam rijetko mijenjala vodu, a te nisu nikad ni bile bolesne, niti imale nametnike. Nikako ne treba svaki dan mijenjat vodu jer se tek tada parametri nikako ne stignu ustaliti, ribe se toga boje i poslije neke dva sata stoje na dnu scucurene, ubrzano disu i nece jesti.