Srpanj 20, 2025, 22:27:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj akvarijum - 30 l - problem  (Posjeta: 3538 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline darioc231

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
Moj akvarijum - 30 l - problem
« u: Kolovoz 30, 2011, 17:24:19 poslijepodne »
 Dakle, u pitanju je DIY akvarijum od 30 l. Akvarijum i poklopac sam napravio sam, filter i ostala oprema su kupljeni.

- filter Atman f301
 - grijac 100w
 - podloga: sitni sljunak
 - ribice: 5x corydoras paleatus
 - rasvjeta: 15 w, ne znam tacno koji proizvodjac (degenbao ili nesto slicno, samo tu sam pronasao u prodavnicama, pise natural red lamp)
 - fotoperiod 9h
 - biljku sam nedavno posadio, neka vrsta anubiasa, znam da bi ih trebao imati puno vise zbog same kvalitete vode a i corydorasi vole gusto zasadjen akvarijum.
 - panj nemam, imao sam neki ali mi je od njega voda bila zuckasta i pored vise prokuhavanja, pa sam ga izvadio.
 Dio vode mijenjam svakih 7 dana, oko 20-30 %
Akvarijum je startan prije 3 mjeseca.
Problem koji imam se odnosi na zelene alge koje su se pocele pojavljivati na sljunku i to uglavnom po sredini akvarijuma. Na staklu ih gotovo i nema, a ono sto bude lako rijesim magnetom. Stavio sam par slika pa mozete pogledati. Voda je zaista cista, filter radi kako treba i protok je ok. Problem su mi i necistoce koje se skupljaju na prednjoj strani, na prednjem staklu ispod podloge. Kako da se rijesim tih algi?
PS. Slike su dosta lose, uzivo to puno bolje i ljepse izgleda. Na slici gdje je paleatus se vide te zelene alge po kamenju i necistoca na staklu.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Moj akvarijum - 30 l - problem
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2011, 18:26:05 poslijepodne »
Za početak zasadi bilje, po mogučnosti brzorastuće, koje će algama uzeti hranjive tvari. I ubaci što prije nekakav panjić jer se coryji vole skrivati i imati svoj sigurni kutak. Ova praznina im je potpuni stres.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Kolovoz 30, 2011, 18:28:52 poslijepodne »
15w i fotoperiod od koliko, 9 sati za jedan anubias?

Zato te i gadjaju alge....ili smanji svjetlo, anubiasu ne treba uopce ni jako ni puno svjetla....ili si uzmi par brzorastucih biljaka, posadi ih, i to je to....

panj ce ti farbati vodu, ribama to ne smeta....znam da smedja,crvena ili vec kakva voda nije bas ljepo za vidjeti, ali...prestat ce s vremenom....

Offline darioc231

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Kolovoz 30, 2011, 18:32:51 poslijepodne »
Koje brzorastuce bilje mi mozete preporuciti?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 30, 2011, 18:55:28 poslijepodne »
Ak si iz ZG, možeš navratit do mene pa ćemo nać nešto da ti zazelenimo taj akvarij biljem, a ne algama. Uvijek se nađe viška.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Kolovoz 30, 2011, 19:18:34 poslijepodne »
Hydrocotyle, microsorum, hygrophilia, egeria, ludwigia.....

ma tebi je bitno da posadis bilje, ovo "brzorastuce" ti dodje cisto da brze trosi smece, i naravno, da ti prije zazeleni akvarij....

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 30, 2011, 19:58:57 poslijepodne »
ne pričajte mu o brzorastućem bilju jer će mu bit još gore..
koliko sam pročitao (a valjda jesam) nema hranjive podloge znači nutrijenti nula (0)..
nema bilja, fotoperiod predug, i tak bliže i dalje..
nabavi bilje, hrani bilje i riješio si problem..dodavanjem brzorastućeg bilja (čitaj bilje koje troši ogromne količine nutrijenata), samo ćeš si nakopat još i crnu čupavu i ostale nedaće..raskopaj tank, stavi hranjivu podlogu, i onda ga ubilji..upali rasvjetu na 8 sati dnevno i uživaj ..

Offline darioc231

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Kolovoz 30, 2011, 20:30:39 poslijepodne »
Hvala na odgovorima...Dakle, fotoperiod 8 sati? Sad je 9, imam mehanicki tajmer i podesen je da ukljuci u 9 pa radi do 13h, pa pauza od 13 do 17 i onda opet radi od 17 do 21h. Lampa je od 15w, da li da stavim slabiju? Moze li ona stedna ali da bude 6500 K? Onda custaviti zemlju za cvijece, jer u Banjaluci nema prodavnice gdje bih mogao kupiti hranjivu podlogu. Takodje me interesuje udaljenost rasvjete od vode i podloge, kolika treba biti? Trenutno imam 5 corydorasa, koliko je optimalni broj u 30 L?

Offline Denis M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Kolovoz 30, 2011, 20:36:37 poslijepodne »
izvadi vodu i spremi je u neki kanistar, temeljito prokuhaj i operi podlogu te ju vrati nazad.ja sam to napravio i više nemam problema s tim.U biti problem je bio na mjestu gdje se nalazio akvarij previše vanjskog svijetla i sunca.sada ima novo mjesto gdje je manje svijetla i sunčeve zrake ne dolaze do njega.akvarij je 35l ima rasvjetu 11w 12sti na dan i nema više problema.

Offline darioc231

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Kolovoz 30, 2011, 20:53:52 poslijepodne »
Moze li onda ona stedna od 6500 K?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 30, 2011, 21:17:04 poslijepodne »
jesus, ja jedno vi drugo.. :roll:

Offline darioc231

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Kolovoz 30, 2011, 21:23:48 poslijepodne »
 :D Odlucio sam da cu staviti zemlju za cvijece, vec sam je bio pripremio ali iz ne znam ni ja kojeg razloga je nisam stavio.

Rasvjeta - 
1) Koja jacina, moze li ostati ova sto je imam ili moram staviti slabiju?
2)  Kolika da bude pauza izmedju perioda kad svjetlo radi? Moze li ovako kao sto sam napisao gore?
3) I najzad, da li moze stedna?

Hvala jos jednom svima koji su odgovorili  :up:

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 30, 2011, 21:34:40 poslijepodne »
 :D :D

zemlju za cvijeće namoči kroz 2-3 tjedna, muku možeš skratit prokuhavanjem zemlje kroz 10 minuta (neće ti radit probleme u akvariju, amonijak i slično)

2 cm zemlje, iznad stavi pijesak kvracni kao tampon zonu cca 2 cm, i na to šljunak...ima još jedna tehnika koju ja upotrebljavam al ju ne bih iznio javno na forumu :D

žarulja je ok, ostavi ju
svjetlo na 8 sati, dal ćeš radit pauze il ne ti odluči, niti ne treba, al ako hoćeš 4+2+4..
može štedna, al nemoj pojačavat rasvjetu, jer nemaš ostale faktore koji bi ti trebali ako ćeš pojačat rasvjetu, pa ćeš opet bit u banani...
toliko ;)

Offline darioc231

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Kolovoz 30, 2011, 21:53:26 poslijepodne »
Ma stednu sam mislio staviti u slucaju da ova neonka ne bi odgovarala, tj.ako bi trebala slabija. Koji je optimalan broj corydorasa u 30 L?

Offline apis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • www.szrapis.com
« Odgovori #14 u: Kolovoz 30, 2011, 21:58:36 poslijepodne »
Hvala na odgovorima...Dakle, fotoperiod 8 sati? Sad je 9, imam mehanicki tajmer i podesen je da ukljuci u 9 pa radi do 13h, pa pauza od 13 do 17 i onda opet radi od 17 do 21h. Lampa je od 15w, da li da stavim slabiju? Moze li ona stedna ali da bude 6500 K? Onda custaviti zemlju za cvijece, jer u Banjaluci nema prodavnice gdje bih mogao kupiti hranjivu podlogu. Takodje me interesuje udaljenost rasvjete od vode i podloge, kolika treba biti? Trenutno imam 5 corydorasa, koliko je optimalni broj u 30 L?
zemljace imas kod Bojana u Aquamarketu hranjivu podlogu za kupiti(bar je bilo),imas kod njega sve sto ti treba za akvaristiku.
Pcelarstvo Kovacevic,proizvodnja opreme za pcelarstvo

Offline darioc231

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Kolovoz 30, 2011, 22:02:31 poslijepodne »
Hvala, pogledacu. Ako ne bude, onda ide zemlja.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 01, 2011, 00:10:46 prijepodne »
ne pričajte mu o brzorastućem bilju jer će mu bit još gore..
koliko sam pročitao ...

Pa nije ovo sad s algama tako strašno. Strašno je to što nema biljaka i ima prazninu u akvariju, a coryji se nemaju gdje skrivati. Rijetko stavljam hranjivu podlogu jer mi odgovara da bilje ne raste baš prebrzo. Uvijek se trudim dobro ubiljiti male akvarijiće mješavinom brzorastučeg i spororastučeg bilja i nisam godinama u njima vidio ni jednu algu osim tu i tamo ove zelene koja mi i ne smeta previše, a i javlja se samo zbog moje lijenosti. Smatram da se početnici nebi trebali puno zamarati pustim formulama za najbrži rast bilja. Kad sam kao klinac počinjao s držanjem ribica nitko (barem od hobista) nije niti čuo za nekakve podloge, pusta gnojiva ovakva i onakva, a kamoli za dodavanje CO2 u vodu. Iskustveno za početnike, drži se osnovnih pravila, a što više kemijanja i mudrijanja - to više piz...ija.

Offline darioc231

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Rujan 01, 2011, 13:49:51 poslijepodne »
OK, panj je vec u loncu  :up: Biljke stizu uskoro, moram pronaci neke odgovarajuce za moj akvarijum. Mislio sam posaditi valisneriju da sakrijem filter i grijac?

Offline alucard

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Rujan 01, 2011, 14:08:28 poslijepodne »
Za takav manji akvarij (15l, to je pretpostavljam duzine nekih 30ak cm ili malo vise), odes fino u pet shop i kupis gotov komad drveta za kakvih 30ak kuna.
Jucer san bas bija i vidija da imaju raznog drveta, meduostalom i mangrovo drvo pa cak i vinove loze raznih velicina, obradene i spremne za akvarij.
U svakom slucaju postoji i na odjelu za terarije i gmazove tona drveta koju mozes kupit komadic i preradit za akvarij.

Offline darioc231

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Rujan 01, 2011, 15:32:08 poslijepodne »
30 litara...imam jedan komad mangro drveta pa njega planiram staviti,on je u loncu :D

Offline apis

• Punopravni član
    • www.szrapis.com
« Odgovori #20 u: Rujan 01, 2011, 16:26:04 poslijepodne »
jesi bio u aquamarketu,jel imaju podloge

Offline rovinjguppy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Rujan 01, 2011, 18:06:43 poslijepodne »
sta mislis samo korije držat unutra ??

Offline darioc231

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Rujan 01, 2011, 19:33:41 poslijepodne »
Nisam bio u aquamarketu,nemam vremena trenutno.
Pa zasad imam samo corye,svidjaju mi se.Drzao bi njih samo

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 01, 2011, 20:27:04 poslijepodne »

Pa nije ovo sad s algama tako strašno. Strašno je to što nema biljaka i ima prazninu u akvariju, a coryji se nemaju gdje skrivati. Rijetko stavljam hranjivu podlogu jer mi odgovara da bilje ne raste baš prebrzo. Uvijek se trudim dobro ubiljiti male akvarijiće mješavinom brzorastučeg i spororastučeg bilja i nisam godinama u njima vidio ni jednu algu osim tu i tamo ove zelene koja mi i ne smeta previše, a i javlja se samo zbog moje lijenosti. Smatram da se početnici nebi trebali puno zamarati pustim formulama za najbrži rast bilja. Kad sam kao klinac počinjao s držanjem ribica nitko (barem od hobista) nije niti čuo za nekakve podloge, pusta gnojiva ovakva i onakva, a kamoli za dodavanje CO2 u vodu. Iskustveno za početnike, drži se osnovnih pravila, a što više kemijanja i mudrijanja - to više piz...ija.

niti jednom početniku ne bih savjetovao da krene sa gnojenjem dok ne pohvata konce sa osnovama..
ovo kaj ste vi bili pisali da stavi brzorastuće bilje u tank bez hranjive podloge i bez hrane osim tjednog mjenjanja vode nikako ne bi bilo ok sa brzorastućim biljem, jer će posisat hranjive tvari na brzaka i stvorit disbalans samo tako i opet će imat problema...
brzorastuće bilje je idealno u početnim tankovima koja imaju podlogu koja je bogata makroelementima da što prije posrću to van iz vodenog stupa..
u ovom akvariju od kolege, idealno bi bilo bez hranjive podloge stavit bilje tipa anubias, microsorum, možda crypte, sagitaria ili e.tenellus (al uz pikanje tabletica pod kroijen)..sve drugo bi po mom iskustvu bilo ravno utopiji..
ili sa hranjivom podlogom (najjednostavnije vulkanit il gotov substrat) i sa ne zahzjevnim biljem il bez ičega i sa anubiasom i micorosrumom sa tjednim izmjenama vode..i naravno uz malo svjetla ...

Offline apis

• Punopravni član
    • www.szrapis.com
« Odgovori #24 u: Rujan 01, 2011, 21:44:17 poslijepodne »
Nisam bio u aquamarketu,nemam vremena trenutno.
Pa zasad imam samo corye,svidjaju mi se.Drzao bi njih samo
cory su ribe dna,ja da sam na tvom mjestu uzeo bih neke tetre koje plivaju u sredini akvarija,bice ti puno ljepse