Srpanj 20, 2025, 19:16:07 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moja Iguana  (Posjeta: 15138 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Rex666

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 33
  • Live for nothing,or die for something!
Odg: Moja Iguana
« Odgovori #75 u: Studeni 22, 2011, 23:39:20 poslijepodne »
imaše slike svojih terarija i životinja na froumu,da mi daš linkove malo ako imaš,da pogledam :D

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #76 u: Studeni 22, 2011, 23:47:41 poslijepodne »
Imam nešto, čini mi se da sam samo zmije stavljala, pa tamo potraži. Ako me dobro pamćenje služi imaju 4 topica s mojim zmijama.

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #77 u: Studeni 22, 2011, 23:50:26 poslijepodne »
Imam nešto, čini mi se da sam samo zmije stavljala, pa tamo potraži. Ako me dobro pamćenje služi imaju 4 topica s mojim zmijama.

Ok budem ;)

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #78 u: Studeni 24, 2011, 16:38:42 poslijepodne »
Imama 2 spot lampe Exo terra i JBL krepale i jedna i druga u manje od mj dana?U čemu je problem u njima il u grlu

Offline viking88

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #79 u: Studeni 24, 2011, 17:44:00 poslijepodne »
Trebas imati keramicko grlo

Offline tomzZy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #80 u: Studeni 24, 2011, 18:31:22 poslijepodne »
moguce da ti je problem u tome sto su ti zarulje u terariju i ako spricas vodom ... voda dode u kontakt sa vrelom zaruljom i tu dolazi do pucanja ili pregori zarulja

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #81 u: Studeni 24, 2011, 23:39:08 poslijepodne »
Keramičko je grlo!

Nema veze,ne špricam po lampi,špricam pod! Već su dvije riknule :S

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #82 u: Studeni 25, 2011, 17:09:41 poslijepodne »
vidi ja te savjetujem sta bi ti bilo najbolje ti radis veliku gresku kao sto ti je Kori rekao/la... moras imati unutra i grijacu lampu i uvb lampu ...vidit ces sta ce ti ostali clanovi foruma reci

Dodao bi samo jos objasnjenje, da je za samu sintezu vitamina D3 pod utjecajem UVB-a potrebna toplina da bi proces zavrsio. To je razlog zasto UVA-UVB lampa i spot lampa za grijanje moraju raditi istovremeno, ovdje imas detaljnije ako te zanima: LINK

Nije problem,samo kako da ih postavim,da spoticu stavim recimo na sredinu a UVb negdje u kut pa da baca svijetlo na cjeli terarij?

Ako koristis UVA-UVB stednu zarulju onda bi bilo najbolje da je instaliras negdje pokraj reflektorice za grijanje. Razlog tome je sto stedna zarulja (npr. Exo Terra Repti Glo compact 5.0) isijava UVB zrake koje su ucinkovite samo do kojih 30 cm od same zarulje. Dakle, kada bi npr. stavio reflektoricu u kut terarija, a UVB na sredinu ona bi od iguane koja normalno cuci pod lampom za grijanje bila udaljena kojih 70 cm (ako ti je terarij 150 cm dug) i onda opet iguana nema koristi od UVB-a!

Sto se tice samog polozaja tih lampi u terariju trebao bi ih staviti u jedan kut tako da iguani osiguras razlicite temperaturne zone u terariju. Pod lampama ce biti topla zona, a na drugom kraju terarija hladnija zona. Preporucam ti da procitas ovaj clanak: LINK
Znam da na taj nacin neces bas najbolje osvjetliti cijeli terarij, zato si mozda rađe trebao staviti UVA-UVB neonku po cijeloj duzini terarija, ali sad sta je tu je, glavno da iguana ima pravilno slozenu rasvjetu.

Da to ti je dobra ideja,a ja želim napravit terarij veliki kako treba,jedno metar širok i dug,a 2 metra visok,i onda bi napravio neš slično ko šta ima iguana Frx od froginha,onako neš,znači gore jednu 26 w uvb lampu ovu šta jw Kori predložio il pod soluciji 3 od 125W i do nje od 100W jednu za sunčanje

Valjda mislis 2 metra dugacak, 1 metar sirok i 2 metra visok...

Za tako velik terarij bi ti bila najbolja solucija 3 + dodatni izvor svjetlosti, da bolje pojasnim.
Kod nas su trenutno od tih high-tech lampi za gmazove jedino dostupne lampe na zivine pare (npr. gore linkan Solar glo) i jos jedne slicne izvedbe od JBL-a. Te lampe izgledaju kao malo vece spot lampe za grijanje, ali njihova tehnologija je drugacija tako da osim sto griju isijavaju i UVA-UVB zrake. U odnosu na fluorescentnu rasvjetu (neonke i stedne zarulje) daju oko 10x vise svjetlosti sto je dnevnim gmazovima vazno i imaju nesto bolje karakterike UVA-UVB zracenja od  UVA-UVB neonki i stednih zarulja.
Po pitanju topline Solar Glo od 125 W ti npr. grije kao obicna spot lampa od 60W. Dakle, za tvoj buduci terarij bi bila cak dobra i veca verzija od 160 W, ne bi ti bila pre jaka. Uz takvu lampu ti ne bi bila potrebna dodana lampa za suncanje od 100W nego par obicnih neonki (ne UVA-UVB) po cijeloj duzini terarija samo radi osvjeljenja (jer lampu na zivine pare instaliras u jedan kut kao izvor topline). Ako se u buducnosti odlucis za tu opciju otvori temu jer postoji par specificnosti oko instalacije takve lampe!

Keramičko je grlo!

Nema veze,ne špricam po lampi,špricam pod! Već su dvije riknule :S

Zato trenutno za grijanje rađe koristi obicne spot lampe koje mozes nabaviti u ducanu sa rasvjetom po 10-15 kn kao sto ti je Chilii predlozila. Ja sam isto na pocetku koristio te posebne spot lampe pa sam odustao jer su isto pre cesto rikavale.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #83 u: Studeni 26, 2011, 14:04:19 poslijepodne »
Tnx Kori,zahvaljujem,kad počnem s projektom ,novim terarijem,otvorit ću temu pa ćete mi vi najbolje savjetovat di kako i koje lampe treba stavit ;)

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #84 u: Studeni 29, 2011, 18:29:12 poslijepodne »
Koje dodatak prehrani koristite,ja imam kapi vitaminke od Sere a mislio sma uezo Nekotn rep,ima tko iskustva s Nektonom?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #85 u: Studeni 29, 2011, 21:29:29 poslijepodne »
Nekton-Rep je odličan, a ima za kupiti i Nekton-Iguana dizajniran specifično za zelene iguane. Pročitaj o njihovim proizvodima ovdje: http://nekton.de/en/products/reptiles/

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #86 u: Studeni 29, 2011, 21:33:07 poslijepodne »
Nekton-Rep je odličan, a ima za kupiti i Nekton-Iguana dizajniran specifično za zelene iguane. Pročitaj o njihovim proizvodima ovdje: http://nekton.de/en/products/reptiles/

Opaaaa,nisam znao,a mogo bi pitat na Teraristika.hr dal bi mogli nabvit ovaj za zelenu iguanu,a imaju ovaj Nekton Rep,jel u kapima on il u prahu?

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #87 u: Studeni 29, 2011, 21:34:36 poslijepodne »
Meni je frendu dofurao frajer iz ZOO-a neki u prahu za reptile,brutalno je skupo to platio za recimo možda mj dana korištenja,al nemože se nigdje nabavit,baš me zanima kako se zove taj

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #88 u: Studeni 29, 2011, 21:51:24 poslijepodne »

Opaaaa,nisam znao,a mogo bi pitat na Teraristika.hr dal bi mogli nabvit ovaj za zelenu iguanu,a imaju ovaj Nekton Rep,jel u kapima on il u prahu?

Nekton rep je u prahu :)

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #89 u: Studeni 29, 2011, 22:09:25 poslijepodne »

Nekton rep je u prahu :)

E super,ove Serine su ok,al jebeš ti kapi,više se pouzdam u prah ;)

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #90 u: Srpanj 18, 2012, 19:07:31 poslijepodne »
Nije me bilo,ubiti Iguana se je dva puta presvukla,jede sve šta joj dam,malo je narasla,al je agresivna za poludit,čim joj se približim rukom napada repom i mlati po teraiju...sve u svemu ok je,mirna je tihna ne divlja previše.

Mogu slike stavit ako zanima koga?

Offline croatia0man

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #91 u: Srpanj 18, 2012, 20:24:24 poslijepodne »
Moze, stavi

Offline zhaps

• Novi član
  • *
« Odgovori #92 u: Srpanj 19, 2012, 16:31:06 poslijepodne »
Nije me bilo,ubiti Iguana se je dva puta presvukla,jede sve šta joj dam,malo je narasla,al je agresivna za poludit,čim joj se približim rukom napada repom i mlati po teraiju...sve u svemu ok je,mirna je tihna ne divlja previše.

Mogu slike stavit ako zanima koga?

S Iguanama treba jako puno raditi i privikavati ih na covjekov dodir.
Meni je trebalo dvije godine da svoju kolko tolko pripitomim.
Tako da samo polako i strpljivo sa hendlanjem i za koji mjesec ili godinu je se neces moc rijesit kad ju pocnes mazit.