Srpanj 20, 2025, 20:02:36 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moja Iguana  (Posjeta: 15148 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Rex666

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 33
  • Live for nothing,or die for something!
Moja Iguana
« u: Kolovoz 25, 2011, 19:39:52 poslijepodne »
Evo Iguana je jučer stigla!
Stara je mjesec dana ima oko 30-ak cm i sad se tek privikava na novo okruženje,moram joj nabavit neke biljke umjetne,svijtlo je od 100W!

Još nije jela,dao sma joj salatu,naranču i hranu za baby iguane!

<script src='http://img94.imageshack.us/shareable/?i=img2704x.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript>

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Odg: Moja Iguana
« Odgovori #1 u: Kolovoz 25, 2011, 22:17:38 poslijepodne »
Iguane su arborealni gušteri, tako da im treba puno granja za penjanje. Osim toga, bilo bi dobro da imaš i veću posudu s toplom vodom u koju ona može ući kako bi se kupala, ali i vršila nuždu unutra. Ne bi bilo loše da imaš još jednu posudu za hranu koju ćeš staviti nešto višlje, gore među granje.

Nadam se da imaš UVB lampu  ;) A što se tiče prehrane, glavni dio se sastoji od listova i cvjetova maslačka, crvenog radiča, endivije, raštike i matovilca, a na to se može dodavati jabuka, banana, mango, mrkva, paprika, blitva, grožđe, kruške, blitva, listovi rotkvice, kupus, tikvice, paprika i ostalo obojeno povrće i voće (uz Ca:P=2:1).

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Kolovoz 26, 2011, 16:31:34 poslijepodne »
Iguane su arborealni gušteri, tako da im treba puno granja za penjanje. Osim toga, bilo bi dobro da imaš i veću posudu s toplom vodom u koju ona može ući kako bi se kupala, ali i vršila nuždu unutra. Ne bi bilo loše da imaš još jednu posudu za hranu koju ćeš staviti nešto višlje, gore među granje.

Nadam se da imaš UVB lampu  ;) A što se tiče prehrane, glavni dio se sastoji od listova i cvjetova maslačka, crvenog radiča, endivije, raštike i matovilca, a na to se može dodavati jabuka, banana, mango, mrkva, paprika, blitva, grožđe, kruške, blitva, listovi rotkvice, kupus, tikvice, paprika i ostalo obojeno povrće i voće (uz Ca:P=2:1).

A bilje treba stić ovih dana,posudu ću stavit danas ;)

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #3 u: Kolovoz 27, 2011, 19:59:53 poslijepodne »
... samo ću napisati... AJME MENI!!!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Kolovoz 27, 2011, 21:27:09 poslijepodne »
Stara je mjesec dana ima oko 30-ak cm i sad se tek privikava na novo okruženje,moram joj nabavit neke biljke umjetne,svijtlo je od 100W!

<script src='http://img94.imageshack.us/shareable/?i=img2704x.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript>

Bogami kakvo novo okruzenje, trebace joj puno snage i volje da se privikne.....Pa jesi ti video terariume za z. iguane i prirodnu okolinu gde oni zive. Ovakav pustinjski terestralni terarium, nema nista zajednicko sa z. iguanama......Nisam video da si napisao da imas UV ili i na to treba da se privikava.......

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Kolovoz 27, 2011, 21:53:38 poslijepodne »

Bogami kakvo novo okruzenje, trebace joj puno snage i volje da se privikne.....Pa jesi ti video terariume za z. iguane i prirodnu okolinu gde oni zive. Ovakav pustinjski terestralni terarium, nema nista zajednicko sa z. iguanama......Nisam video da si napisao da imas UV ili i na to treba da se privikava.......

A Uv i bilje stiže ovih dana,sve treba stić,grijač,bilje,mjerač vlage i temperature,i još neke pizdarije,pa ću bolje stavit slike kad to sve dođe

Offline froginho

• opomenut, pa baniran
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #6 u: Kolovoz 27, 2011, 23:40:23 poslijepodne »
To se tako ne radi kako ti radis. Da si malo citao i ucio vidio bi da trebas kao prvo se znat o zivotinji koju uzimas, a to znaci pripremit joj terarij i sve ostale uvjete da se zivotinja osjeca ugodno i opusteno a o hrani da i ne pricam. Hrane imas na svakom placu ili malo boljem ducanu.

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Kolovoz 28, 2011, 04:45:42 prijepodne »
To se tako ne radi kako ti radis. Da si malo citao i ucio vidio bi da trebas kao prvo se znat o zivotinji koju uzimas, a to znaci pripremit joj terarij i sve ostale uvjete da se zivotinja osjeca ugodno i opusteno a o hrani da i ne pricam. Hrane imas na svakom placu ili malo boljem ducanu.

MA imam ja hrane,nije bed i cvijetove maslačka i listove i mango i radić i sve to,nije to problem,problem je šta je ona živila mjesec i pol dana u kutiji plastičnoj sa još 3 iguane,i uzeo sam ju da ju čovjek neda dalje il da ne krepa u tim uvjetima!Strpit će se ona još par dana dok ne dođe sva oprema,sve joj je kako treba temp od 28-31,vlage ima,svaki dan špricam terarij i vlažno je stalno,tople vode za kupanje ima ima jest i pit sve ima,a ona se grije smirena je,da se primit u ruku,spava, kad joj je pun kurac ode ispod spavat i ugasim joj lampu

Offline Green

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #8 u: Rujan 02, 2011, 20:21:19 poslijepodne »
UVA i UVB rasvjetu pod obavezno, inače ćeš potrošiti više para na veterinare koji se u reptile kuže manje od nas hobista,a vrlo je vjerojatno da ćeš i ostati bez ljubimca kada oboli od MBD, rahitisa i ostalih boleština vezanih uz nedostatak D3. Vjerujem da si početnik s ovom vrstom, a nisam primjetila da ti je netko od hobista već rekao; kod postavljanja UVA/UVB neonki vodi računa o tome da je domet zračenja oko 20 cm ( + - ) stoga postavi ispod neonke debelu granu na koju gušter može doći,tako da razmak između neonke i guštera ne bude veći od cca 20 cm, a preporučam da na to mjesto uz neonku postaviš i spoticu (žarulju za grijanje) jer kada je spotica postavljena daleko od neonke, iguana će ići ispod spotice zbog topline, a neće primati potreban spektar neonki.

Iz prehrane definitivno izbaci blitvu,zelenu  salatu, kelj, kupus i slično. Umjereno s bananama i rajčicama (zbog kalija), agrume (limun, naranča, mandarine,grejp) gotovo nikako ! Meso i bilo kakvi derivati mesa u bilo kojem obliku, čak i u tragovima ni u bunilu!! mineralni dodaci u prašku ili kapima- toplo preporučam.
Grane bi trebale biti toliko debele da širinom odgovaraju obujmu trupa iguane (ili deblje) i obavezno ih potopi u kipuću vodu (bez kemikalija za čišćenje)
ovaj terarij koji si predstavio je....no comm, omogući joj penjanje u visinu (pošto je arborealna vrsta) makni kamen, stavi veću posudu s vodom jer obavljaju nuždu u vodi ,a i piju iz iste pa stoga... jedna od solucija za terarij je stari ormar preradiš u terarij, ili osb ili nezz, ugl na ovaj način se ne uzima životinja, zato i reakcije terarista nisu baš bajne, ali ako imaš bilo kakve nedoumice glede iguane, pitaj.
« Zadnja izmjena: Rujan 02, 2011, 20:27:27 poslijepodne od Green »

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Rujan 02, 2011, 21:36:21 poslijepodne »
Napravio sma update terarija,u terariju je:
Podloga terano-red bark koju kombiniram sa terra basic zemljom radi vlage
Drvo za sunčanje i skrivanje
Reptile spot lampa za grijanje,i Sun Glo basking spot lamp,kombiniram ih!
2 umjetnje biljke
posuda za hranu i 2 posude za vodu,jedna za piće druga za obavljanje nužde

Hrana i ostale stvari
Povrće i voće,Sera reptilin vitamni u tekućem stanju,Sera reptipur W kapi za kožu,Dajana iguana junior,JBL Iguvert i Tetrafauna Iguana!
Počela je tek nedavno jest,stolicu ima urednu,počela je nedavno jest pa joj još nedavam ove "umjetne" hrane!

Temp je recimo od 29-31 stupanj,i vlaga je uvjek pristupačna,špricam terarij svakih 1 sat il 2

Može i slike ako vas zanima,od terarija,podloga,hrane i gmaza

Offline Green

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Rujan 02, 2011, 22:51:19 poslijepodne »
Po ovome što si napisao, situacija se čini puno bolja i lijepo je da se trudiš i da slušaš savjete iskusnijih  :up: što se tiče spotica, na nekima stoji da emitiraju UVA/UVB ali iskreno uvijek sam bila skeptik prema njima i koristila neonske cijevi (exoterra ili neki drugi proizvođač). Umjesto spotice za grijanje, možeš upotrijebiti i mnogo jeftiniju varijantu,a to je obična žarulja od par kn, samo prilagodi W da ti bude optimalna temp u terariju. HS za grijanje, iz pet shopova nisu ništa više nego obične žarulje s brandom proizvođača terarističke opreme i sukladno tome koštaju.
 Žarulju bi trebao zaštititi nekakvom žičanom mrežicom, jer se gušteri, naročito iguane često znaju verati po njima pa opekotina-radi, bolje spriječiti.
Za podlogu se najboljim pokazao treset (krupni), bar meni, ne znam za druge.
Što se tiče grana u terariju, što više to bolje, obožavaju se penjati po granama i tamo u prirodi provode najviše vremena (na visinama i do 40 m)  i na tlo silaze po hranu i za vrijeme parenja.
A čuj glede samog terarija, dok je ovako malena nekako će poslužiti, ali po hitnom postupku raditi novi!  Opće pravilo kod kreiranja nastambi je da visina mora biti najmanje tri dužine životinje,a dužina dvije. Visina je jako važna. Više informacija o zakonski propisanim dimenzijama pronaći ćeš u pravilniku,
S kupovnom hranom za gmazove/iguane oprez jer znaju ubacivati animalne proteine, konzervanse i razne aditive, moj je imao krvavi proljev od njih. Pa slika nije na odmet =)

Lp

Offline iponsaan

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #11 u: Rujan 02, 2011, 23:53:12 poslijepodne »
U globalu se slažem sa Green,kupovna hrana ne valja ništa i u njoj ima svega i svačega,što se tiče samog terarija,držim Iguanu u terariju 200d x 190v x 100š i ponekad mi se čini da nije ni to dovoljno prostora.Iguane su prilično zahtjevne i ako nema dobre uvjete,nažalost neće dugo živjeti.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #12 u: Rujan 03, 2011, 10:44:48 prijepodne »
Iz prehrane definitivno izbaci blitvu,zelenu  salatu, kelj, kupus i slično.

Ovo su zastarjeli podaci koje redovno možemo naći na internetu i hobističkim knjigama. Najnovija in-situ istraživanja (eng. field studies) pokazala su da većina zelene/lisnate hrane koju konzumiraju iguane (i ostali herbivorni gmazovi) u divljini sadrže znatno više koncentracije oksalata (natrijeve i kalijeve soli oksalne kiseline koje interferiraju s metabolizmom kalcija u organizmu) od gore navedenih namirnica. Uz pravilnu suplementaciju hrane kalcijevim spojevima (najbolje kalcijev karbonat) i vitaminom D3, te uz prikladnu rasvjetu u UVB dijelu spektra (315-280nm) koja katalizira sintezu kolekalciferola u stanicama kože, možemo koristiti svu zelenjavu u umjerenim količinama. Izuzetak bi bila salata "kristalka" (eng. iceberg lettuce) koja, uz nešto minerala, gotovo da i nema nutritivnu vrijednost. Ostale vrste zelene salate, pogotovo radič i cikorija, su dobrodošli dodaci prehrani iguane.
Inače, lisato zelenilo bi trebalo pokrivati barem 90% ukupne dijete zdrave iguane, dok se voće može smatrati poslasticom kojom malo zasladimo dnevnu salaticu.  :).

Offline Green

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Rujan 03, 2011, 12:29:51 poslijepodne »
@ Nino - Lijepo da se javio netko iskusniji i pomogao. Pod zelenu salatu sam smatrala običnu kristalku, nisam specifirala iz razloga što su u prijašnjim komentarima forumaši naveli većinu lisnatih sastojaka, svejedno hvala.  Nemam namjeru pametovati, opekla sam se prethodnih godina na forumu  :punch:, ali smatram da  hobist koji je još zelen u dijetetici herbivora ne bi trebao eksperimentirati s hranom bogatom oksalatima i s visokim udjelom goitrogena koji kod loše izbalansirane (i dugotrajne) prehrane uzrokuju renalnu isuficijenciju,a naročito zbog toga  što u trenutnom terariju nije pravilno postavljena odgovarajuća UVA/UVB,stoga se i mineralni suplementi ne mogu apsorbirati u organizam,barem ne u odgovarajućoj količini (ispravi me ako sam pogriješila).  Podaci koje sam navela opisani su u " Infectious Diseases and Pathology of Reptiles " (Overview of Reptile Biology, Anatomy, and Histology) (Veterinarski fakultet).
Lijep pozdrav   :)
« Zadnja izmjena: Rujan 03, 2011, 13:46:30 poslijepodne od Green »

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Rujan 14, 2011, 16:17:38 poslijepodne »
Imam pitanje u vezi "presvlačenja" iguani je malo na dnu leđa kože se "odvojilo" i tu je sad friška koža a ovo drugo se ne odvaja,terarij je vlažan i topao,okupam iguanu i u mlakoj vodi,al tako stoji već 3 dana,neznam kad će se koža upotpunosti "skinut" s nje!

BTW i još nešto,svaki dan njoj davam široki spektar povrća i voća,al ona neće ništa nwgo samo salatu!
Davam joj,salatu,cvjetove i listove maslačka,krastavac,mrkvu,mango,jabuku,blitvu...

Offline froginho

• opomenut, pa baniran
  • Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Rujan 14, 2011, 16:48:12 poslijepodne »
Pusti ju nek se iskupa u kadi u mjakoj vodi jedno 15-20 minuta  i kad se razmeksa koza polako ju odstrani ako ide ako ne ponovi postupak.

Probaj sa sto vise zelenog povrca. Moja najvise na to pati. Najvise voli radic, cikoriju, endiviju, rastiku, rikolu i matovilac a poslje toga najdraza mu je smokva, dinja, lubenica.
« Zadnja izmjena: Rujan 14, 2011, 16:55:12 poslijepodne od froginho »

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Rujan 14, 2011, 16:58:50 poslijepodne »
Pusti ju nek se iskupa u kadi u mjakoj vodi jedno 15-20 minuta  i kad se razmeksa koza polako ju odstrani ako ide ako ne ponovi postupak.

Ok hvala,probat ću!

Probaj sa sto vise zelenog povrca. Moja najvise na to pati. Najvise voli radic, cikoriju, endiviju, rastiku, rikolu i matovilac a poslje toga najdraza mu je smokva, dinja, lubenica.

A kad neće ni radić ni niš,samo salatu,pa davam joj jedno 5-6 vrsta povrća i voća,al samo salatu obrsti i drugo neće,ima urednu stolicu i sve,al neće drugo osim salate :D
Al još je mala imam ju tek 3 tjedna

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 14, 2011, 17:01:37 poslijepodne »
Imam pitanje u vezi "presvlačenja" iguani je malo na dnu leđa kože se "odvojilo" i tu je sad friška koža a ovo drugo se ne odvaja,terarij je vlažan i topao,okupam iguanu i u mlakoj vodi,al tako stoji već 3 dana,neznam kad će se koža upotpunosti "skinut" s nje!

BTW i još nešto,svaki dan njoj davam široki spektar povrća i voća,al ona neće ništa nwgo samo salatu!
Davam joj,salatu,cvjetove i listove maslačka,krastavac,mrkvu,mango,jabuku,blitvu...

Budi strpljiv, stara koža će otpasti sama kroz nekoliko dana. To je posve normalno, ništa ne brini.

Iguane se jako lako "navuku" na zelenu salatu, pogotovo na kristalku (koja gotovo da i nema hranjivih sastojaka) i onda izbjegavaju sve drugo. Savjetujem ti da salatu potpuno izbaciš i nudi joj primarno maslačak, sad kada je sezona. Prvih par dana vjerovatno neće htjeti jesti, ali kada pošteno ogladni navalit će na zelenilo kao koza. Hrani je primarno samoniklim jestivim biljem dok ga još ima (uz maslačak odličan je i trputac, djetelina, neprskano/divlje lišće vinove loze, lišće i cvjetovi hibiscusa itd.). Kada dođe zima koristi popis zelenila koji je stavio froginho.
Slatko voće treba davati rijetko, samo kao poslasticu, jer u divljini slatki plodovi sačinjavaju vrlo mali (gotovo zanemariv) dio prehrane zelenih iguana i njihov probavni sustav nije evolucijski prilagođen velikoj količini te hrane.

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Rujan 14, 2011, 17:09:29 poslijepodne »

Budi strpljiv, stara koža će otpasti sama kroz nekoliko dana. To je posve normalno, ništa ne brini.

Iguane se jako lako "navuku" na zelenu salatu, pogotovo na kristalku (koja gotovo da i nema hranjivih sastojaka) i onda izbjegavaju sve drugo. Savjetujem ti da salatu potpuno izbaciš i nudi joj primarno maslačak, sad kada je sezona. Prvih par dana vjerovatno neće htjeti jesti, ali kada pošteno ogladni navalit će na zelenilo kao koza. Hrani je primarno samoniklim jestivim biljem dok ga još ima (uz maslačak odličan je i trputac, djetelina, neprskano/divlje lišće vinove loze, lišće i cvjetovi hibiscusa itd.). Kada dođe zima koristi popis zelenila koji je stavio froginho.
Slatko voće treba davati rijetko, samo kao poslasticu, jer u divljini slatki plodovi sačinjavaju vrlo mali (gotovo zanemariv) dio prehrane zelenih iguana i njihov probavni sustav nije evolucijski prilagođen velikoj količini te hrane.

Ajde iam doma puno djeteline,i listova vinove loze i cvijetova i listova maslačka,pa ću joj to dat,i jbg čekat par dana pa će valjda počet jest!

A imam i onu dajana baby iguana food,jel joj se može to davat il da to izbjegavam?

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Rujan 27, 2011, 17:25:23 poslijepodne »
Iguana još nije počela jest Dajana baby food,al jede sve ostalo,svo povrće šta joj dam i ono oko kuće ta nađem bilja,sve jede!
Sad me malo muči vlaga,nije dovljno mni se čini to šta ja njoj špricam terarij svaka 2-3 sata,mogu nešto napravit da je vlaga konstatna?
I koje drvo mogu uzet da joj stavim unutra na čemu može ležat,sad želi na ovom umjetnom al nije mi to to,a i nije baš jako debelo!

Offline froginho

• opomenut, pa baniran
  • Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Rujan 27, 2011, 17:41:31 poslijepodne »
Iguana još nije počela jest Dajana baby food,al jede sve ostalo,svo povrće šta joj dam i ono oko kuće ta nađem bilja,sve jede!
Sad me malo muči vlaga,nije dovljno mni se čini to šta ja njoj špricam terarij svaka 2-3 sata,mogu nešto napravit da je vlaga konstatna?
I koje drvo mogu uzet da joj stavim unutra na čemu može ležat,sad želi na ovom umjetnom al nije mi to to,a i nije baš jako debelo!

Baci tu umjetnu hranu i omoguci joj sto veci izbor prirodne i zdrave hrane.
Za vlagu je najbolji kokosov treset kao podloga ikojeg mozes vlaziti po potrebi a i stavi joj jednu veliku posudu sa vodom.
U posudu ili ce vrsit nuzdu ili se kupat a mozda i oboje (moj se samo kupa).
Ja najvise koristim vrbu a mogu i razna drva vocki.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 27, 2011, 17:58:01 poslijepodne »
Uopće ne znam što je to "Dajana baby food", ali, kao što froginho reče, ne opterećuj se tim komercijalnim bućkurišima: iguani nudi isključivo svježu biljnu hranu.
Konstantnu vlagu teško da ćeš moći održavati, ali to nije krucijalno - iguane su prilično prilagodljive. Ponovo, froginho ti je dao dobre savjete. Kakva ti je ventilacija na terariju? Ako je s gronje strane potpuno otvoren, vlagu ćeš teško održati bez obzira na sve mjere.
Osobno sam za većinu arborealnih guštera koristio grane bazge koje ima u obilju, lijepo se grana, a i njena relativno mekana kora pruža odlično uporište gušterovim kanđama. Što setičedebljine, grane bi trebale biti debljine iguanina tijela ili deblje.

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Rujan 27, 2011, 18:42:23 poslijepodne »

Baci tu umjetnu hranu i omoguci joj sto veci izbor prirodne i zdrave hrane.
Za vlagu je najbolji kokosov treset kao podloga ikojeg mozes vlaziti po potrebi a i stavi joj jednu veliku posudu sa vodom.
U posudu ili ce vrsit nuzdu ili se kupat a mozda i oboje (moj se samo kupa).
Ja najvise koristim vrbu a mogu i razna drva vocki.

Ok,iguana jede sve šta je oko kuće,listove maslačaka i djeteline i divlje rige imam u izobilju i sad to tamani,jede ona ljepo,sve je 5,dobije endivije i zelja!
treset imam i njega vlažim,posudu isto imam,samo me muči ta njea koža,mali dio je odpao al ovo drugo nikako!
Sad imam granu trstike koja je malo tanja od iguane

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Rujan 27, 2011, 18:43:21 poslijepodne »
Uopće ne znam što je to "Dajana baby food", ali, kao što froginho reče, ne opterećuj se tim komercijalnim bućkurišima: iguani nudi isključivo svježu biljnu hranu.
Konstantnu vlagu teško da ćeš moći održavati, ali to nije krucijalno - iguane su prilično prilagodljive. Ponovo, froginho ti je dao dobre savjete. Kakva ti je ventilacija na terariju? Ako je s gronje strane potpuno otvoren, vlagu ćeš teško održati bez obzira na sve mjere.
Osobno sam za većinu arborealnih guštera koristio grane bazge koje ima u obilju, lijepo se grana, a i njena relativno mekana kora pruža odlično uporište gušterovim kanđama. Što setičedebljine, grane bi trebale biti debljine iguanina tijela ili deblje.

Ventilacija su rupice sa strane,a bazgu si posadio u terarij?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 27, 2011, 20:16:05 poslijepodne »
...a bazgu si posadio u terarij?

A, ma ne! Otišao sam u šumarak, pronašao drvo bazge i otpilio grane odgavarajuće debljine i oblika.