Lipanj 26, 2025, 22:28:32 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: molim vas malu pomoc....  (Posjeta: 1155 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dovla935

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
molim vas malu pomoc....
« u: Kolovoz 19, 2011, 16:20:16 poslijepodne »
bok ekipa imam puno pitanja ali krenimo prvo sa par njih..
ovako,prvi puta kupujem pauka i to ce vjerojatno biti grammostola rosea ili lasiodora parahybana...
sada pitanjce:zanima me koliki terarij da uzmem tako da pauk moze dozivotno biti u njemu jer nemam bas namjeru premjestati ga iz manjeg u veci..
drugo:vidim da ljudi dosta kvase treset i terarij radi vlage a mene nema doma po 9 sati na dan osim vikendom.pa me zanima koji od ta dva pauka treba manje vlage?
trece:jel ima terarija u pet shopu na drvinju?i naravno hrane?to bi bilo to za sada ako ima nesto jos vazno samo nadodajte....
hvala...
« Zadnja izmjena: Kolovoz 19, 2011, 16:23:32 poslijepodne od dovla935 »

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Odg: molim vas malu pomoc....
« Odgovori #1 u: Kolovoz 19, 2011, 17:05:58 poslijepodne »
Obično se gleda da dimenzije terarija budu do 3 puta veće od raspona paukovih nogu. Recimo, za odraslu jedinku bane ili rosee bi bio dovoljan terarij 35-50x35-50x30 cm (DŠV). Ako uzimaš manjeg pauka, moraš uzeti i manji terarij. Ne treba vlažiti terarij nekoliko puta dnevno, dovoljno je da paziš kako pauk uvijek ima vode u posudici i svaki par dana pustiš da se voda iz posudice prelije po okolnom tresetu, a pred presvlačenje malo povećaš vlažnost. Hranu nećeš naći u pet shopovima, pogledaj ovdje na forumu u oglase, ima ljudi koji ju uzgajaju i prodaju.

Sve ovo što sam napisala je napisano već puno puta ovdje na forumu, samo treba koristiti tražilicu i čitati....
« Zadnja izmjena: Kolovoz 19, 2011, 17:19:32 poslijepodne od acidorange »

Offline tomo147

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • haj
« Odgovori #2 u: Kolovoz 19, 2011, 19:05:28 poslijepodne »
ako ces treba akvari javi se imam 60x30x25 idealan za terari :)

Offline mentalac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Kolovoz 21, 2011, 11:26:08 prijepodne »
Za banu bi bilo bolje da imas mrvu veci terarij nego za roseu (jer je veca, jel). Moja parahybana je u 60x40x40. Mislim da manje vlage treba rosea, ali parahybani mozes bez problema odrzavat normalnu vlagu i ako te nema doma 9 sati. A i ako joj slucajno padne vlaga 5% manje od "idealnog" i tako stoji par sati dok ne dodjes doma, nece se pauk izvrnut :D (osim u slucaju presvlacenja, al onda treba puno vlage neovisno o vrsti).
Eh da, imaj na umu da bebaca nemos stavit odmah u veliki terarij ;)
Pet shop u drvinju zaboravi, hrane neces nac, a sto se terarija tice, ima par ljudi na forumu koji ce ti napravit normalan terarij za 2 - 3 puta manje para.
Sto se hrane tice, vidim da si iz Zagreba, pa ti nece bit problem nac u oglasima nekoga tko prodaje.

Offline dovla935

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 21, 2011, 14:39:15 poslijepodne »
zanima me dali je to isti pauk..Pterinochilus mamillatus i murinus..
ako nije koja je razlika?
zanima me orange baboon tarantula...
hvala..

Offline acidorange

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 21, 2011, 17:21:33 poslijepodne »
To je ista tarantula, mamillatus je stari naziv.

P.murinus je jako brza tarantula poznata po agresivnosti (zovu je OBT što je akronim za Orange Baboon Tarantula, ali i Orange Bitey Thing), stoga je loš izbor za početnika.

Offline dovla935

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 21, 2011, 18:33:12 poslijepodne »
upomoc!!!!sad sam dosao doma i vidim nesto cudno u terariju kod pulchrice..ne vidim bas dobro dali je na ledjima ili kaj jer je u kucici od kokosa a frka me bilo kaj micati,jer kaj ako se presvlaci pa je nebi htio povrijediti..koliko traje to presvlacenje inace?malo sam povecao temperaturu i vlagu sada kad sam dosao doma prije nekih 40 min...

Offline acidorange

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 21, 2011, 19:38:54 poslijepodne »
upomoc!!!!sad sam dosao doma i vidim nesto cudno u terariju kod pulchrice..ne vidim bas dobro dali je na ledjima ili kaj jer je u kucici od kokosa a frka me bilo kaj micati,jer kaj ako se presvlaci pa je nebi htio povrijediti..koliko traje to presvlacenje inace?malo sam povecao temperaturu i vlagu sada kad sam dosao doma prije nekih 40 min...

Samo presvlačenje ne traje dugo, većinom do sat vremena, ali prije toga pauk zna dosta dugo biti na leđima (i po nekoliko sati). Najčešće se presvlače na leđima ili boku, a nekada i na trbuhu.

Offline dovla935

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 21, 2011, 20:09:10 poslijepodne »
evo vidim sada da se presvukla i izgleda da jede kosuljicu.. :D jos je ne vidim cijelu a koliko inace narastu nakon presvlacenja...?

Offline mentalac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Rujan 22, 2011, 23:30:57 poslijepodne »
Ne brini za jedenje kosuljice, neki pauci imaju naviku to radit. Sto se tice "rasta" nakon presvlacenja, to ovisi o vrsti pauka. Koliko ja znam (a ja nisam iskusni uberkul terarist zasad), grammostole relativno sporo rastu, tako da ne ocekujes neku ogromnu razliku.