Studeni 08, 2025, 23:21:56 poslijepodneNajnoviji Član: bota

Autor Tema: Specifičan slučaj :/  (Posjeta: 1624 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lberetin

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 37
Specifičan slučaj :/
« u: Kolovoz 13, 2011, 20:25:32 poslijepodne »
Prvo, pozdrav svima na forumu ;)

Pošto sam odlučio krenuti s akvaristikom proveo sam zadnjih 10ak dana čitajući sve moguće postove,priručnike i teme o akvaristici no nijedna mi nije dala odg. na moj problem. Naime, pošto živim u mjestu na Novigradskom moru želim pokrenuti "domaći" jadranski akvarij od 100tinjak litrica jer mi toliko dozvoljava prostor. Jedna od ključnih stvari koju bih napomenuo da je jadransko more "boćato" tj. zbog pritoka rijeka salinitet vode je 28 o/oo te je bioraznolikost ogromna (jegulje,zvjezdače,konjići,blennyiji - zbog toga mi se i sviđa ideja) pa ako mogu postavit par pitanja...

1.) Pošto nemam mjesta za sump, jel mi prijeko potreban skimmer s obzirom da sam u mogućnosti često mijenjati vodu u velikoj količini a da ne zadirem u puno parametara vode jer mislim drzati ribe isključivo iz tog staništa?

2.)Ako jest hoće li onaj osnovni "slabić" od parsto kn izdrzati 100l ?

3.) Jeli mi bolje imati jedan veliki filter ili 2 manja jer ovako ih mogu naizmjenično čistiti a da ne narušim postojanost nitro bakterija? pošto je akvarij morski mislio sam uzeti 2 filtera protočnosti 800l/h, jel to loše, ok ili previše ? Po specsima njih dva bi trebala bit dovoljna za "slatkaća" od 300l...?

4) Koliko jake pumpe mi trebaju? Svjetlo ide po potrebi "živina"

Pretpostavljam da je ovakvih upita dosad bilo na stotine i isprike na maltretiranju, al pitam vas jer znam da je ovo skup sport a ja prosječan građanin rh pa gledam to ukomponirat da je opet zanimljivo i lijepo s RAZUMNOM cijenom (neću štedit di ne smijem)...

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima
i evo par slikica šta mislim drzati naravno
 kad vidim koegzistenciju jednih s drugim...

http://saltwater.tropicalfishandaquariums.com/blenny/PeacockBlenny.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/Epave_Daffodils_Dieppe_040905_005.jpg/250px-Epave_Daffodils_Dieppe_040905_005.jpg

http://dalibor-andres.from.hr/uw/slike_v/o_003-0_600.jpg

http://www.os-skolara-hercegovac.skole.hr/upload/os-skolara-hercegovac/images/newsimg/1121/Image/uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.jpg

3
ma sve5...

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
Odg: Specifičan slučaj :/
« Odgovori #1 u: Kolovoz 13, 2011, 20:50:13 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodošao!

Za početak, 100 litara je nekih minimum minimuma za jadranski akvarij....zbog toga ćeš morati dobro voditi računa o izboru organizama.
Znači o njihovoj kompatibilnosti (predatori i ribe koje narastu velike ne idu u 100 litara), bleniji i gobiji su dobar izbor za tu veličinu akvarija.

1) za jadranski akvarij skimer je "must have" i to što veći to bolje... česte promjene mora brzo dosade i postanu sve rijeđe i rijeđe.
     ..šteta što nemaš mjesta za sump, pokušaj sa nekim moćnijim hang-on skimerom.

2) ne bi se zafrkavao s tim igračkama

3) dosta ti je jedan filter u kojega ćeš natrpat AU i fosfat remover....

4) 2 pumpe protoka 5 000 litara na sat .... za jadranski akvarij su dovoljne dvije lampe, jedna bijela i jedna plava

-bleni sa prvoga linka je odličan izbor
-na drugoj fotki je ugor čini mi se ... to nije za akvarij.
-zvjezdače mogu, ajde sa što manjim primjercima
-morski konjić je zaštićena životinja ...a uz to ne može preživiti bez stalne prisutnosti žive hrane u akvariju.

Eto par brzih odgovora na tvoja pitanja....ako to još nešto zanima samo pucaj.

P.S.: U pripremi je opširan članak o jadranskom akvariju, gdje ćeš naći sve odgovore!

« Zadnja izmjena: Kolovoz 14, 2011, 05:54:41 prijepodne od GROF »

Offline lberetin

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoz 13, 2011, 23:04:16 poslijepodne »
puno hvala, eto sad znam odakle početi :D
ma sve5...

Offline lberetin

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Kolovoz 14, 2011, 19:51:22 poslijepodne »
ako može jedno stvarno glupo pitanje jer sam stvarno nov u ovom, koliko od vrha se akvarij puni vodom, ono odokativno :D
ma sve5...

Offline ZorK

• Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
« Odgovori #4 u: Kolovoz 15, 2011, 20:21:04 poslijepodne »
Uvek se obradujem kada čujem ili pročitam da je u pripremi Jadranski akvarij. Iberetin, želim Vam da budući akvarij bude uspešan! Nastavite da intenzivno sakupljate znanje. Morska akvaristika je u tom pogledu (i ne samo u tom!) prilično zahtevan hobi. Čitajte, čitajte – a pitanja na forumima postavljajte tek kada ne možete pronaći pravi odgovor na drugi način. Potpuno se slažem sa Vašom sopstvenom kvalifikacijom poslednjeg pitanja, ono navodi na pomisao da  je sve ovo nekakva šala!

Akvarij od stotinu litara koji ste planirali je zaista mali. Pokušajte da bar duplirate njegovu zapreminu. Postavili ste među fotografijama željenih stanovnika Vašeg budućeg akvarija i fotografiju gruja, ugora (Conger conger)! Ova riba se istina vrlo dobro drži u akvariju, ali se radi o noćnom grabljivcu koji može dostići dužinu od preko dva metra i težinu od više desetina kilograma (!!). Uporedite to sa planiranim “gabaritima”  Vašeg budućeg akvarija. Ovo sam naveo kao ilustraciju potrebe da je solidan nivo znanja neophodan još u fazi planiranja i projektovanja morskog akvarija.

Ronio sam u Novigradskom moru i ono je zaista prepuno života. Medjutim, ne mogu se složiti sa Vašom ocenom da to područje karakteriše veliki biodiverzitet. Tu se mogu naći i pojedine karakteristične vrste kojima godi blizina rečnih ušća i niži salinitet mora. Međutim, ukupan broj vrsta koji nastanjuju ovaj duboki zaliv,  ali i druge slične, zatvorene i oslađene delove mora relativno je mali. Usled obilja hrane, što je posledica priliva rečne vode, masa živih bića po jedinici površine morskog dna (ili zapremine vode) je vrlo velika. Međutim, to ne treba brkati sa biodiverzitetom – ukupnim brojem vrsta živih bića koji nastanjuju neko područje. Pozdrav.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 15, 2011, 22:47:29 poslijepodne od ZorK »

Offline lberetin

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Kolovoz 15, 2011, 23:00:14 poslijepodne »
Hvala na podršci, što se tiče ugora browsajući ovaj forum odustao sam od te ideje iako sam u mogućnosti nabaviti male primjerke pa ih vratiti natrag po potrebi u more :)
Inače sam prvostupnik biologije šta čini moju pogrešku oko bioraznolikosti još većom ali šta da kazem, čovjek uči dok je živ :D
Još da napomenem da sam odlučio naručiti akvarij po mjeri da što više povećam volumen akvarija jer mi je prostor već zadan tako da ću max izvuć 90x35x40 šta je nekih 120l :/

pozz 
ma sve5...