Srpanj 19, 2025, 00:01:23 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kako razlikovati spol kod Crytocara Moorii-ja  (Posjeta: 2439 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: Kako razlikovati spol kod Crytocara Moorii-ja
« Odgovori #25 u: Kolovoz 21, 2011, 14:05:10 poslijepodne »
www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Evo odi na ovaj link pa ces saznati vise oko upitnika za bolesti ribeka.. Ako gdje zapnes, slobodno pitaj :)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 21, 2011, 14:08:28 poslijepodne od alen_zgb »

Offline Axo_Keki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Cazin Bosna i Hercegovina
« Odgovori #26 u: Kolovoz 21, 2011, 15:36:31 poslijepodne »
ovo je jedna od dvije ribice koje me zabrinjaavaju
ja predpostavljam da je rijec o dva muzijaka koji se medjusobno svadjaju(primjetio sam to)
pa reko mozda su se malo ıznacinjali
Mi smo zatvorenici svojih vlastiti identiteta zatvoreni u tamnicama koje
smo sami skovali......
"Ćejf košta"

Offline papa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #27 u: Kolovoz 22, 2011, 14:42:11 poslijepodne »
Slika nije bas ostra pa ovako odprve ni ne izgleda kao nesto zabrinjavajuce ali opet treba provjeriti.

Vrlo lako je moguce ako se dva muska natezu, uspostavljaju dominaciju, pa se onako ustima zakace, to ponekad moze rezultirati ozljedom ustiju i okolnog dijela, na srecu u velikoj vecini slucajeva to zaraste bez problema. Drugo sto moze biti neznam dali to ove ribe rade moguce je, da cesto grabe pjesak/sljunak s dna pa ga prosijavaju/pljuckaju onako, moguce da je i od toga pogotovo ako je pjesak malo ostriji ili mozda cak preveliki pa kad zabije glavu se ogrebe...

Ako ti djelovi koji su ti ovako malo koda su isprani bijeli nemaju po sebi nikakovu vatu, sluz ili nesto sto je nalik na neki gljivicni proces ja se nebi previse brinuo, naravno promatraj malo cesce akvarij da utvrdis sto ribe rade.

I naravno mozes ispuniti upitnik o bolestima i slikati jednu kvalitetnu sliku predio usta da ti clan plavi985 to pogleda!

P.S. sada sam vidio u temi bolesti, tako da povlacim ovo gore napisano, imas dosta toga krivo u setupu, poslusaj plavog sto ti je napisao i rjesit ces problem!
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2011, 17:45:18 poslijepodne od papa »

Offline Axo_Keki

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Kolovoz 23, 2011, 00:48:13 prijepodne »
Slika nije bas ostra pa ovako odprve ni ne izgleda kao nesto zabrinjavajuce ali opet treba provjeriti.

Vrlo lako je moguce ako se dva muska natezu, uspostavljaju dominaciju, pa se onako ustima zakace, to ponekad moze rezultirati ozljedom ustiju i okolnog dijela, na srecu u velikoj vecini slucajeva to zaraste bez problema. Drugo sto moze biti neznam dali to ove ribe rade moguce je, da cesto grabe pjesak/sljunak s dna pa ga prosijavaju/pljuckaju onako, moguce da je i od toga pogotovo ako je pjesak malo ostriji ili mozda cak preveliki pa kad zabije glavu se ogrebe...

Ako ti djelovi koji su ti ovako malo koda su isprani bijeli nemaju po sebi nikakovu vatu, sluz ili nesto sto je nalik na neki gljivicni proces ja se nebi previse brinuo, naravno promatraj malo cesce akvarij da utvrdis sto ribe rade.

I naravno mozes ispuniti upitnik o bolestima i slikati jednu kvalitetnu sliku predio usta da ti clan plavi985 to pogleda!
hvala na javljanju
muzijaci su predpostavljam ove dvije ribice koje su "oboljele"
dosta se tjeraju ustima se cvokaju
danas isao traziti i nisam nasao nista od navedenih preparata
neznam sta da radim

P.S. sada sam vidio u temi bolesti, tako da povlacim ovo gore napisano, imas dosta toga krivo u setupu, poslusaj plavog sto ti je napisao i rjesit ces problem!

smo sami skovali......
"Ćejf košta"

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #29 u: Kolovoz 23, 2011, 19:38:06 poslijepodne »
Ajmo redom:
1.Kako razlikovati pol kod C.moorii'
imaš 3 metode, pa da jih pogledamo:
- več su ti napisali za venting metodu, pogledaš i vidiš...mada tvoji su ciklidi premaleni, da bih to i vidio ipak treba da polno sazriju, a to kod ne M'buna traje malo duže nego kod M'buna.No što me više zabrinjava, ja se samo pitam, je si li stručno usposobljen, da bih tako nešto i 100 posto bio u pravu, pogotovo kad se zna, da se takve metode late ihtiolozi i akvaristi odgajivači sa mnogo godina iskustva.I oni su ponekad u krivu.No ipak i da se latiš toga, šanse su ti 50% da pogodiš ili promašiš.
-druga metoda ti je tzv."odokativna", kako vidim ti ciklide promatraš pažljivo i nekim prosmatranjem uoči se neke razlike u dužini, veličini i nekim borbama koje se vode medju pojedincima i ti znakovi te navode , da se radi o mužjaku ili ženki.Ipak ženka je manjeg rasta i kad je vreme ona se ne spušta u neke borbe za teritorij, nego čeka.
- i poslednja metoda ti je " ljudska" metoda. Kad ti dadneš hranu ciklidima moraš pažljivo prosmatrati i gledati kako jede, ako je pojela onda je žanka , ako je hranu pojeo onda je to mužjak.I to ti je najjednostavniji metod, da se razlikuje pol u veličini tvojih ciklida.

Ono što si digao "galamu" oko belih tačaka, mislim da se ne radi o nikakvoj bolesti več o pojavu o kome ti pisao Papa.Da to malo obrazložim...u upitniku o bolestima ti si naveo, da se ta dva ciklida normalno ponašaju, jure na hranu i slično.Sad da bi bio stvarno ciklid bolestan, taj bi se ti uvukao u neku šupljinu, ne bih ni jeo i samo bi se mučio.I koliko sam proletio literaturu, to nije nijedan simptom bolesti, za koje bi oboljevali ciklidi.Ipak ciklidi su trdožive ribe i ne daju se oni tek tako.I da bih bio bolestan,. ta bi se bolest manifestirala na celome ciklidi, zavisi od čega bi obolio /bele tačke, naduvan ili uvučen stomak, beli izmet, vuče ga za sobom,rupe na glavi, deformisano oko/...a ti ništa od toga nisi zapazio i napisao....što je po meni ...kako ti več napisao.

3.o minimalnim uslovima za držanje tih ciklida te njihovim navikama, kao i o režimu menjanja vode, te filtraciji i merjenju parametra vode ...bilo je več toliko napisano, da ti dadnem savet da počneš da čitaš od početka i tek tada češ na cikldistiku gledati sa drugim očimna, ne kao sada....sve panično...

Sretno sa ciklidima

Offline Axo_Keki

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Kolovoz 24, 2011, 01:43:47 prijepodne »
hvala na posvecenoj paznji
kao prvo ima eto oko dvije godine kako imam svoj akvarij
aa akvaristiku sam zavolio i mnogo prije, svaki dan nesto novo naucim i naravno volio bi i zelim da mojim ciklidima bude sto bolje i ugodnije
Neke stvari mozda nisu dobre ili su nedovoljne poput filtracije ali ja se trudim da sve radim po propisima ako nisttaa
trudim se imati bar neke minimalne standarde
Nadam se da mojim delfinim nije nista
htio sam utvrditi spol cisto da znam kad me neko pita
a i da njima bude interesantnije  :) :) :) :)
smo sami skovali......
"Ćejf košta"