Ajmo redom:
1.Kako razlikovati pol kod C.moorii'
imaš 3 metode, pa da jih pogledamo:
- več su ti napisali za venting metodu, pogledaš i vidiš...mada tvoji su ciklidi premaleni, da bih to i vidio ipak treba da polno sazriju, a to kod ne M'buna traje malo duže nego kod M'buna.No što me više zabrinjava, ja se samo pitam, je si li stručno usposobljen, da bih tako nešto i 100 posto bio u pravu, pogotovo kad se zna, da se takve metode late ihtiolozi i akvaristi odgajivači sa mnogo godina iskustva.I oni su ponekad u krivu.No ipak i da se latiš toga, šanse su ti 50% da pogodiš ili promašiš.
-druga metoda ti je tzv."odokativna", kako vidim ti ciklide promatraš pažljivo i nekim prosmatranjem uoči se neke razlike u dužini, veličini i nekim borbama koje se vode medju pojedincima i ti znakovi te navode , da se radi o mužjaku ili ženki.Ipak ženka je manjeg rasta i kad je vreme ona se ne spušta u neke borbe za teritorij, nego čeka.
- i poslednja metoda ti je " ljudska" metoda. Kad ti dadneš hranu ciklidima moraš pažljivo prosmatrati i gledati kako jede, ako je pojela onda je žanka , ako je hranu pojeo onda je to mužjak.I to ti je najjednostavniji metod, da se razlikuje pol u veličini tvojih ciklida.
Ono što si digao "galamu" oko belih tačaka, mislim da se ne radi o nikakvoj bolesti več o pojavu o kome ti pisao Papa.Da to malo obrazložim...u upitniku o bolestima ti si naveo, da se ta dva ciklida normalno ponašaju, jure na hranu i slično.Sad da bi bio stvarno ciklid bolestan, taj bi se ti uvukao u neku šupljinu, ne bih ni jeo i samo bi se mučio.I koliko sam proletio literaturu, to nije nijedan simptom bolesti, za koje bi oboljevali ciklidi.Ipak ciklidi su trdožive ribe i ne daju se oni tek tako.I da bih bio bolestan,. ta bi se bolest manifestirala na celome ciklidi, zavisi od čega bi obolio /bele tačke, naduvan ili uvučen stomak, beli izmet, vuče ga za sobom,rupe na glavi, deformisano oko/...a ti ništa od toga nisi zapazio i napisao....što je po meni ...kako ti več napisao.
3.o minimalnim uslovima za držanje tih ciklida te njihovim navikama, kao i o režimu menjanja vode, te filtraciji i merjenju parametra vode ...bilo je več toliko napisano, da ti dadnem savet da počneš da čitaš od početka i tek tada češ na cikldistiku gledati sa drugim očimna, ne kao sada....sve panično...
Sretno sa ciklidima