20. danInače, nema ih 9 nego ipak 8! Kad su ona 2 uginula, skužio sam da mi još jedan fali ali mislio sam da se negdje zavukao. Ali više se nije niti pojavljivao. E sad, ili ga je susjeda (koja me je zamijenila dok sam taj dan bio na putu) slučajno pokupila zajedno s onom dvojicom koji su kao za vraga uginuli baš kad ih je ona "čuvala", ili se zavukao u zelenu spužvu od filtera. Ovo zadnje mi nije bilo toliko izgledno dok nisam na svoje oči vidio jednog kako je ušao unutra (valjda u potjeri za artemijom) i dok sam ja ludio što da radim, on se uspio iskobeljati van. Tako da pretpostavljam da je i taj jedan koji je "nestao" zapravo zaglavio u spužvi filtera. Susjedu ne želim ništa dodatno pitati jer je ionako još u komi zbog ona dva!

Bilo kako bilo, izgleda da još ipak ima nešto nade, barem za neke od njih! Od 8 ramireza, 3 su i dalje bez poboljšanja, vrlo nestabilni već na same turbulencije koje stvara zračni kamen, 2-3 su tako-tako, možda uspiju još napredovati ali zato 2, možda čak i 3 ramireza se čine sasvim u redu. Posebno jedan od njih, nazovimo ga "Đuka" (u čast mog šogora thorusa koji baš voli to ime), koji je ujedno i među većim primjercima, on nikad bolje, pliva onako kontrolirano, hladan kao špricer, kao mali predator ili morski pas, potpuno kontrolirano i opušteno. Već je "faca"! Osim njega, ima još jedan, dosta manji od Đuke, ali i on dosta dobro izgleda dok pliva. Možda bi još jedan upao u njihovo društvo, ali još se dvoumim gdje da ga svrstam, u Đukinu ekipu ili one koji su "tako-tako". U svakom slučaju, Đuka i njegov manji brat (kvragu, a šta ako su ženke

) mi daju nadu da ovo što radim ipak ima barem nekakvog smisla.

Nakon onih par većih izmjena vode tj. nakon određenog poboljšanja ali činilo se ipak ne dovoljnog, odlučio sam se nastaviti eksperimentirati (jer ionako nije izgledalo da će se dobro završiti) pa sam pokušao postepeno i omekšavati vodu (iako su neki uspijevali mrijestiti ramireze i u ovakvoj ili čak i tvrđoj vodi od moje, činjenica je da se inače ipak preporučuje mekša vode od one koju sam ja složio). Stoga sam jučer počistio nečistoće te vodu nadomjestio s 2 litre demi vode iz Spara (pH joj je oko 6.0) to bi bilo oko 8.3% od ukupne vode. Danas sam isto ponovio ali u nešto većoj količini tj. 3 litre demi vode ili oko 12.5% od ukupne vode. Mislim da bi to još moglo malo pomoći ekipi u akvariju...
U međuvremenu mi je dosadilo tapkanje u mraku pa sam nabavio Tetrine GH i KH testere na bazi tekućina. 20. dan parametri vode su slijedeći: temperatura 28 C, pH 7.0-7.5 (prije su mjeranja pokazivala nekoliko puta vrijednost 6.5, a samo jednom je išlo prema 7.0), GH 5.5-6.0 i KH 1.25-1.5 (nakon što sam u dva navrata dodavao čistu demi vodu, ukupno 5 litara). Uspoređujući to s prijašnjim mjerenjima čini se da ipak dolazi do određenih oscilacija pH vrijednosti, a i mekoća vode je mogla biti i niža, ne bi sigurno škodilo. Čini mi se da sam negdje pročitao da bi KH trebao ipak biti ispod 1.0 i da bi to možda i oscilacije pH malo smirilo ili se varam!?
U svakom slučaju, molim velike akvariste, možda čak i one legende koji mrijeste diskuse tako uspješno kao da su zebrice, da se uključe i pomognu nama neiskusnima da shvatimo kako pripremiti vodu za mrijesni akvarij, kako kontrolirati pH da što manje oscilira, koliko je vremena potrebno da se pH smiri, što onda sa vodom koja se koristi za redovite izmjene vode (koliko ju unaprijed pripremiti i na koji način), kakav je odnos pH prema GH i KH tvrdoći... Ima toliko dobrih članaka i postova na ovom portalu da bi baš bilo korisno da netko i tu temu detaljnije obradi ili ako mi je nekim čudom promakla, da mi netko barem pošalje link na temu gdje se o tome detaljnije raspravljalo.