Srpanj 27, 2025, 14:16:47 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kompletno čišćenje akvarija nakon godinu dana rada  (Posjeta: 2358 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline daysleeper

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Bjelovar
Kompletno čišćenje akvarija nakon godinu dana rada
« u: Srpanj 26, 2011, 12:55:06 poslijepodne »
Nakon godinu dana tj. 15 mjeseci rada  promijnio bi cijeli postav u akvariju, podlogu,,  presadio bilje i sl.,detaljno očistio
1. Prema vašem iskustvu sa čime je najbolje oprati staklo,, sa običnom vodom ili se moze koristiti neko sredstvo alkohol,,, ocat i sl...
2. Da li je nakon kompletnog šišćenja akvarija moguće vratiti staru vodu, zaciklirani  filter i odmah staviti ribe
3. Gdje držite ribe prilikom ovakvog zahvata... planirao sam u kanti u kojoj inače prirpemam vodu za izmjenu,,, da li da uključim filter,,, 
predpostavjam da je ovo priličan stres za ribe pa želim da prođe bez većih posljedica

hvala na odgovorima

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Kompletno čišćenje akvarija nakon godinu dana rada
« Odgovori #1 u: Srpanj 26, 2011, 13:11:54 poslijepodne »
Isprazni vodu,čisti dio,sačuvaj što više možeš.stavi ribe unutra s filterom ili zračnom pumpom,čisto da vrti.
Isperi aq,možeš kamenac octom skinuti,dobro sve isperi,očisti,složi čistu podlogu,bilje,nalij vodu,ribe,filter poperi u staroj vodi i piči!

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #2 u: Srpanj 26, 2011, 13:52:45 poslijepodne »
iako svi preporucuju ocat meni nije nikad bio po volji, ja vec par godina sve moje akvarije perem s solnom kiselinom i dobro isperem

do asd nikad nije bilo problema a skida kamenac i sve ostalo bolje od bilo cega

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #3 u: Srpanj 26, 2011, 14:46:02 poslijepodne »
Ja također prebacim ribe u posebnu kantu sa svom vodom iz akvarija i filterom te grijačem.
Sačuvam još dodatnih 20-30% stare vode.

Šljunak malo isperem. Stakla iznutra dobro operem (ne koristim ni ocat ni solne kiseline...).
Sve ponovno poslažem i upalim filter (ja ih imam 2, pa je jedan u novooformljenom akvaču, drugi kod ribetna u kanti) i ostavim da tako vrti narednih 24 sata obzirom da stavljam dobar dio nove vode. Nakon 24 sata /nekad i više/ vraćam ribe unutra s filterom i to polako temperiram...

Nikada nije bilo uginuća, pomora, bolesti i sl.
FILIP (Valpovo)

Offline daysleeper

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Bjelovar
« Odgovori #4 u: Srpanj 26, 2011, 15:23:08 poslijepodne »
hvala svima na odgovorima, javim rezultate..

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Srpanj 26, 2011, 21:32:48 poslijepodne »
"Stari" kamenac sa stakla odlicno skida kombinacija sol+ocat+voda.... dakle u jednu zdjelicu stavis 2-3 sake soli, ovisno koja kolicina ti treba, za male akvarije i manje soli. Prelijes je octom, da se natopi, i onda tim "pijeskom" koji dobijes na spuzvicu, nakvasis kamenac, ostavis par minuta, i trljas, skidas sve u par poteza, nikakav problem. Tvrdoglava mjesta - ponovis, i to je to. Kasnije samo sve temeljito isperes hladnom vodom i amen.....