Imam kornjaču, a ne ribice, pa o drvetu u akvariju i nepoželjnim posljedicama istoga znam samo u tom smislu.
Vidim da se mnogi slažu da je drvo dobro prethodno prokuhati, jer ga na taj način dezinficiramo i ispustimo višak tanina.
Drvo neko vrijeme ispušta tanin (voda će biti obojana dok drvo ne izgubi tanin), a preporuča se više puta prokuhati drvo kako bi se što prije riješili toga.
U akvariju imam mangrovo drvo i lozu, koje sam usput govoreći više puta prokuhala, a tanin je i dalje prisutan.
Pa ipak, tanin nije štetan za kornjaču, a usto izgleda vrlo prirodno. Ne znam za ribice.
I sama sam se uvjerila da je paučinasta bijela sluz na drvetu česta pojava kada se novo drvo stavi u akvarij.
Preporuča ga se često prati dok se situacija ne poboljša - navodno bi trebalo nestati u roku od par tjedana do mjesec dana.
Nije štetno za kornjaču, ne znam za ribice, no sluz se zna odvojiti od drveta i zagađivati vodu.
Što se tiče želje da drvo potone, u slučaju da nemamo sreće da nam nakon prvog iskuhavanja potone, ono ionako neće vječno plutati.
Navodno odmah potone ukoliko ga prokuhamo u slanoj vodi i vrelog stavimo u vodu.
Moguće ga je i zakopati u podlogu akvarija.
Vjerujem da je svemu što se stavlja u akvarij potrebna odgovarajuća priprema, a posebice kada se radi o stvarima iz prirode.
Osim toga, kada u akvarij stavljamo nešto iz prirode, riskiramo da u vodu unesemo mnoge nepoželjne tvari.
U tom slučaju se svakako preporuča uporaba hipermangana.