Srpanj 18, 2025, 22:01:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: HITNO!!  (Posjeta: 4368 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline antenagirl

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 51
HITNO!!
« u: Srpanj 15, 2011, 21:06:01 poslijepodne »
Bila sam danas kod veterinara s kornjačom, prije nego sam ju odvela bila je hiper aktivna po akvariju, plivala cijelo vrijeme, dijagnosticirao joj je upalu pluča i dao joj injekciju antibiotika. Kada smo se vratili kao da je drogirana, ne miče se, neče jesti, bila je na kamenu malo u vodi, kada sam ju htjela prodrmati otišla je pod vodu i sada se ne miče sklopila je oči kao da spava, jel to posljedica injekcije i dali trebam šta napraviti, sutra opet idem do veterinara na injekciju, ali mi se sve čini da je to jako loše primila.

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: HITNO!!
« Odgovori #1 u: Srpanj 15, 2011, 22:32:20 poslijepodne »
Koji je antibiotik dao i gde je aplicirao veterinar?

Offline antenagirl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Srpanj 15, 2011, 22:51:50 poslijepodne »
U stražnju nogu, 4 mg., nisam sigurna, dali enroxil, amoxicili.. nešto tako, sutra ču ga pitati. malo mi je ta promjena jako čudna. Ikod njega je bila živahna.

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #3 u: Srpanj 15, 2011, 23:11:05 poslijepodne »
a koliko je velika kornjaca ?
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline antenagirl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Srpanj 15, 2011, 23:43:29 poslijepodne »
oko 16cm, i oko 0,5 kg teška.

Offline antenagirl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Srpanj 15, 2011, 23:45:36 poslijepodne »
kako se kornjače inače ponašaju kada dobiju injekciju?

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 15, 2011, 23:56:14 poslijepodne »
Ja se samo pitam sto si je vodila veterinaru.
I po kojim simptomima je on zakljucio da se radi o "upali pluca".
Sve je to bilo bezpotrebno koliko mi se cini.
Kornjaca bi ti se trebala za dva dana unormalizirati.
Reakcija je razlicita, ovisi o vrsti inekcije. Zivahnoj kornjaci,
koja nema neke vidljive znake upale, nedaje se inekcija.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #7 u: Srpanj 16, 2011, 01:37:15 prijepodne »
Nisi jos trebala voditi kornjacu veterinaru, vjerujem da si to napravila iz panike, no time si napravila vise stete nego koristi. Svaki puta kada kornjaca primi antibiotik razvija imunost na njega, a s obzirom da je kod nas broj antibiotika s kojima se mogu lijeciti kornjace prilicno limitiran u buducnosti ako kornjaci stvarno nesto bude mozes se naci u situaciji da joj antibiotici nece pomagati.
Ja sam prije 6-7 godina imao slucaj da je kornjaca bila alergicna na enroxil (konkretno Vetoflok), nakon injekcije se kornjaca primirila, ispruzila vrat i otvarala usta, te na kraju povracala. Moguce da je i tvoja kornjaca alergicna na antibiotik kojeg je primila, obavezno reci veterinaru sto se dogodilo. Ako ce veterinar zakljuciti da treba promijeniti antibiotik to znaci da ces kroz ovo lijecenje ispucati dva moguca antibiotika za lijecenje a po opisanome kornjaca je bila zdrava.
Ukoliko veterinar odluci krenuti sa nekim drugim antibiotikom mislim da bi ti bilo pametnije da odbijes i pricekas jos par dana da vidis kako ce se situacija razvijati i tek nastaviti sa lijecenjem ako doista bude potrebno.
Nisi napisala o kojem se konkretno veterinaru radi? Na temelju cega je dijagnosticirao upalu pluca, da li je kornjaca bila na rentgenskom snimanju pluca? To je koliko znam jedina pouzdana metoda da se ta bolest utvrdi ako kornjaca ne pokazuje nikakve druge simptome, to je barem praksa vodecih veterinara za kornjace u Zg.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline antenagirl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Srpanj 16, 2011, 11:29:23 prijepodne »
Vodila sam ju kod veterinara jer konstantno ispušta piskutav ton, i primjetila sam da u vodi malo usta otvara, a pregledao ju je s stetoskopom, i rekao da sve pišti, i zato joj je dao vetoflok. Ujutro kada sam se probudila, pliva, jela je živahna, ali i dalje piskuta. Nemam pojima ddali da ju vodi ponovno.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Srpanj 16, 2011, 14:13:30 poslijepodne »
Realno gledano kornjaca moze ispustati cudne zvukove i ako joj je nesto zapelo u grlu, znam cak i slucaj da je kornjaca pokusala pojesti insekta sa bodljom i bila upiknuta u nepce. Uzmi kornjacu u ruke i probaj pogledati da nesto nije zapiknuto u ustima, da dio nije natecen ili sl. Moguce da se cak radi o respiratornoj infekciji gornjih disnih puteva, ali ne i o upali pluca. Jer kada kornjacu drzis u odgovarajucim uvjetima i hranis je pravilno sanse za upalu pluca su stvarno jako male. Jedino ako je bas kornjaca bila izlozena propuhu ili je drzis u klimatiziranoj prostoriji bez poklopca...ili pustas u setnje po podu...trudim se pomoci no ne odgovaras na pitanja koja ti postavim (u drugoj temi). Ja ti jedino mogu preporuciti da odvedes kornjacu Maji Lukač koja stvarno ima iskusva sa lijecenjem gmazova.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline antenagirl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Srpanj 16, 2011, 15:26:13 poslijepodne »
Nemam klimu, a možda ju je propuh uhvatio, sada da vozim za Zagreb mislim da baš nije pametno, a i pregledao ju je veterinar, koji ima 20 godina iskustva, i s  gmazovima. Nemoram joj ništa davati, pa čekati, vetofloks sam izbacila, dao mi je tablete clindavet. Sada da čekam gore stanje ili sam oporavak ili dat tabletu...

Offline antenagirl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Srpanj 18, 2011, 21:27:14 poslijepodne »
Jučer je opet postala živahna, kako da video stavim?

Offline lanyco

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #12 u: Srpanj 23, 2011, 15:51:43 poslijepodne »
moguce da si vodila kornjacu veterinaru bezveze,jer moje dvije kornjace tako komuniciraju vec jako dugo,tim piskutavim tonom,koji najvise slici,a mislim da to i je slucaj,pirenjem zraka kroz nos,a imo sam priliku cut kornjacu kako "rezi",kad sam svoje nosio u jezero u dvoristu i htjela mi je ugrist psa,tad sam se posteno nasmijo      :)

Offline scriptazg

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
« Odgovori #13 u: Srpanj 25, 2011, 13:07:06 poslijepodne »
Ako je kornjača bila hiperaktivna moguće da nosi jaja, tada su kornjače uznemirene.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 25, 2011, 19:08:09 poslijepodne »
Ako je kornjača bila hiperaktivna moguće da nosi jaja, tada su kornjače uznemirene.
Nije istina. "Hiperaktivne" su (vezano u vezi jaja) samo ako traze gdje ce poleci jaja a nemaju gdje.

Offline scriptazg

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Srpanj 28, 2011, 13:05:14 poslijepodne »
Nije istina. "Hiperaktivne" su (vezano u vezi jaja) samo ako traze gdje ce poleci jaja a nemaju gdje.

Slažem se.
Nisam se bila precizno izrazila.

Vidjela sam na slici da kornjača o kojoj pišemo ima samo kamene za kopno pa mi je palo na pamet da je možda ušla u dob kad će početi nositi jaja!?

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #16 u: Srpanj 28, 2011, 23:14:51 poslijepodne »
Ova kornjaca je koliko sam vidio po starim postovima jos dosta mlada, max. 2-3 godine starosti. Zenke obicno postaju spolno zrele u dobi od 5-7 godina kada dostignu 20-ak cm duzine oklopa.
Tijekom ljeta kada je temperatura vode u akvariju oko 30 stupnjeva kornjace opcenito budu aktivnije, tako da divljanje nije nista neobicno.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline scriptazg

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Kolovoz 01, 2011, 13:35:17 poslijepodne »
Pa, da zapravo, i moja kornjača je s toliko godina počela nositi jaja. Jaja onda nisu u pitanju, pa je bila radi nečeg drugog preaktivna...malo sam skrenula temu :roll:

Offline antenagirl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Kolovoz 01, 2011, 16:38:56 poslijepodne »
Prestala sam joj davati tablete. Malo mi je to cviljenje bilo čudno, mislim da žica hranu, kao da cendra, živahna je, malo sam se prepala, ali nije na odmet, biti oprezan.

Offline lanyco

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #19 u: Kolovoz 02, 2011, 01:53:44 prijepodne »
najbitnije da su sve kornjace zive i zdrave   :up:

Offline cuki1

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
    • www.kornjace.com
« Odgovori #20 u: Kolovoz 02, 2011, 12:05:42 poslijepodne »
kori - ne zaboravi da je moja Bublica imala 2,5 god i 8 jaja, ako je mužjak naprasan i dođe do "ljubavi", moguće je i ranije
Čovjek s novom idejom je luđak sve dok ta ideja ne uspije...

Cuki i Bublica       www.kornjace.com

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #21 u: Kolovoz 03, 2011, 16:36:04 poslijepodne »
kori - ne zaboravi da je moja Bublica imala 2,5 god i 8 jaja, ako je mužjak naprasan i dođe do "ljubavi", moguće je i ranije

O ovome smo vec raspravljali, ne mozes zakljuciti da je kornjaca nakon 2,5 godine imala jaja ako je kod tebe bila toliko dugo. Kornjace do pet shopa prođu dug put - od uzgajivaca do nekoliko distributera gdje znaju stajati mjesecima na skladistu dok se ne rijese papiri, inspekcije i sl. Sudeci po tome u kakvom stanju je Bubica dosla u pet shop put je bio dug i uvjeti su bili losi...mozda je od kada se izlegla do kada je dosla u pet shop proslo i vise od godinu dana, to nitko ne moze znati. Spolna zrelost sa 3,5-4 godine nije uobicajena zato jer vecina kornjaca tada jos ne dostigne odgovarajucu velicinu, ali puno realnije zvuci od 2,5 godine. Razlog zasto je tvoja kornjaca tako rano mogla imati jaja je prebrz rast, no kornjaca iz ove teme nije takav ekstreman slucaj.
www.kornjace.com
www.akter.org