Listopad 02, 2025, 15:17:41 poslijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: Prenosive zarazne bolesti?  (Posjeta: 1086 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline petruska

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Prenosive zarazne bolesti?
« u: Srpanj 15, 2011, 13:06:26 poslijepodne »
Eto...imam pitanje vezano uz zarazne bolesti koje bi gmazovi u mom slucaju guster (b.agama) mogli prenjeti na covjeka...doma imam bebu od dva mj pa me interesira dali postoji mogucnost bilo kakve zaraze (ipak je dijete na prvom mjestu)

Nadam se da nije glupo pitanje i unaprijed zahvaljujem na odgovoru  ;)

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Prenosive zarazne bolesti?
« Odgovori #1 u: Srpanj 15, 2011, 13:12:22 poslijepodne »
Održavanje osobne higijene sprečava sve! Gmazovi su "poznati" najviše po Salmonelli sp,koja se nalazi u njihovim sekretima,na koži......
Poznata je praksa terarista da se živ ne navlače po rukama-kao što ih ludi ameri oblače,šeću ljube,a onda kad narastu buć-u obližnju baru!
Drži živ u redu i čistoći,peri ruke,malca hrani špekom i čvarcima radi "imuniteta" i ne boj se!

Offline petruska

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Srpanj 15, 2011, 13:15:22 poslijepodne »

Citat:
malca hrani špekom i čvarcima radi "imuniteta" i ne boj se!
  :D

Hvala puno...to sam si i mislila al reko da pitam nekog ko zna.

Offline Maja27

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Srpanj 15, 2011, 21:57:31 poslijepodne »
Kad sam ju uzimala ja sam isto to pitala i nije glupo pitanje ,cinjenica je da i kad psa uzimas da se trebaju ruke prati bar ja to radim,jer imam dvoje male djece,ali nakon diranja svojih gmazova ja perem ruke i dezinficiram. Sretno s ljubimcem.

Offline Mystical

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Srpanj 17, 2011, 12:47:20 poslijepodne »
Ja imam slicno pitanje, pa da ne otvaram novu temu, zanima me dali je opasno imati b.agamu za ljubimca u trudnoci (naravno, ako se jaaako pazi na higijenu) i dali su opasni kukci koji se daju za hranu (b.dubije, lateralisi, fobasi, brasnari), kad se ciste, diraju, hrane... Tj. dal je ok nabaviti agamu za vrijeme trudnoce, ili pocekati koju godinu? :)
Varaždin

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Srpanj 17, 2011, 13:04:23 poslijepodne »
Ja imam slicno pitanje, pa da ne otvaram novu temu, zanima me dali je opasno imati b.agamu za ljubimca u trudnoci (naravno, ako se jaaako pazi na higijenu) i dali su opasni kukci koji se daju za hranu (b.dubije, lateralisi, fobasi, brasnari), kad se ciste, diraju, hrane... Tj. dal je ok nabaviti agamu za vrijeme trudnoce, ili pocekati koju godinu? :)
Slobodno! Uporedi samo kako trudnice bez problema drze pse i macke koje ih setaju ili izlaze napolje, sa agamama koje generacije unazad nisu videli prirodnu sredinu. To su zivotinje iz odgoja i ako je bilo nekih patogeni kod njih, sigurno da bi nastao kurslus u tom lancu generacije. Ove zivotinje i njihova ziva hrana su iz odgoja i nemaju mogucnost da dobiju neki patogen, jer ne izlaze i ne setaju u spoljasnu sredinu, kao sto to rade drugi kucni ljubimci. Slobodno i bez opterecivanja uzmi agamu iz odgoja i uzivaj snjom!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #6 u: Srpanj 17, 2011, 16:36:12 poslijepodne »

Odgovor iz prve ruke. Nije ukoliko je poznato porijeklo životinja.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti