Svibanj 07, 2025, 17:50:43 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Mikročipiranje  (Posjeta: 1047 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
Mikročipiranje
« u: Srpanj 14, 2011, 12:56:39 poslijepodne »
Svako ljeto i moje životinje idu samnom na more (dolje smo barem mj dana), kod staraca ih čekaju terariji. S obzirom da idem u Dubovnik, znači preko Neuma i granice gospođa iz ministarstva mi je rekla da bi možda bilo dobro da ih čipiram. Postoji Markev (mislim da sam dobro zapamtila ime) baza i svi se čipovi tamo upisuju. Također mi je rekla kako se mogu čipirati samo životinje teže od 100g, kod njihovih ovlaštenih veterinara, imam i popis za zg.

Ono što mene zanima je sljedeće - da li čipirati ili ne? Imate li vi čipirane gmazove?
 Realno meni bi bilo lakše da su čipirani ali ako bi to ugrozilo zdravlje životinje onda definitivno to ne bi radila.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Mikročipiranje
« Odgovori #1 u: Srpanj 14, 2011, 20:56:15 poslijepodne »
Mislim da nitko kod nas, osim možda zoološkog vrta i nekih vlasnika većih zmija i kornjača, nije čipirao svoje gmazove (neka me isprave vlasnici čipiranih životinja, ako griješim). Ja sam svojevremeno imao namjeru čipirati neke guštere u svom vlasništvu, ali pošto niti jedan veterinar u to vrijeme nije htjeo potpisati izjavu kako je spreman nadoknaditi štetu u slučaju negativnih posljedica/ozljeda/oboljenja/smrti usljed čipiranja nisam to učinio.
Međunarodna herpetolokulturološka zajednica je načelno protiv takve prakse, a provode je uglavnom znanstvenici u istraživačke svrhe (prebrojavanje populacija, istraživanje migracija i sl.). Zdravstvene posljedice nisu dovoljno dokumentirane, ali postoji priličan broj (doduše nepotvrđenih) svjedočanstava vlasnika čipiranih gmazova o posljedicama štetnim po zdravlje, pogotovo kod manjih životinja.
Osobno ne bih to učinio, pogotovo što hrvatski zakon ne propisuje čipiranje gmazova kao obavezno, već ga navodi kao jedan od načina označavanja.

Primjer: najmanji trenutno postojeći PIT tag-ovi ("čipovi") mjere 7,0 X 1,7 mm, dok su u Hrvatskoj najmanji dostupni (koliko znam) 12 X 2,1 mm. Gušter težine cca 100g ima natkoljenicu (mjesto koje se prema hrvatskom zakonu čipira) duljine otprilike 20mm. Implementacija PIT tag-a u ud takve veličine je ekvivalentna insertiranju litrene boce Coca Cola-e u butinu odraslog čovjeka. Procijeni sama...
« Zadnja izmjena: Srpanj 14, 2011, 21:25:48 poslijepodne od Nino G »

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #2 u: Srpanj 14, 2011, 22:33:18 poslijepodne »
Hvala puno na objašnjenju.
Pretpostavljala sam da je rizik prevelik, samo sam htjela da mi to netko stručniji potvrdi.
S obzirom na rizik definitivno odustajem od čipiranja.  A i za prijavu životinje s CITES-a su dovoljne fotografije, ne traži se čipiranje.

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka, i Gorski kotar
« Odgovori #3 u: Srpanj 14, 2011, 23:22:45 poslijepodne »
Implementacija PIT tag-a u ud takve veličine je ekvivalentna insertiranju litrene boce Coca Cola-e u butinu odraslog čovjeka. Procijeni sama...

Ne čipiraju li se gušteri (ako je veličina životinje takva da nije primjereno čipirati ud) u lijevi dio tijela? Je li i tada postoji neka izvjesna opasnost po zdravlje životinje?!

I imam još par koliko toliko srodnih pitanja.. Ako ne čipirate životinje (gmazove), kako ih označavate? Tetovirate li ih ili..? Te, kako dokazujete vlasništvo? Postoji li u svijetu egzotičnih životinja nešto kao rodovnica kod pasa i mačaka?

P.S. Sve odredbe najbolje pojašnjava ˝Pravilnik o uvjetima držanja, načinu obilježavanja i evidenciji zaštićenih životinja u zatočeništvu˝, no eto.. Mene zanima iskustvo iz prve ruke..
« Zadnja izmjena: Srpanj 14, 2011, 23:33:28 poslijepodne od kaeli »