Mislim da nitko kod nas, osim možda zoološkog vrta i nekih vlasnika većih zmija i kornjača, nije čipirao svoje gmazove (neka me isprave vlasnici čipiranih životinja, ako griješim). Ja sam svojevremeno imao namjeru čipirati neke guštere u svom vlasništvu, ali pošto niti jedan veterinar u to vrijeme nije htjeo potpisati izjavu kako je spreman nadoknaditi štetu u slučaju negativnih posljedica/ozljeda/oboljenja/smrti usljed čipiranja nisam to učinio.
Međunarodna herpetolokulturološka zajednica je načelno protiv takve prakse, a provode je uglavnom znanstvenici u istraživačke svrhe (prebrojavanje populacija, istraživanje migracija i sl.). Zdravstvene posljedice nisu dovoljno dokumentirane, ali postoji priličan broj (doduše nepotvrđenih) svjedočanstava vlasnika čipiranih gmazova o posljedicama štetnim po zdravlje, pogotovo kod manjih životinja.
Osobno ne bih to učinio, pogotovo što hrvatski zakon ne propisuje čipiranje gmazova kao obavezno, već ga navodi kao jedan od načina označavanja.
Primjer: najmanji trenutno postojeći PIT tag-ovi ("čipovi") mjere 7,0 X 1,7 mm, dok su u Hrvatskoj najmanji dostupni (koliko znam) 12 X 2,1 mm. Gušter težine cca 100g ima natkoljenicu (mjesto koje se prema hrvatskom zakonu čipira) duljine otprilike 20mm. Implementacija PIT tag-a u ud takve veličine je ekvivalentna insertiranju litrene boce Coca Cola-e u butinu odraslog čovjeka. Procijeni sama...