Srpanj 27, 2025, 13:16:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nova znastvena dostignuća u akvaristici i hidroponici...  (Posjeta: 861 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Nova znastvena dostignuća u akvaristici i hidroponici...
« u: Srpanj 11, 2011, 13:11:28 poslijepodne »
... viđena na ovogodišnjem "Touch me" festivalu, prošli vikend u "Močvari", Zg. Tema je bila energija i/ili ekologija ili tako nešto, manifest festivala se mislim može izguglati.
Prva instalacija http://www.inet.hr/~bvuletic/inst1/ je relativno jednostavna i razumljiva - ribe u onoj velikoj bijeloj kanti kenjaju u vodu koja cirkulira i kapa kroz plastične boce sa granulama za hidroponiju u koje su posađene biljke. Na slici 4 je još jedan pogled na eksponat i na daleko najbolju interaktivnu instalaciju festivala - šarmantne hostese.
Druga instalacije je znatno nerazumljivija http://www.inet.hr/~bvuletic/inst2/  :rolleyes: U akvariju (3) nalazi se jedan mormirid. Zaista je tamo između onog panja i kamena ja ispočetka isto nisam vjerovao da je u tom akvariju riba. Riba (ili ribac? uspio sam vidjeti samo kraj repa) emitira električne impulse koje hvataju ona dva velika čavla u akvariju i preko dvije žice vode do kompjutera i neuredne gomile elektronske opreme kompliciranog izgleda (4,5,6) Tu je i jedan zvučnik iz kojeg se čuje periodično udaranje, vjerovatno pojačani signal "radara" onog mormirida. Kompjuter je spojen sa robotom (6ipo-10) koji može kliziti duž jedne šine. Uz šinu su smještene i biljke koje imaju svoj sistem cirkulacije(11) neovisan od akvarija. Robot navodno nešto radi sa biljkama nisam uspio shvatiti što uglavnom ne radi ništa na slici (6ipo) uhvatio sam rijedak trenutak da se uopće pomaknuo. Na robotu je mala video kamera kojom snima biljke, slika se prenosi na televizor u akvariju(dobro nije baš u nego je sa vanjske strane stakla) sa početka priče (12). Mormirid bi pretpostavljam trebao gledati TV i kako mu se već svidi program promijeniti svoje signale dakle u biti biofeedback instalacija. Pošto je akvarij uređen uglavnom obratno od onoga što bi trebalo da bi se ta riba osjećala ugodno nije nikakvo čudo da je stalno isod onog panja. Ako nekome nije jasno kakve veze imaju ribe sa elektronikom barem to se može obajasniti vidi npr. ovdje http://nelson.beckman.illinois.edu/electric_fish.html

Offline amano

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • kratko-jasno
Odg: Nova znastvena dostignuća u akvaristici i hidroponici...
« Odgovori #1 u: Srpanj 11, 2011, 13:42:58 poslijepodne »
Jako zgodno,nešto kao ono prvo sam ja mislio napraviti,ali zasada još ništa :) Ona druga instalacija mi nije baš na ti :D
Ako novac doista ne donosi srecu, onda ga vratite.

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 11, 2011, 15:52:22 poslijepodne »
Zahvaljujući štampanim materijalima koji su se dijelili uspio sam saznati da se to zove "Farm fountain" i da imaju sajt na kojemu ima još primjera i upute kako da neko napravi svoj vlastiti http://farmfountain.com/howto/index.html

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #3 u: Srpanj 11, 2011, 20:48:28 poslijepodne »
Ocito smo svi mi koji godinama koristimo akvarijsku vodu za zaljevanja biljaka luzeri, a ovi "umjetnici" genijalci   :D

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #4 u: Srpanj 11, 2011, 21:21:07 poslijepodne »
Oh bože što su ga zakomplicirali  :dead:
Baš bi volio vidjet majstora koj to održava... pogotovo liniju u malo večoj skali  :D
Kod ovakvih stvari je osnovno držat se pravila: " Keep it simple and functional ! "

Inače fora izgleda ovako kao "umjetničko djelo"  :up:

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #5 u: Srpanj 11, 2011, 22:19:33 poslijepodne »
nije samo umjetnicko, vec kad bilje raste bez zemlje, a o ovome se tu radi, rast se moze ubrzati od duplo pa sve do pet puta na aeroponickom sistemu, dok ujedno bilje ljepse raste, i gusce se moze saditi...

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #6 u: Srpanj 11, 2011, 23:07:41 poslijepodne »
nije samo umjetnicko, vec kad bilje raste bez zemlje, a o ovome se tu radi, rast se moze ubrzati od duplo pa sve do pet puta na aeroponickom sistemu, dok ujedno bilje ljepse raste, i gusce se moze saditi...

Pa nema tu ništa novoga ?!? prije više od 10 godina sam održavao takve sisteme Hydro, Aero, DWC, itd...  tako da je ovo prilično zaostalo što se toga tiče... jedino implementacija elektronike je nešto novijeg kova, koja se uvijek pokazala kao totalni promašaj u takvim sistemima...

Dakle ostaje samo umjetnički dojam.

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #7 u: Srpanj 12, 2011, 00:31:00 prijepodne »
nekima jako staro, al vecina ljudi nema pojma o tome nist...

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #8 u: Srpanj 12, 2011, 00:52:51 prijepodne »

Kod svakog drugog konzumenta ilegalnih biljaka mozes vidjeti znatno bolje izvedbe nego sto je to ovaj "umjetnik" sklepao  :)

Cak u obliku zanimljivog kuhinjskog gadgeta: http://www.aerogrow.com/

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 12, 2011, 11:52:31 prijepodne »
gstaraz pretpostavljam misliš na majstora za instalaciju 2  :D Dobro pitanje, dok sam bio tamo ništa se nije događalo ni micalo na ekranu plavi mrak to sam rekao jednoj od onih simpatičnih gospodični sa slike i onda je ona mrdala po instalaciji i slika se pojavila. Rekla mi je da to treba svako malo doći čačkati, umjetnik je to sve postavio i otišao, dođe samo oko 21 kad je fajrunt da nahrani ribu. Nije mi se dalo čekati još sat vremena (već sam toliko bio čekao za performance da bi saznao da je otkazan) pa sam otišao doma.
Nisam baš bukvalno mislio "novo", čuo sam i ja za hidroponiku/aeroponiku i bez ovih. Imam i ekološko energetsku instalaciju: u kadi za cvijeće na balkonu raste grah. Mravi donose biljne uši da ih napasaju na tom grahu. Ja im kradem te uši i dajem ribama. U akvariju tjedno mijenjam vodu i onu staru koristim za zalijevanje biljaka, između ostalih i tog graha.