Kolovoz 03, 2025, 00:55:17 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bijeli crvić u akvariju - Detritus?  (Posjeta: 2040 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Bijeli crvić u akvariju - Detritus?
« u: Lipanj 28, 2011, 09:19:19 prijepodne »
Molim pomoć iskusnijih akvarista, vidio sam bijelog crvića dužine 8-10 mm, debljine 0.1 mm kako krivudajući pliva po akvariju. Proučavajući sve na tu temu 99% sam siguran da se radi o Detritus crviću. Na ovom portalu se već raspravljalo o tome na https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=42649.msg469270#msg469270 a gledajući video i fotke koje je stavio Krco rekao bih da bi to bilo baš to, pogotovo što se tiče načina kretanja u vodi.

Uočio sam ga nakon povratka s godišnjeg odmora pa pretpostavljam da je možda ipak nešto previše hrane ostajalo u akvariju (dok su me susjedi mijenjali) pogotovo zato što trenutno u 65 litarskom akvariju imam samo 10 Corydoras pygmaeusa i 10 Otocinclusa. Ono što je dobro jest da sam samo jednog crvića pa pretpostavljam da ne bi trebalo biti većih problema ako sad malo bolje pripazim na hranjenje, usisavanje hrane sa dna, češće izmjene vode i slično što se obično preporučuje.

Razmišljam da nabavim i Corydoras pande jer mi se čini da su pygmaeusi kao zasad jedini čistači dna ipak nedovoljni (što zbog svoje "mane" da su zapravo često i u sredini akvarija i na biljkama a i zbog toga što su stvarno vrlo mali)... sličan problem mislim da je i s otocinclusima, čini mi se da se ne uspijevaju do kraja izboriti s algama. Da li bi bilo bolje uzeti još otocinclusa ili im dodati "pojačanje" u vidu ancistrusa?

Ispričavam se na "malom" proširenju teme, molim pomoć iskusnijih akvarista ili u potvrdi razmišljanja ili pak u usmjeravanju u boljem smjeru...  -?

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Bijeli crvić u akvariju - Detritus?
« Odgovori #1 u: Lipanj 28, 2011, 10:04:46 prijepodne »
te crviće sam i ja imao, imam još uvijek tu i tamo ih viđam kad usisavam podlogu.
to je neka vrsta nematoda, bezopasna je i tetre i slične ribe će ga sa guštom smazati  ;)
detritus nije sigurno,oni su deblji, nije niti planaria

ancistrus je super riba, ali bit će glomazan jednog dana u tom akvariju, možda pokojeg corydorasa dodati?  ;)

koliko god oni jeli alge, uvijek će bit neka koja im neće ko za vraga pasati i neće je dirati, riješit ćeš se algi kroz neki period kad se akvarij dobro ustabili, pomoći možeš sa izmjenama vode i biljnom masom.
ako ti strpljenje ne upali kroz neki period i alge izmaknu kontroli, polagano ih počneš gušiti gnojivima, makro ili mikro ovisno ćega bude falilo ili bude viška  ;)

Offline vatroslav

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: ZD
« Odgovori #2 u: Lipanj 28, 2011, 22:50:23 poslijepodne »
Evo imamo isti problem , ja ih koljem već neko vrijeme , upravo te iste s tvoje slike , prvo sam ih čopil desetak u 2dl boćicu s akvarijskom vodom i svaki ih je dan bilo sve više , o filteru da i ne govorim , malo sam lutao po netu i našao savjet za Panacur ljek i testirao sam ga na njima u toj boćici , prvi dan od 100kom plivala su još dva a treći dan više nijedan !!!  :up: sad baš nekaj kopam po akvaćima pa kad sve složim idu svi na dvije ili tri doze Panacura !  :D :up: al to bu za nekih par tjedana pa neznam kak bu djelovalo na kozice i tak to ... dosad nisam našao podatke da je neko imao problema s tim , svi ga hvale da je učinkovit !

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 28, 2011, 23:00:00 poslijepodne »
zakaj ubijat nešto što je izvrsna hrana ribama?
prema svim informacijama koje imam potpuno su bezopasni,dakle nije riječ o bolesti,dapače korisni su jel žive i ruju u podlozi i u njoj se hrane,daklem čistaći u neku ruku
rasbore ili slićne tetre će poludit za njima i smazati svakog koji se usudi zaplivati  ;)

Offline vatroslav

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 28, 2011, 23:12:04 poslijepodne »
E sad , jel to ziher da to nisu crijevni nametnici ??? meni je draže da ih nema... imam ja klope za ribice dovoljno  :up: :D :D :D eto kad bi nam bar neko dao toćan naziv tih beštija pa bi bar znali s ćim imamo posla...

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 28, 2011, 23:58:19 poslijepodne »
E sad , jel to ziher da to nisu crijevni nametnici ??? meni je draže da ih nema... imam ja klope za ribice dovoljno  :up: :D :D :D eto kad bi nam bar neko dao toćan naziv tih beštija pa bi bar znali s ćim imamo posla...

ono opasno često je oku nevidljivo  ;)
ribe su mi zdrave i gladne, diskusi su mi u tom tanku, i ja sam se prepao, ali ako čitaš o tome, kod god ih je imao ili ima, nikad nije spomenuo problem sa ribama
osim pretilosti  :D

Offline vatroslav

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 29, 2011, 08:31:14 prijepodne »
ja samo znam da sam jednom kad mi je guppy riknul zapravo ženka puna malih pa sam ju otvoril da bar spasim kojeg malca kad ono uz malce ispadoše i ti crvići !!!! užasssssss rekao bi da tu nisu bili dobrodošli... :o :o :o ja ih nebi baš za duže držao u akvaću...

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Lipanj 29, 2011, 08:51:18 prijepodne »
Ma da imaš neke prave ribe  ;) nebi ti imao crvića, a ne neke otocinkluse i pigmejce koji se boje vlastite sjene.
Budem ja tebi dofurao 5 Corydoras Pandi (koje mi je nećak kupio), pa da vidiš kako se čisti dno  :)
Možeš čak dobiti i jednog ajmonera, ako ga želiš.
I je li ti treba još kakvih biljaka?
A koji je zbilja crvić i mene zanima, da znamo jeli što opasno.
Čekat ćemo neke iskusnije da nam determiniraju problem i utješe nas  :(

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 29, 2011, 09:03:26 prijepodne »
I mene jako zanima koja je to točna vrsta.
Nažalost wikipedija veli ovako:

Nematode species are very difficult to distinguish; over 28,000 have been described,[1] of which over 16,000 are parasitic. It has been estimated that the total number of nematode species might be approximately 1,000,000.

Ako je itko ikad identificirao volio bih da podijeli znanje sa nama.

Bilo kako bilo, ja se ne sekiram i ribe su zdrave, a imati samoodrživi sistem žive hrane pristupačan u svako doba ribama je milina, pogotovo u doba godišnjih odmora  :D 

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Lipanj 30, 2011, 12:06:55 poslijepodne »
Nema druge nego da ga ulovim i onda pogledam pod mikroskopom  :o

Offline div

• Punopravni član
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #10 u: Lipanj 30, 2011, 21:37:05 poslijepodne »
I mene zanima odgovor koji su to crvići ?? -? -?

Offline vatroslav

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 30, 2011, 22:09:01 poslijepodne »
Svi bi to voljeli znati , zasad samo znam da nevole panacur !  :D :D :D :up: :clown:

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 01, 2011, 08:59:13 prijepodne »
Svi bi to voljeli znati , zasad samo znam da nevole panacur !  :D :D :D :up: :clown:

i da ih ribe vole papati  ;)

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Srpanj 03, 2011, 16:44:27 poslijepodne »
Ma da imaš neke prave ribe  ;) nebi ti imao crvića, a ne neke otocinkluse i pigmejce koji se boje vlastite sjene.
Budem ja tebi dofurao 5 Corydoras Pandi (koje mi je nećak kupio), pa da vidiš kako se čisti dno  :)
Možeš čak dobiti i jednog ajmonera, ako ga želiš.
I je li ti treba još kakvih biljaka?
A koji je zbilja crvić i mene zanima, da znamo jeli što opasno.
Čekat ćemo neke iskusnije da nam determiniraju problem i utješe nas  :(

E thoruse, thoruse... što se tiče Pandi još ćemo se možda i dogovoriti, a za ajmonera sumnjam.  ;)

Offline div

• Punopravni član
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #14 u: Srpanj 06, 2011, 17:15:33 poslijepodne »
Znači hrana sama došla u akv... :up: